Trwa ładowanie...
d2ktrcl
06-05-2008 18:14

Pizza

Przepis
3.0
(5 głosów)
Oceń:
d2ktrcl
Składniki
  • SOS
  • 1 łyżeczka masła,1 cebula,1 ząbek czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów, ?kostki bulionu warzywnego,1łyżeczka oregano, 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki , 1 łyżeczka ketchupu , sproszkowany czosnek,sól,mąka ziemniaczana
  • CIASTO
  • 100g ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki
  • ? paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
  • FILING
  • 20 dkg pieczonej piersi z indyka w plastrach
  • 10 dkg szpinaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 pokrojony ząbek czosnku
  • ? szklanki tartego żółtego sera
  • sól, pieprz, mielona papryka
Przepis

SOS
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.
CIASTO
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
FILING
Wymieszać mięso ze szpinakiem, sokiem z cytryny, przyprawić. Na posmarowanym sosem spodzie rozsypać płatki czosnku, rozłożyć przegotowane pozostałe dodatki, posypać tartym serem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min. Ja zawsze podaję pizzę z dodatkiem sałatki.

Przepis dodał użytkownik marcin.n90

d2ktrcl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ktrcl
d2ktrcl
d2ktrcl
Więcej tematów
d2ktrcl