Pizza

Obraz

Składniki

  • SOS
  • 1 łyżeczka masła,1 cebula,1 ząbek czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów, ?kostki bulionu warzywnego,1łyżeczka oregano, 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki , 1 łyżeczka ketchupu , sproszkowany czosnek,sól,mąka ziemniaczana
  • CIASTO
  • 100g ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki
  • ? paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
  • FILING
  • 20 dkg pieczonej piersi z indyka w plastrach
  • 10 dkg szpinaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 pokrojony ząbek czosnku
  • ? szklanki tartego żółtego sera
  • sól, pieprz, mielona papryka

Przepis

SOS
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.
CIASTO
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
FILING
Wymieszać mięso ze szpinakiem, sokiem z cytryny, przyprawić. Na posmarowanym sosem spodzie rozsypać płatki czosnku, rozłożyć przegotowane pozostałe dodatki, posypać tartym serem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min. Ja zawsze podaję pizzę z dodatkiem sałatki.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu wyrzuca do kosza, a ja zalewam wrzątkiem i piję jak herbatę. Czyści jelita ze złogów
Wielu wyrzuca do kosza, a ja zalewam wrzątkiem i piję jak herbatę. Czyści jelita ze złogów
Regeneruje wątrobę, chroni przed cukrzycą. Pij szklankę dziennie przez dwa tygodnie
Regeneruje wątrobę, chroni przed cukrzycą. Pij szklankę dziennie przez dwa tygodnie
Babcia zbierała w lesie i suszyła. Te kuleczki to ratunek dla przeciążonego żołądka
Babcia zbierała w lesie i suszyła. Te kuleczki to ratunek dla przeciążonego żołądka
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Mieszam 4 składniki z szybkim sosem i gotowe. Ta wykwintna sałatka robi furorę na imprezie sylwestrowej
Mieszam 4 składniki z szybkim sosem i gotowe. Ta wykwintna sałatka robi furorę na imprezie sylwestrowej
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Bez wyrzeczeń i skrupulatnego liczenia kalorii. Trzymaj się tych zasad, a szybko wskoczysz w mniejszy rozmiar
Bez wyrzeczeń i skrupulatnego liczenia kalorii. Trzymaj się tych zasad, a szybko wskoczysz w mniejszy rozmiar
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀