WP
WP

Pilaw warzywny - Przepis

Trwa ładowanie...
Pilaw warzywny
Podziel się
Składniki
  • ok. 500 g kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 marchewki lub 150 g mrożonej marchewki
  • 300 g ryżu nieklejącego się (paraboiled lub jaśminowy)
  • ok.2 łyżek masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soku z limonki/cytryny
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 duże brzoskwinie
  • 25 g masła
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Cebulę obieramy i siekamy. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę (nie musimy tego robić jeśli używamy mrożonej marchewki). Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki lub wykorzystujemy kalafiora mrożonego. Ryż płuczemy w zimnej wodzie i osączamy.

W dużym rondlu z grubym i nieprzywierającym dnem podsmażamy marchewkę i cebulę na 1 łyżce masła klarowanego. Posypujemy solą, mieszamy, wsypujemy ryż, wlewamy bulion i sok z cytryny. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Drugą łyżkę masła klarowanego/oleju rozgrzewamy w drugim rondlu. Wsypujemy kmin, kurkumę, kalafior i mieszamy. Wlewamy resztę bulionu i gotujemy ok. 8 minut do miękkości kalafiora. Przekładamy kalafiora do warzyw i ryżu, dodajemy żurawinę, pokrojoną w małe kawałki brzoskwinię oraz masło. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut na bardzo małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pilaw to słynna potrawa wschodnia, która składa się z ryżu lub bulguru z dodatkiem mięsa i warzyw. Danie gotowane jest na rosole i zawiera ostre przyprawy. Obecnie w Europie istnieje wiele odmian tego przysmaku – także taki jak powyżej, czyli pilaw warzywny bez mięsa.

WP

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP