Pierogi leniwe
Pierogi leniwe to jeden ze smaków dzieciństwa. Przygotowywała mi je moja babcia. Najlepiej smakują polane masełkiem i posypane cukrem oraz cynamonem. Przepis jest bardzo prosty i szybki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 0,5 kg białego tłustego sera
- 2 jaja
- mąki, ile się wgniecie
- cukier do posypania
Rozgniatamy ser, można widelcem. Wbijamy dwa jaja, mieszamy. Dodajemy mąki tyle, żeby można było formować z masy podłużne wałeczki. Nie za dużo, żeby pierogi nie były twarde i gumiaste.
Formujemy podłużne wałki, przyciskamy je lekko ręką do podłoża, żeby nadać im spłaszczony kształt i tniemy w niewielkie kawałki ustawiając nóż pod kątem ostrym do siebie. W Poznaniu tak pokrojone kluski nazywa się "szagówki".
W garnku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy partiami pierogi. Po wypłynięciu gotujemy 1-2 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową, kładziemy na nie gorące masło i posypujemy cukrem.
Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze