Trwa ładowanie...
ycipk-nxguma
ycipk-nxguma

Pierogi leniwe

Przepis

Pierogi leniwe to jeden ze smaków dzieciństwa. Przygotowywała mi je moja babcia. Najlepiej smakują polane masełkiem i posypane cukrem oraz cynamonem. Przepis jest bardzo prosty i szybki.

Trwa ładowanie...
ycipk-nxguma
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Pierogi leniwe
123
Składniki
  • 0,5 kg białego tłustego sera
  • 2 jaja
  • mąki, ile się wgniecie
  • cukier do posypania
Przepis

Rozgniatamy ser, można widelcem. Wbijamy dwa jaja, mieszamy. Dodajemy mąki tyle, żeby można było formować z masy podłużne wałeczki. Nie za dużo, żeby pierogi nie były twarde i gumiaste.
Formujemy podłużne wałki, przyciskamy je lekko ręką do podłoża, żeby nadać im spłaszczony kształt i tniemy w niewielkie kawałki ustawiając nóż pod kątem ostrym do siebie. W Poznaniu tak pokrojone kluski nazywa się "szagówki".

W garnku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy partiami pierogi. Po wypłynięciu gotujemy 1-2 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową, kładziemy na nie gorące masło i posypujemy cukrem.

Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt

ycipk-nxguma
Pierogi leniwe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-nxguma
ycipk-nxguma
ycipk-nxguma
ycipk-nxguma
ycipk-nxguma