Trwa ładowanie...
d1v4j1g
01-06-2021 14:32

Pieczone placki ziemniaczane. Przepis Kingi Zawodnik

Przepis

Placki ziemniaczane nie kojarzą się z dietą. Jednak, jeśli upieczemy je w piekarniku zamiast smażyć w głębokim tłuszczu otrzymamy pyszny, zdrowy posiłek. Więcej smakowitych inspiracji na dietetyczne dania znajdziecie w ebooku Kingi Zawodnik "Chudnij razem ze mną! Pamiętnik Kingi Zawodnik".

d1v4j1g
3.4
(26 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Na placki:

  • ziemniaki - 1 kg
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 1 ząbek
  • liście świeżego majeranku - garść
  • małe jajko - 1 szt.
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz czarny - szczypta
  • olej rzepakowy do wysmarowania blachy

*Na sos: *

  • jogurt naturalny - 180 g
  • chrzan 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • pieprz czarny - szczypta
Przepis
  • Ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach, a cebulę – drobnych. Całość wkładam do miski.
  • Do ziemniaków i cebuli dodaję jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i wszystko ze sobą mieszam.
  • Blachę wykładam papierem do pieczenia i smaruję olejem rzepakowym.
  • Łyżką nakładam placki, smaruję je olejem rzepakowym.
  • Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20–25 minut.
  • Robię sos: jogurt mieszam z chrzanem, solą i pieprzem.
  • Upieczone placki ziemniaczane zjadam z sosem chrzanowym.
  • Wskazówka: starajmy się wybierać oleje roślinne lub oliwę z oliwek. Unikajmy w miarę możliwości smalcu, słoniny, oleju palmowego.

Więcej przepisów znajdziecie w ebooku Kingi Zawodnik "Chudnij razem ze mną! Pamiętnik Kingi Zawodnik"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pieczone placki ziemniaczane. Przepis Kingi Zawodnik
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
20

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1v4j1g
d1v4j1g
d1v4j1g
d1v4j1g
Więcej tematów
d1v4j1g