Pieczone placki ziemniaczane. Przepis Kingi Zawodnik

Placki ziemniaczane nie kojarzą się z dietą. Jednak, jeśli upieczemy je w piekarniku zamiast smażyć w głębokim tłuszczu otrzymamy pyszny, zdrowy posiłek. Więcej smakowitych inspiracji na dietetyczne dania znajdziecie w ebooku Kingi Zawodnik "Chudnij razem ze mną! Pamiętnik Kingi Zawodnik".

Pieczone placki ziemniaczanePieczone placki ziemniaczane

Na placki:

  • ziemniaki - 1 kg
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 1 ząbek
  • liście świeżego majeranku - garść
  • małe jajko - 1 szt.
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz czarny - szczypta
  • olej rzepakowy do wysmarowania blachy

*Na sos: *

  • jogurt naturalny - 180 g
  • chrzan 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • pieprz czarny - szczypta

Przepis

  • Ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach, a cebulę – drobnych. Całość wkładam do miski.
  • Do ziemniaków i cebuli dodaję jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i wszystko ze sobą mieszam.
  • Blachę wykładam papierem do pieczenia i smaruję olejem rzepakowym.
  • Łyżką nakładam placki, smaruję je olejem rzepakowym.
  • Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20–25 minut.
  • Robię sos: jogurt mieszam z chrzanem, solą i pieprzem.
  • Upieczone placki ziemniaczane zjadam z sosem chrzanowym.
  • Wskazówka: starajmy się wybierać oleje roślinne lub oliwę z oliwek. Unikajmy w miarę możliwości smalcu, słoniny, oleju palmowego.
Wybrane dla Ciebie
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇