Pieczone placki ziemniaczane. Przepis Kingi Zawodnik
Placki ziemniaczane nie kojarzą się z dietą. Jednak, jeśli upieczemy je w piekarniku zamiast smażyć w głębokim tłuszczu otrzymamy pyszny, zdrowy posiłek. Więcej smakowitych inspiracji na dietetyczne dania znajdziecie w ebooku Kingi Zawodnik "Chudnij razem ze mną! Pamiętnik Kingi Zawodnik".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Na placki:
*Na sos: *
- jogurt naturalny - 180 g
- chrzan 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- pieprz czarny - szczypta
Przepis
- Ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach, a cebulę – drobnych. Całość wkładam do miski.
- Do ziemniaków i cebuli dodaję jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i wszystko ze sobą mieszam.
- Blachę wykładam papierem do pieczenia i smaruję olejem rzepakowym.
- Łyżką nakładam placki, smaruję je olejem rzepakowym.
- Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20–25 minut.
- Robię sos: jogurt mieszam z chrzanem, solą i pieprzem.
- Upieczone placki ziemniaczane zjadam z sosem chrzanowym.
- Wskazówka: starajmy się wybierać oleje roślinne lub oliwę z oliwek. Unikajmy w miarę możliwości smalcu, słoniny, oleju palmowego.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl