Pasztet z królika

Na święta warto się pokusić o przygotowanie bardziej wykwintnej wersji. Doskonale smakują pasztety z królika, zająca, gęsiny czy dziczyzny. Pamiętajmy, że jeśli do przygotowania pasztetu używamy chudego mięsa (np. udka kurczaka), powinniśmy dodać np. boczek lub inny kawałek tłustego mięsa.

Pasztet z królikaPasztet z królika

Składniki

  • 1 młody królik ok. 2 kg wagi (bez skóry)
  • 500 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 550 g słoniny
  • 2 jaja
  • 15 g masła
  • 30 g orzechów pistacjowych
  • 30 g orzechów laskowych
  • 50 ml koniaku
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 bouquet garni (gałązka pietruszki, tymianku, zielona cześć pora, kawałek selera)
  • po 1 gałązce świeżego tymianku, majeranku, pietruszki
  • sól, pieprz, liść laurowy

Przepis

Sposób wykonania:

Przepis

Mięso królika oddzielić od kości, wykroić comber, odłożyć go. Pozostałe mięso i wątróbkę skropić koniakiem, wstawić do lodówki. Kości porąbać na kawałki 3-4 cm długości, podpiec na blasze wraz z marchewka i cebula. Odlać tłuszcz, kości i jarzyny przełożyć do rondla, do blaszki wlać wino. Rozpuścić w nim przypieczony sos, dodać go do rondla.

Przepis

Wlać 200 ml wody, dodać bouquet garni, gotować 1 godz. 300 g słoniny pokroić w cienkie duże plastry, comber przekroić na pół wzdłuż, połówki owinąć w plastry słoniny i odłożyć. Łopatkę pokroić w kawałki. Mięso królicze, posiekana słoninę, wątróbkę i łopatkę zemleć. Orzechy pistacjowe i laskowe wyłuskać, otrzeć ze skorki. Zioła i czosnek posiekać. Dymkę obrać, posiekać, krotko przesmażyć na maśle. Mielone mięso wymieszać z ziołami, smażoną dymką, czosnkiem, solą i pieprzem.

Przepis

Formę pasztetowa wyłożyć plastrami słoniny i warstwa masy mięsnej, na niej ułożyć polowe orzechów laskowych i pistacjowych, przykryć następną warstwą mięsną, ułożyć w środku połówki combra, przykryć je warstwa mięsna, ułożyć orzechy i zakończyć pozostała masa. Przykryć plastrami słoniny. Schłodzić.

Przepis

Nagrzać piekarnik do 220żC, pasztet umieścić w kąpieli wodnej, wstawić do piekarnika. Po 25 min odlać tłuszcz, a pasztet polać wywarem z kości. Temp. obniżyć do 190żC, piec jeszcze 30 min. Ostudzić. Przed podaniem wyjąć z formy, pokroić w plastry.

Przepis

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść