Trwa ładowanie...
dk65ai2
27-01-2009 19:23

Pasztet z królika

Przepis

Na święta warto się pokusić o przygotowanie bardziej wykwintnej wersji. Doskonale smakują pasztety z królika, zająca, gęsiny czy dziczyzny. Pamiętajmy, że jeśli do przygotowania pasztetu używamy chudego mięsa (np. udka kurczaka), powinniśmy dodać np. boczek lub inny kawałek tłustego mięsa.

dk65ai2
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 1 młody królik ok. 2 kg wagi (bez skóry)
  • 500 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 550 g słoniny
  • 2 jaja
  • 15 g masła
  • 30 g orzechów pistacjowych
  • 30 g orzechów laskowych
  • 50 ml koniaku
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 bouquet garni (gałązka pietruszki, tymianku, zielona cześć pora, kawałek selera)
  • po 1 gałązce świeżego tymianku, majeranku, pietruszki
  • sól, pieprz, liść laurowy
Przepis

Sposób wykonania:

Mięso królika oddzielić od kości, wykroić comber, odłożyć go. Pozostałe mięso i wątróbkę skropić koniakiem, wstawić do lodówki. Kości porąbać na kawałki 3-4 cm długości, podpiec na blasze wraz z marchewka i cebula. Odlać tłuszcz, kości i jarzyny przełożyć do rondla, do blaszki wlać wino. Rozpuścić w nim przypieczony sos, dodać go do rondla.

Wlać 200 ml wody, dodać bouquet garni, gotować 1 godz. 300 g słoniny pokroić w cienkie duże plastry, comber przekroić na pół wzdłuż, połówki owinąć w plastry słoniny i odłożyć. Łopatkę pokroić w kawałki. Mięso królicze, posiekana słoninę, wątróbkę i łopatkę zemleć. Orzechy pistacjowe i laskowe wyłuskać, otrzeć ze skorki. Zioła i czosnek posiekać. Dymkę obrać, posiekać, krotko przesmażyć na maśle. Mielone mięso wymieszać z ziołami, smażoną dymką, czosnkiem, solą i pieprzem.

Formę pasztetowa wyłożyć plastrami słoniny i warstwa masy mięsnej, na niej ułożyć polowe orzechów laskowych i pistacjowych, przykryć następną warstwą mięsną, ułożyć w środku połówki combra, przykryć je warstwa mięsna, ułożyć orzechy i zakończyć pozostała masa. Przykryć plastrami słoniny. Schłodzić.

Nagrzać piekarnik do 220żC, pasztet umieścić w kąpieli wodnej, wstawić do piekarnika. Po 25 min odlać tłuszcz, a pasztet polać wywarem z kości. Temp. obniżyć do 190żC, piec jeszcze 30 min. Ostudzić. Przed podaniem wyjąć z formy, pokroić w plastry.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Pasztet z królika
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj