Pascha

Pascha to tradycyjna wielkanocna słodkość, która często gości na polskich stołach. Jeśli ją przygotujesz, zniknie w kilka chwil. Przepis jest prosty, a smak przypomina najlepsze chwile dzieciństwa.

PaschaPascha

Składniki

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 5 żółtek
  • 200g miękkiego masła
  • 1/4l kremówki
  • aromat waniliowy bądź pół laski wanilii
  • 200g posiekanych bakalii
  • owoce do dekoracji

Przepis

Bakalie płuczemy we wrzątku i siekamy.

Przepis

Twaróg przecieramy przez sito lub trzykrotnie mielimy /nie używamy gotowego, nie nadaje się/.
W garnku trzepiemy żółtka z cukrem, dodajemy śmietankę i ogrzewamy do ok. 60st C. Zdejmujemy garnek, dodajemy masło, przetarty ser i posiekane bakalie. Dodajemy wanilię i krótko mieszamy na wysokich obrotach.

Przepis

Na dno durszlaka kładziemy ścierkę lub serwetkę, wlewamy masę i czymś ją dociskamy. Zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień odwracamy do góry dnem i dekorujemy

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw