Papaja - bombowy owoc

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Teraz kupisz w dyskoncie

Obraz
© 123RF.COM

Papaja to tropikalny owoc, mało popularny w Polsce. Kształtem przypomina nieco dużą gruszkę. Najczęściej ma intensywnie zieloną skórkę, miękki, pomarańczowy miąższ i czarne, okrągłe nasiona. W krajach tropikalnych wykorzystuje się wszystkie części papai – liście, nasiona i owoce. Można je dodawać do dań w stylu azjatyckim - sałatek, smoothies, naleśników, curry, drobiu czy ryb. Cena zniechęca, jednak warto polować na promocje. W tej chwili w Lidlu za kilogram zapłacimy ok. 10 złotych, a więc tyle, co za polskie truskawki na straganie. Zobaczcie, co smacznego można wyczarować z papai.

Zobacz ranking najzdrowszych owoców:

/ 5Pyszny i wartościowy owoc

Obraz
© 123RF.COM

Jak wybierać papaje? Przede wszystkim zwróćmy uwagę na kolor - skórka powinna być dobrze wybarwiona, bez widocznych zasinień i przebarwień. Sprawdźmy też, czy owoc jest miękki. Jeśli zdarzy nam się kupić twardy i niedojrzały, schowajmy go do papierowej torebki. Papaje można przechowywać w lodówce ok. 2 dni. Przygotowując sałatkę owocową, papaję dodawajmy na końcu, tuż przed podaniem. Zawarte w niej enzymy powodują bowiem, że inne owoce miękną. Nasiona mają ostry, nieco gorzkawy smak. Urozmaicą wiele dań, dlatego nie powinniśmy się ich pozbywać. Im dojrzalszy okaz, tym ma więcej wartości odżywczych. W miąższu papai znajdziemy witaminy – A, z grupy B, C, E, minerały: potas, magnez, wapń, błonnik oraz przeciwutleniacze.

/ 5Bananowy koktajl z papają

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: pół papai, mały banan, laska wanilii, 1 szklanka mleka, 3 łyżki jogurtu greckiego, opcjonalnie syrop klonowy lub miód.
Przygotowanie: łyżeczką usuń pestki z papai i wydrąż miąższ, banana obierz i pokrój na plastry. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, nasionka zdejmij tępą stroną noża. W blenderze kielichowym umieść owoce, wlej mleko, dodaj jogurt i ziarenka wanilii. Zmiksuj. Jeśli napój jest za mało słodki, dodaj syrop klonowy lub miód. Rozlej do wysokich szklanek.

/ 5Naleśniki ryżowe z papają

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 g mąki ryżowej, 2 szklanki mleka kokosowego, 1/2 szklanki wody, 1 jajko, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, olej do smażenia, 1 duża papaja, 200 g mascarpone, 5 łyżek cukru pudru.
Przygotowanie: zmiksuj mąkę, mleko, wodę, jajko, sól i cukier. Ciasto konsystencją ma przypominać gęstą śmietanę. Naleśniki smaż na patelni i delikatnie przewracaj na drugą stronę, gdy będą już dobrze zrumienione. Papaję obierz, przekrój na pół, usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Naleśniki nadziewaj serkiem, papają i zwijaj w rulony.

/ 5Sałatka Som Tam

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: pół papai, 3 papryczki chili, 1 pomidor, 2 ząbki czosnku, 100 g zielonej fasolki szparagowej, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżka cukru trzcinowego, garść orzeszków ziemnych.
Przygotowanie: papaję obierz, usuń nasiona. Miąższ posiekaj w paski. Pomidora pokrój w paski, fasolkę pokrój na mniejsze kawałki. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Papryczki pokrój drobno (możesz usunąć z nich pestki). W moździerzu utrzyj chili i czosnek. Składniki przełóż do miski, dodaj sos rybny, sok z limonki i cukier. Ubij całość tłuczkiem tak, by owoce puściły sok. Wymieszaj i posyp prażonymi orzechami.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca