Teraz kupisz w dyskoncie
Papaja to tropikalny owoc, mało popularny w Polsce. Kształtem przypomina nieco dużą gruszkę. Najczęściej ma intensywnie zieloną skórkę, miękki, pomarańczowy miąższ i czarne, okrągłe nasiona. W krajach tropikalnych wykorzystuje się wszystkie części papai – liście, nasiona i owoce. Można je dodawać do dań w stylu azjatyckim - sałatek, smoothies, naleśników, curry, drobiu czy ryb. Cena zniechęca, jednak warto polować na promocje. W tej chwili w Lidlu za kilogram zapłacimy ok. 10 złotych, a więc tyle, co za polskie truskawki na straganie. Zobaczcie, co smacznego można wyczarować z papai.
Zobacz ranking najzdrowszych owoców:
Pyszny i wartościowy owoc
Jak wybierać papaje? Przede wszystkim zwróćmy uwagę na kolor - skórka powinna być dobrze wybarwiona, bez widocznych zasinień i przebarwień. Sprawdźmy też, czy owoc jest miękki. Jeśli zdarzy nam się kupić twardy i niedojrzały, schowajmy go do papierowej torebki. Papaje można przechowywać w lodówce ok. 2 dni. Przygotowując sałatkę owocową, papaję dodawajmy na końcu, tuż przed podaniem. Zawarte w niej enzymy powodują bowiem, że inne owoce miękną. Nasiona mają ostry, nieco gorzkawy smak. Urozmaicą wiele dań, dlatego nie powinniśmy się ich pozbywać. Im dojrzalszy okaz, tym ma więcej wartości odżywczych. W miąższu papai znajdziemy witaminy – A, z grupy B, C, E, minerały: potas, magnez, wapń, błonnik oraz przeciwutleniacze.
Bananowy koktajl z papają
Składniki: pół papai, mały banan, laska wanilii, 1 szklanka mleka, 3 łyżki jogurtu greckiego, opcjonalnie syrop klonowy lub miód.
Przygotowanie: łyżeczką usuń pestki z papai i wydrąż miąższ, banana obierz i pokrój na plastry. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, nasionka zdejmij tępą stroną noża. W blenderze kielichowym umieść owoce, wlej mleko, dodaj jogurt i ziarenka wanilii. Zmiksuj. Jeśli napój jest za mało słodki, dodaj syrop klonowy lub miód. Rozlej do wysokich szklanek.
Naleśniki ryżowe z papają
Składniki: 300 g mąki ryżowej, 2 szklanki mleka kokosowego, 1/2 szklanki wody, 1 jajko, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, olej do smażenia, 1 duża papaja, 200 g mascarpone, 5 łyżek cukru pudru.
Przygotowanie: zmiksuj mąkę, mleko, wodę, jajko, sól i cukier. Ciasto konsystencją ma przypominać gęstą śmietanę. Naleśniki smaż na patelni i delikatnie przewracaj na drugą stronę, gdy będą już dobrze zrumienione. Papaję obierz, przekrój na pół, usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Naleśniki nadziewaj serkiem, papają i zwijaj w rulony.
Sałatka Som Tam
Składniki: pół papai, 3 papryczki chili, 1 pomidor, 2 ząbki czosnku, 100 g zielonej fasolki szparagowej, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżka cukru trzcinowego, garść orzeszków ziemnych.
Przygotowanie: papaję obierz, usuń nasiona. Miąższ posiekaj w paski. Pomidora pokrój w paski, fasolkę pokrój na mniejsze kawałki. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Papryczki pokrój drobno (możesz usunąć z nich pestki). W moździerzu utrzyj chili i czosnek. Składniki przełóż do miski, dodaj sos rybny, sok z limonki i cukier. Ubij całość tłuczkiem tak, by owoce puściły sok. Wymieszaj i posyp prażonymi orzechami.