Pączki z kimchi i mozzarellą

Od dziecka powtarzano nam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Za to kolacja może być tym najprzyjemniejszym!

Pączki z kimchi i mozzarelląPączki z kimchi i mozzarellą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g) lub 25 g drożdży świeżych
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki tortowej
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 l oleju (do smażenia)

Nadzienie:

  • 250 g posiekanego kimchi
  • 1 kulka mozzarelli pokrojona w kostkę

Sos:

  • 100 g majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki papryki w proszku

Przepis

1. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozkrusz je do miseczki, dodaj szczyptę cukru oraz połowę mleka. Rozetrzyj wszystko i odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj rozczyn z drożdży, jajka oraz pozostałe mleko. Jeśli używasz drożdży suszonych, możesz wsypać je bezpośrednio do mąki (nie musisz przyrządzać rozczynu). Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
2. Stopniowo dodawaj masło, cały czas wyrabiając ciasto (ok. 7–10 minut).
3. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw do wyrastania na 1 godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na grubość 2 cm.
5. Z ciasta wykrój krążki o średnicy 8–10 cm.
6. Na środek każdego krążka nałóż po 1 łyżce kimchi oraz 2–3 kosteczki mozzarelli.
7. Dokładnie sklej brzegi krążków, formując pączki. Odkładaj je na oprószony mąką blat lub półmisek, łączeniem do dołu. Przykryj pączki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
8. W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 175°C.
9. Delikatnie wkładaj pączki do oleju, po 2–3 sztuki na raz, i smaż z obu stron na złoty kolor. Odkładaj na papierowy ręcznik do odsączenia.
10. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z drobno posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i papryką. Podawaj z pączkami.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast