Pączki z kimchi i mozzarellą

Od dziecka powtarzano nam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Za to kolacja może być tym najprzyjemniejszym!

Pączki z kimchi i mozzarelląPączki z kimchi i mozzarellą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g) lub 25 g drożdży świeżych
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki tortowej
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 l oleju (do smażenia)

Nadzienie:

  • 250 g posiekanego kimchi
  • 1 kulka mozzarelli pokrojona w kostkę

Sos:

  • 100 g majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki papryki w proszku

Przepis

1. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozkrusz je do miseczki, dodaj szczyptę cukru oraz połowę mleka. Rozetrzyj wszystko i odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj rozczyn z drożdży, jajka oraz pozostałe mleko. Jeśli używasz drożdży suszonych, możesz wsypać je bezpośrednio do mąki (nie musisz przyrządzać rozczynu). Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
2. Stopniowo dodawaj masło, cały czas wyrabiając ciasto (ok. 7–10 minut).
3. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw do wyrastania na 1 godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na grubość 2 cm.
5. Z ciasta wykrój krążki o średnicy 8–10 cm.
6. Na środek każdego krążka nałóż po 1 łyżce kimchi oraz 2–3 kosteczki mozzarelli.
7. Dokładnie sklej brzegi krążków, formując pączki. Odkładaj je na oprószony mąką blat lub półmisek, łączeniem do dołu. Przykryj pączki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
8. W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 175°C.
9. Delikatnie wkładaj pączki do oleju, po 2–3 sztuki na raz, i smaż z obu stron na złoty kolor. Odkładaj na papierowy ręcznik do odsączenia.
10. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z drobno posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i papryką. Podawaj z pączkami.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce