Oponki ziemniaczane. Prosty przepis na deser dla całej rodziny
Oponki ziemniaczane to pyszny i tani deser, który sprawdzi się nie tylko podczas karnawału. Przepis jest bardzo prosty. Oponki można polać lukrem i udekorować kolorowymi posypkami.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Tłusty Czwartek
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (zmielonych)
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 5 dkg drożdży
- 2 łyżki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przepis
- Drożdże rozrobić z cukrem.
- Z ziemniaków, mąki, jajek, masła i drożdży zagnieść ciasto.
- Odstawić na 30 minut, żeby wyrosło.
- Rozwałkować, wycinać oponki i smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl