Jeden z najzdrowszych owoców
Przed laty krzaczek agrestu był niemal na każdej działce i w przydomowym ogródku. Z czasem stracił na popularności. Na szczęście agrest powoli wraca do łask. To jeden z najzdrowszych owoców. Występuje w trzech kolorach – żółtym, zielonym i czerwonym. Mimo że ma kolce, kwaskowaty smak i twardą skórkę, nie powinniśmy się zniechęcać i wykluczać go z diety. Doskonale orzeźwia, ma szerokie zastosowanie w kuchni i posiada wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości.
Polecamy wideo: *Niezawodne sposoby na muszki owocówki *
Co znajdziemy w agreście?
Agrest to doskonałe źródło witaminy C. Dzięki temu wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu infekcji. Znajdziemy w nim również witaminę A oraz B1, a także żelazo, potas, fosfor, sód i wapń. Agrest reguluje poziom cholesterolu we krwi, łagodzi problemy żołądkowe, chroni wątrobę i łagodzi bóle reumatyczne. Jest polecany dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ przyspiesza przemianę materii oraz oczyszcza organizm. 100 g agrestu to tylko 42 kalorie.
Niezastąpiony na przetwory i do deserów
Agrest, szczególnie ten mocno dojrzały świetnie smakuje na surowo, prosto z krzaczka. Dzięki wysokiej zawartości pektyn owoce wykazują naturalne właściwości żelujące. Świetnie się więc nadają się do przygotowywania galaretek, dżemów, powideł, kompotów czy konfitur na zimę. Bardzo dobrze komponuje się z innymi owocami, np. truskawkami, wiśniami czy czereśniami. Do przetworów warto dodać odrobinę mięty. Agrest ceniony jest jako składnik domowych nalewek czy likierów. Warto użyć go do aromatyzowania napojów na bazie wody sodowej, a nawet mleka czy wina. Doskonale komponuje się też z deserami. Warto pokusić się o przygotowanie ciast, muffinek czy crumble z dodatkiem agrestu.
Nie tylko na słodko
Owoce komponują się także z mięsem. Wytrawny i pikantny dżem z agrestu to wyborny dodatek do dań z drobiu. Na bazie owoców można też przygotować słodko-kwaśny sos, który wzbogaci smak grillowanych przysmaków. Owoce można również suszyć, mrozić i kandyzować.
Krucha tarta z agrestem i jeżynami
Agrest to doskonały dodatek do letnich ciast. Polecamy owocową tartę na kruchym spodzie. Mąkę, masło i żółtko zagnieć szybko. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylep ciastem foremkę do tarty. Pozakłuwaj spód widelcem i podpiecz w 180 stopniach, aż się lekko zrumieni. Następnie wyłóż owoce – oczyszczony z twardych części agrest oraz jeżyny. Wierzch oprósz cukrem i płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika na około 20 minut i gotowe!