Na włoskich papierach
My, Polacy, lubimy korzystać z doświadczeń innych. Właśnie dzięki takiemu podejściu nasza kuchnia jest obecnie tak bogata, zróżnicowana... Z Włoch pełnymi garściami czerpaliśmy inspiracje kulinarne.
My, Polacy, lubimy korzystać z doświadczeń innych. Właśnie dzięki takiemu podejściu nasza kuchnia jest obecnie tak bogata, zróżnicowana... Z Włoch pełnymi garściami czerpaliśmy inspiracje kulinarne.
Kuchnia włoska spotykała się z różnymi reakcjami odwiedzających ten kraj osób. Jedni chwalili jej wyszukany smak i lekkość, inni wyśmiewali zupełnie nieznane potrawy. Ciekawostką jest anegdota o pewnym szlachcicu, który pospiesznie wrócił do kraju, bojąc się, że zimą będzie karmiony sianem po tym, jak całe lato serwowano mu sałatę.
Warzywny prezent
To właśnie dzięki Włochom w naszej kuchni na stałe zagościły: por, fasola, kalafior, karczochy, szparagi, cukinia i sałata. Taki zielony stół to wielki przełom, bo w polskim jadłospisie zawsze królowały mięsa. Warto jednak wypróbować kilka potraw ze słonecznej Italii.
Wszystkie jarzyny, pokrojone w drobne paseczki, należy poddusić na oliwie i dodać pół litra bulionu. Po zagotowaniu dorzucamy mięso drobiowe i pokrojone w kostkę 3 ziemniaki. Całość gotujemy przez około 20 minut.
Następnie dokładamy opłukany ryż (pół filiżanki), pokruszony na niewielkie kawałki makaron (150 g), sól i pieprz. Teraz gotujemy na dużym płomieniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy jeszcze 3 ząbki czosnku, posiekaną natkę i pokrojoną w kostkę słoninę.
Ugotowana zupa powinna być zawiesista. Właściwie trudno nazwać ją zupą. Jej konsystencja jest taka, że do posiłku można przystąpić z widelcem. Posypana parmezanem smakuje wyśmienicie. Zalecamy jednak nie jeść zbyt obfitej porcji, ponieważ przyrządzimy kolejne danie.
Soczyste krewetki
Girandole z krewetki zadowolą podniebienie nawet największych smakoszy. Niezbędne będzie: 6 krewetek, 150 g filetów z soli, 200 g filetów z łososia i 12 liści szpinaku.
Umyte produkty suszymy, a krewetki pozbawiamy pancerzy, zostawiając same ogonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety ryb należy pokroić na płaty i rozbić plastikową łyżką.
Układamy kolejno płat łososia, liść szpinaku, płat soli, liść szpinaku i krewetkę. Całość zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Układamy w rondelku, w którym znajduje się już zeszklona na maśle cebulka z odparowanym białym winem (pół szklanki). Nasze danie dusimy przez około 10 minut. Można je podawać z ryżem ozdobionym szpinakiem.
Proste, efektowne i słodkie
Chyba każdego smakosza urzeknie smak tiramisu. To bardzo efektowny i prosty w wykonaniu deser. Musimy tylko wcześniej zaparzyć mocną kawę i ją ostudzić. Potem można dodać ulubiony przez nas trunek, np. likier amaretto.
Krem przygotowujemy z utartych z 6 łyżkami cukru 4 żółtek i 50 dag sera mascarpone. Obecnie można go kupić w wielu sklepach spożywczych. Białka ubijamy, dodając 2 łyżki cukru, na sztywną pianę i łączymy z kremem.
Pozostaje nam tylko zanurzyć w kawie 30 dag biszkoptów i układać warstwami: biszkopty, krem, biszkopty, krem... Gdy skończymy - wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem trzeba posypać kakao. Uczta gotowa!
qk
fot. Jupiterimages