Na włoskich papierach

My, Polacy, lubimy korzystać z doświadczeń innych. Właśnie dzięki takiemu podejściu nasza kuchnia jest obecnie tak bogata, zróżnicowana... Z Włoch pełnymi garściami czerpaliśmy inspiracje kulinarne.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

My, Polacy, lubimy korzystać z doświadczeń innych. Właśnie dzięki takiemu podejściu nasza kuchnia jest obecnie tak bogata, zróżnicowana... Z Włoch pełnymi garściami czerpaliśmy inspiracje kulinarne.

Kuchnia włoska spotykała się z różnymi reakcjami odwiedzających ten kraj osób. Jedni chwalili jej wyszukany smak i lekkość, inni wyśmiewali zupełnie nieznane potrawy. Ciekawostką jest anegdota o pewnym szlachcicu, który pospiesznie wrócił do kraju, bojąc się, że zimą będzie karmiony sianem po tym, jak całe lato serwowano mu sałatę.

Warzywny prezent

To właśnie dzięki Włochom w naszej kuchni na stałe zagościły: por, fasola, kalafior, karczochy, szparagi, cukinia i sałata. Taki zielony stół to wielki przełom, bo w polskim jadłospisie zawsze królowały mięsa. Warto jednak wypróbować kilka potraw ze słonecznej Italii.

Nasza propozycja na niedzielny obiad to minestrone. Brzmi egzotycznie, ale bez obawy - to tylko zupa jarzynowa. Na początek potrzebujemy: 250 g marchewki, 250 g brukwi, 1/8 główki włoskiej kapusty, 2 cebule, 2 pory, 1/2 selera.

Wszystkie jarzyny, pokrojone w drobne paseczki, należy poddusić na oliwie i dodać pół litra bulionu. Po zagotowaniu dorzucamy mięso drobiowe i pokrojone w kostkę 3 ziemniaki. Całość gotujemy przez około 20 minut.

Następnie dokładamy opłukany ryż (pół filiżanki), pokruszony na niewielkie kawałki makaron (150 g), sól i pieprz. Teraz gotujemy na dużym płomieniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy jeszcze 3 ząbki czosnku, posiekaną natkę i pokrojoną w kostkę słoninę.

Ugotowana zupa powinna być zawiesista. Właściwie trudno nazwać ją zupą. Jej konsystencja jest taka, że do posiłku można przystąpić z widelcem. Posypana parmezanem smakuje wyśmienicie. Zalecamy jednak nie jeść zbyt obfitej porcji, ponieważ przyrządzimy kolejne danie.

Soczyste krewetki

Girandole z krewetki zadowolą podniebienie nawet największych smakoszy. Niezbędne będzie: 6 krewetek, 150 g filetów z soli, 200 g filetów z łososia i 12 liści szpinaku.

Umyte produkty suszymy, a krewetki pozbawiamy pancerzy, zostawiając same ogonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety ryb należy pokroić na płaty i rozbić plastikową łyżką.

Układamy kolejno płat łososia, liść szpinaku, płat soli, liść szpinaku i krewetkę. Całość zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Układamy w rondelku, w którym znajduje się już zeszklona na maśle cebulka z odparowanym białym winem (pół szklanki). Nasze danie dusimy przez około 10 minut. Można je podawać z ryżem ozdobionym szpinakiem.

Proste, efektowne i słodkie

Chyba każdego smakosza urzeknie smak tiramisu. To bardzo efektowny i prosty w wykonaniu deser. Musimy tylko wcześniej zaparzyć mocną kawę i ją ostudzić. Potem można dodać ulubiony przez nas trunek, np. likier amaretto.

Krem przygotowujemy z utartych z 6 łyżkami cukru 4 żółtek i 50 dag sera mascarpone. Obecnie można go kupić w wielu sklepach spożywczych. Białka ubijamy, dodając 2 łyżki cukru, na sztywną pianę i łączymy z kremem.

Pozostaje nam tylko zanurzyć w kawie 30 dag biszkoptów i układać warstwami: biszkopty, krem, biszkopty, krem... Gdy skończymy - wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem trzeba posypać kakao. Uczta gotowa!

qk

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce