Mleko czekoladowe – hit czy kit?

Wielu Amerykanów żyje w przekonaniu, że ten produkt pochodzi od… brązowych krów. W rzeczywistości popularny na całym świecie napój jest mieszanką mleka, czekolady i różnych dodatków, czasem niezbyt korzystnych dla zdrowia. Jednak mleko czekoladowe o dobrym składzie może być bardzo wartościowym produktem, szczególnie dla osób aktywnych fizycznie.

Mleko czekoladowe – hit czy kit?
Źródło zdjęć: © iStock.com

Amerykanie od dziesięcioleci kochają mleko czekoladowe, które spożywają jako samodzielny napój lub uzupełnienie drugiego śniadania czy kolacji. Może wydawać się to trochę dziwne, ale popijają nim nawet hot-dogi i hamburgery. Jednak ich wiedza na temat tego produktu jest niewielka, co wykazało niedawne badanie przeprowadzone przez Innovation Center for U.S. Dairy. 40 proc. ankietowanych nie miało pojęcia, z czego powstaje mleko czekoladowe, a 7 proc. odpowiedziało, że pochodzi od brązowych krów.

Polscy konsumenci mają prawdopodobnie trochę lepsze rozeznanie w tym temacie, choć napój pojawił się w naszych sklepach stosunkowo niedawno. Oferta tego typu specjałów szybko się jednak wzbogaca, ponieważ firmy z branży mleczarskiej dostrzegły, że coraz chętniej sięgamy po mleko smakowe, szukając na przykład pożywnej przekąski, którą łatwo przechowywać w torbie czy plecaku i zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub w podróż.

Mleko czekoladowe – wartości odżywcze

Zaletą mleka czekoladowego jest nie tylko smak, ale również wartości odżywcze, co powinny docenić zwłaszcza osoby aktywne fizyczne. Naukowcy z irańskiego Uniwersytetu Shahid Sadoughi wykazali, że produkt zawiera mnóstwo składników przyspieszających regenerację organizmu po wysiłku, poprawiających częstość akcji serca i wyrównujących poziom kwasu mlekowego. W efekcie działa on skuteczniej niż wiele popularnych preparatów stosowanych przez sportowców.

Zobacz też: Serek kanapkowy z jogurtu greckiego

Mleko czekoladowe dostarcza solidnej porcji białek o wysokiej wartości biologicznej. Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, który nie tylko zapewnia mocne kości, ale również reguluje pracę mięśnia sercowego, bierze udział w przesyłaniu bodźców nerwowych oraz uczestniczy w produkcji enzymów i hormonów biorących udział w trawieniu. Produkt zwiera też sporo cynku – ważnego uczestnika przemian białek, tłuszczów i węglowodanów, pobudzającego również pracę trzustki czy prostaty, broniącego przed infekcjami, wzmacniającego włosy i paznokcie.

W mleku czekoladowym nie brakuje też witamin z grupy B, szczególnie B2 (odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii i jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi oraz produkcji antyciał przez układ odpornościowy) i B12 (kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i systemu immunologicznego).

Uwaga na skład

O wartości odżywczej mleka czekoladowego decyduje jego skład, a bywa z nim niestety różnie. Bazę napoju powinno stanowić oczywiście mleko wzbogacone kakao (powinno być go jak najwięcej, najlepiej powyżej 10 proc.), ewentualnie czekolada w proszku.

Jednak często na liście składników, oprócz mleka, dominuje cukier. W połączeniu z cukrem mlecznym – laktozą, daje niezbyt korzystną dla zdrowia mieszankę, sprzyjającą otłuszczeniu narządów wewnętrznych i prowadzącą do nadwagi w jej najbardziej niebezpiecznej odmianie, czyli otyłości trzewnej. Nadmiar słodzików przyczynia się także do powstania insulinooporności tkanek i zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, zakwasza organizm, zakłóca gospodarkę hormonalną, stwarza korzystne warunki dla próchnicy zębów, stanów zapalnych przyzębia czy paradontozy.

Rolę zagęstnika i stabilizatora w wielu dostępnych na polskim rynku mlekach czekoladowych pełni kontrowersyjny karagen (E 407). Choć Unia Europejska wciąż umieszcza ten dodatek na liście "quantum saris", czyli substancji, które mogą być stosowane do wszystkich produktów spożywczych (bez określania maksymalnej dopuszczalnej zawartości), pojawiają się badania naukowe sugerujące, że jego nadmierne spożycie może uszkadzać błonę śluzową żołądka i jelit, wywoływać stany zapalne i owrzodzenia, a nawet sprzyjać rozwojowi nowotworów.

Refreshing Delicious Chocolate Milk with Real Cocoa
© iStock.com

W mleku czekoladowym z dużym prawdopodobieństwem znajdziemy też skrobię modyfikowaną (E 1422). Nie jest ona wprawdzie szkodliwa w małych dawkach, jednak w nadmiarze zaburza przyswajanie wapnia, magnezu i żelaza, a także może skutkować dolegliwościami trawiennymi: bólem brzucha, biegunką czy wzdęciami.

Jak zrobić mleko czekoladowe w domu

Kupując mleko czekoladowe najlepiej wybierać produkty z jak najkrótszym składem. Jeśli nie mamy zaufania do wyrobów ze sklepu, pyszny napój bez większego problemu przygotujemy w domu.

Do podgrzanego mleka (250 ml) wystarczy dodać kilka pokruszonych kostek dobrej jakości czekolady i mieszać, aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Jeśli lubimy bardziej wyrazisty smak, możemy dosypać szczyptę cynamonu lub kardamonu. Napój należy schłodzić przed podaniem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia