Miniburgery. W sam raz na raz
Miniburgery to efektowna i pyszna przekąska na domową imprezę. Wypróbujcie koniecznie! Zawsze znikają ze stołu jako pierwsze. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Minibułki maślane:
- 2 jajka,
- 95 g ciepłego mleka,
- 4 g suchych drożdży,
- 15 g masła,
- 35 g płynnego miodu,
- 280 g mąki pszennej.
Burgery:
- garść posiekanej kolendry,
- 350-400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżeczki sosu barbecue,
- 3/4 łyżeczki musztardy,
- Dodatkowo 12 plasterków żółtego sera.
- Jedno jajko rozbić i oddzielić białko od żółtka (białko zachować do posmarowania bułek). Wszystkie składniki plus wcześniej oddzielone żółtko umieścić w misce i zagnieść ciasto.
- Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
- Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 12 części i uformować małe bułeczki, posmarować białkiem i posypać sezamem. Piec około 15 min. w 190 st. C.
- Wszystkie składniki burgerów dokładnie wymieszać i uformować 12 mini burgerów.
- Smażyć na patelni z obu stron pod koniec smażenia na każdym burgerze położyć plasterek sera i poczekać do roztopienia.
- Następnie ułożyć na bułeczce posmarowanej majonezem w towarzystwie sałaty, pomidora, czerwonej cebuli, plastra kiszonego ogórka. Przekłuć wykałaczką, aby się trzymało.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze