Maślane rogale
- na 24 porcje:
- 25 g świeżych drożdży ( 1 łyżka drożdży suszonych)
- 1 szklanka mleka
- 125 g masła
- 90 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 650-670 g mąki pszennej
- 4-5 łyżek roztopionego masła (do smarowania ciasta)
W miseczce kruszymy drożdże i dodajemy do nich 2 łyżki cukru, ¼ szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszamy powstały zaczyn i odstawiamy. Do większego garnka wlewamy pozostałą część mleka i zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier i masło. Mieszamy do momentu, aż masło się roztopi. Kiedy mleko się wystudzi, wbijamy do niego jajka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę (650 g) i wsypujemy. Potem dodajemy rozczyn i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Miskę oprószamy mąką i wlewamy do niej powstałe ciasto. Pozostawiamy je na ok. 1h do podwojenia swojej objętości.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 równe części. Wałkujemy każdą z nich na koła o średnicy ok. 28 cm. Tak gotowe ciasto smarujemy roztopionym masłem i wykrajamy z niego 8 trójkątów. Na każdym z nich umieszczamy nadzienie (wedle gustu marmolada lub powidła). Zawijamy każdy z nich i tak powstałe rogaliki układamy na blaszce, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Dodatkowo, rogaliki smarujemy masłem i znowu odstawiamy na ok. 30 minut. Na koniec, pieczemy je 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Poleca się upieczone rogaliki jeszcze raz posmarować masłem. Kiedy przestygną, można je jeść. Smacznego!
Przepis poleca Domowe Wypieki
Podziel się opinią
Komentarze