Maślane rogale

Obraz

Składniki

  • na 24 porcje:
    • 25 g świeżych drożdży ( 1 łyżka drożdży suszonych)
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 90 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka
  • 650-670 g mąki pszennej
  • 4-5 łyżek roztopionego masła (do smarowania ciasta)

Przepis

W miseczce kruszymy drożdże i dodajemy do nich 2 łyżki cukru, ¼ szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszamy powstały zaczyn i odstawiamy. Do większego garnka wlewamy pozostałą część mleka i zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier i masło. Mieszamy do momentu, aż masło się roztopi. Kiedy mleko się wystudzi, wbijamy do niego jajka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę (650 g) i wsypujemy. Potem dodajemy rozczyn i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Miskę oprószamy mąką i wlewamy do niej powstałe ciasto. Pozostawiamy je na ok. 1h do podwojenia swojej objętości.

Przepis

Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 równe części. Wałkujemy każdą z nich na koła o średnicy ok. 28 cm. Tak gotowe ciasto smarujemy roztopionym masłem i wykrajamy z niego 8 trójkątów. Na każdym z nich umieszczamy nadzienie (wedle gustu marmolada lub powidła). Zawijamy każdy z nich i tak powstałe rogaliki układamy na blaszce, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Dodatkowo, rogaliki smarujemy masłem i znowu odstawiamy na ok. 30 minut. Na koniec, pieczemy je 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Poleca się upieczone rogaliki jeszcze raz posmarować masłem. Kiedy przestygną, można je jeść. Smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcia zbierała w lesie i suszyła. Te kuleczki to ratunek dla przeciążonego żołądka
Babcia zbierała w lesie i suszyła. Te kuleczki to ratunek dla przeciążonego żołądka
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Mieszam 4 składniki z szybkim sosem i gotowe. Ta wykwintna sałatka robi furorę na imprezie sylwestrowej
Mieszam 4 składniki z szybkim sosem i gotowe. Ta wykwintna sałatka robi furorę na imprezie sylwestrowej
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇