Marchewkowe galette
Galette, czyli francuska wariacja na temat tarty, doskonale smakuje nie tylko z sezonowymi owocami, ale również z wytrawnymi dodatkami. Bazą jest kruche ciasto, chociaż można użyć także ciasta francuskiego. Patrycja Wnoroska, autorka bloga "Smakołyki alergika", proponuje wykorzystanie do farszu marchewek i bardzo kremowego awokado, które zagęści całe nadzienie.
Galette, czyli francuska wariacja na temat tarty, doskonale smakuje nie tylko z sezonowymi owocami, ale również z wytrawnymi dodatkami. Bazą jest kruche ciasto, chociaż można użyć także ciasta francuskiego. Patrycja Wnoroska, autorka bloga "Smakołyki alergika", proponuje wykorzystanie do farszu marchewek i bardzo kremowego awokado, które zagęści całe nadzienie.
Składniki na ciasto wyrobić dodając tylko tyle wody, by osiągnąć zwartą i elastyczną konsystencję. Ciasto włożyć na kilka minut do lodówki. Marchewki i pora pokroić w plasterki, awokado pognieść widelcem. Wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Na środek placka wyłożyć awokado, zostawiając wolne brzegi. Pora szybko zrumienić na tłuszczu, wyłożyć na awokado. Posolić, popieprzyć i posypać chilli. Marchewkę też podsmażyć, a następnie krótko poddusić (ok. 5 minut) i wyłożyć na pora. Zawinąć brzegi ciasta formując galette. Placek piec ok. 35-40 minut (2 mniejsze piekłam 25 minut) w 180 stopniach z termoobiegiem i ewentualnie na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni, by ciasto się mocniej zrumieniło.