Marchewkowe galette

Galette, czyli francuska wariacja na temat tarty, doskonale smakuje nie tylko z sezonowymi owocami, ale również z wytrawnymi dodatkami. Bazą jest kruche ciasto, chociaż można użyć także ciasta francuskiego. Patrycja Wnoroska, autorka bloga "Smakołyki alergika", proponuje wykorzystanie do farszu marchewek i bardzo kremowego awokado, które zagęści całe nadzienie.

Marchewkowe galette
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl
1

Galette, czyli francuska wariacja na temat tarty, doskonale smakuje nie tylko z sezonowymi owocami, ale również z wytrawnymi dodatkami. Bazą jest kruche ciasto, chociaż można użyć także ciasta francuskiego. Patrycja Wnoroska, autorka bloga "Smakołyki alergika", proponuje wykorzystanie do farszu marchewek i bardzo kremowego awokado, które zagęści całe nadzienie.

Składniki na ciasto:
200 g mąki
100 g bezmlecznej margaryny
1/2 łyżeczki soli
zimna woda
Farsz:
3-4 marchewki
1/2 awokado
por (kawałek długości ok. 20 cm)
sól, pieprz i chili do smaku

Składniki na ciasto wyrobić dodając tylko tyle wody, by osiągnąć zwartą i elastyczną konsystencję. Ciasto włożyć na kilka minut do lodówki. Marchewki i pora pokroić w plasterki, awokado pognieść widelcem. Wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Na środek placka wyłożyć awokado, zostawiając wolne brzegi. Pora szybko zrumienić na tłuszczu, wyłożyć na awokado. Posolić, popieprzyć i posypać chilli. Marchewkę też podsmażyć, a następnie krótko poddusić (ok. 5 minut) i wyłożyć na pora. Zawinąć brzegi ciasta formując galette. Placek piec ok. 35-40 minut (2 mniejsze piekłam 25 minut) w 180 stopniach z termoobiegiem i ewentualnie na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni, by ciasto się mocniej zrumieniło.

Zobacz również: Wegańskie karobrownie bez tłuszczu* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne