Marchewkowe galette

Galette, czyli francuska wariacja na temat tarty, doskonale smakuje nie tylko z sezonowymi owocami, ale również z wytrawnymi dodatkami. Bazą jest kruche ciasto, chociaż można użyć także ciasta francuskiego. Patrycja Wnoroska, autorka bloga "Smakołyki alergika", proponuje wykorzystanie do farszu marchewek i bardzo kremowego awokado, które zagęści całe nadzienie.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl

Galette, czyli francuska wariacja na temat tarty, doskonale smakuje nie tylko z sezonowymi owocami, ale również z wytrawnymi dodatkami. Bazą jest kruche ciasto, chociaż można użyć także ciasta francuskiego. Patrycja Wnoroska, autorka bloga "Smakołyki alergika", proponuje wykorzystanie do farszu marchewek i bardzo kremowego awokado, które zagęści całe nadzienie.

Składniki na ciasto:
200 g mąki
100 g bezmlecznej margaryny
1/2 łyżeczki soli
zimna woda
Farsz:
3-4 marchewki
1/2 awokado
por (kawałek długości ok. 20 cm)
sól, pieprz i chili do smaku

Składniki na ciasto wyrobić dodając tylko tyle wody, by osiągnąć zwartą i elastyczną konsystencję. Ciasto włożyć na kilka minut do lodówki. Marchewki i pora pokroić w plasterki, awokado pognieść widelcem. Wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Na środek placka wyłożyć awokado, zostawiając wolne brzegi. Pora szybko zrumienić na tłuszczu, wyłożyć na awokado. Posolić, popieprzyć i posypać chilli. Marchewkę też podsmażyć, a następnie krótko poddusić (ok. 5 minut) i wyłożyć na pora. Zawinąć brzegi ciasta formując galette. Placek piec ok. 35-40 minut (2 mniejsze piekłam 25 minut) w 180 stopniach z termoobiegiem i ewentualnie na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni, by ciasto się mocniej zrumieniło.

Zobacz również: Wegańskie karobrownie bez tłuszczu* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika