Lody są zdrowe!

Jeśli uwielbiamy te mrożone przysmaki, jednak zajadając się nimi, mamy wyrzuty sumienia z powodu niezdrowego, kalorycznego odżywiania, spokojnie możemy się rozgrzeszyć. Lody są nie tylko zdrowe, ale i stosunkowo niskokaloryczne, więc jako deser idealne.

Obraz

/ 12Lody są zdrowe!

Obraz
© Jupiterimages/Photo.Com/Thinkstock

Jeśli uwielbiamy te mrożone przysmaki, jednak zajadając się nimi, mamy wyrzuty sumienia z powodu niezdrowego, kalorycznego odżywiania, spokojnie możemy się rozgrzeszyć. Lody są nie tylko zdrowe, ale i stosunkowo niskokaloryczne, więc jako deser idealne.

/ 12Główna wada? Są pyszne!

Obraz
© Jupiterimages

Łatwo wyliczyć zalety tych smakołyków: zawierają sporo białka (budulca mięśni), wapnia (ważnego dla kości), magnezu (obecnego w lodach o smaku czekoladowym, kojącego nerwy), witamin z grupy B (wspomagających układ nerwowy). Problem polega na tym, że... są pyszne.

/ 12Smaczne nie znaczy złe

Obraz
© Christopher Robbins/Digital Vision/Thinkstock

Utarło się dość powszechne przekonanie, że to, co bardzo smaczne, musi być także niezdrowe. Opinia ta nie ma żadnego logicznego uzasadnienia - przecież mnóstwo osób za najpyszniejszy smakołyk uważa na przykład brokuły albo kiełki, rzeczy jak najbardziej mile widziane w niemal każdej diecie.

/ 12Błędne przekonanie o kaloriach

Obraz
© Jupiterimages/Creatas/Thinkstock

Mimo to według badań przeprowadzonych wśród miłośników lodów ponad połowa konsumentów uważa, że mrożony deser na bazie mleka składa się głównie z tłuszczu i cukru (jest to stwierdzenie bliskie prawdy w przypadku ptasiego mleczka, ale na pewno nie w odniesieniu do lodów), a prawie trzy czwarte - że solidna porcja ich ulubionego przysmaku zawiera tyle kalorii, co hamburger.

/ 12Zwykłe mleko, jogurt lub soki

Obraz
© BananaStock/Thinkstock

Dlatego lodów jemy zasadniczo niewiele - zaledwie kilka litrów rocznie na osobę, co stanowi ilość kilkakrotnie mniejszą niż w krajach takich jak Szwecja, Holandia czy Francja - i często mamy przy tym poczucie winy. Całkiem niesłusznie. Standardowe lody robi się bowiem nie z gęstej śmietany "wzbogaconej" monstrualnymi ilościami cukru, tylko ze zwykłego lub odtłuszczonego mleka, jogurtu bądź soków owocowych.

/ 12Mnóstwo korzyści

Obraz
© jupiterimages/BananaStock/Thinkstock

Porcja lodów zawiera więcej wapnia niż ta sama ilość mleka. Sprzyjają zatem mocnym kościom, zmniejszają ryzyko osteoporozy, nadciśnienia oraz kamicy nerkowej, a na dodatek... odchudzają! Może nie dosłownie, ale wykryto związek między zawartością wapnia w diecie i zdolnością organizmu do spalania tkanki tłuszczowej.

/ 12Źródło witamin

Obraz
© Jupiterimages

Zawierają także cenne witaminy: A (odpowiedzialna m.in. za pracę wątroby, wzrok, stan skóry, włosów i paznokci oraz produkcję szkliwa), E (wspomagająca mięśnie, zwalczająca wolne rodniki, zapobiegająca niektórym chorobom układu krwionośnego), B2 (wpływa na wzrok), D (chroniąca przed zapaleniami skóry) oraz K (niezbędną dla prawidłowego krzepnięcia krwi).

/ 12Lody są lekkostrawne

Obraz
© Goodshoot/Thinkstock

Na dodatek są lekkostrawne, więc mogą być bez obaw zajadane nawet przez małe dzieci (od 2 roku życia), kobiety w ciąży oraz osoby starsze. Smakosze uczuleni na laktozę mogą wybrać sorbety, a ci mający kłopoty z układem trawiennym - lody na bazie jogurtów, zawierające pożyteczne bakterie.

/ 12Najmniej kaloryczny deser

Obraz
© Jupiterimages/Photos.com/Thinkstock

Łasuchów uspokajamy: lody wcale nie szkodzą diecie, nie są tuczące. Właściwie należą do najmniej kalorycznych deserów czy przekąsek, bo porcja tego przysmaku (100 gramów), przygotowanego z pełnego mleka z dodatkiem cukru , dostarcza nam około 160 kilokalorii. Dla porównania, ta sama ilość jogurtu z owocami zawiera 125 kilokalorii, biszkoptów - 400 kilokalorii, ciasta od 350 do 600 kilokalorii, a czekolady - 550 kilokalorii.

10 / 12Możesz wybrać wersję "odchudzoną"

Obraz
© Stockbyte/Thinkstock

Jest też inna dobra wiadomość. Nie dość, że lody same w sobie nie są bardzo tuczące, dodatkowo możemy wybrać wersję "odchudzoną". Z mleka odtłuszczonego powstają lody mniej kaloryczne, a sorbety lub szerbety (sok owocowy z dodatkiem mleka) dostarczają zaledwie 70 do 90 kilokalorii, na dodatek zawierają bardzo mało cukru i tłuszczu.

11 / 12Uwaga na dodatki

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Z drugiej strony, porcja lodów z czekoladą, podanych z bitą śmietaną, ma nawet 300 kilokalorii. Uważajmy też na polewy oraz kandyzowane owoce, które wyraźnie zwiększają bilans energetyczny. Bardziej trzeba więc uważać na dodatki, podobnie zresztą jak w przypadku większości potraw.

12 / 12Liczy się również przyjemność

Obraz
© Stockbyte/Thinkstock

Nie odmawiajmy sobie wszystkiego, co dobre, i nie szukajmy na każdym kroku możliwości ograniczenia kalorii, bo tym samym zrezygnujemy z całego szeregu pożądanych i korzystnych substancji. Przykładowo sorbety, mniej kaloryczne, są też znacznie mniej zdrowe - nie zawierają przecież mleka, czyli źródła lekkostrawnego białka oraz wapnia.

mb

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja