Trwa ładowanie...
d21a0a5
d21a0a5

Lodowy blok czekoladowy

Przepis

Blok czekoladowy to klasyk wśród słodyczy z PRL-u. Można przygotować go jednak w niskokalorycznej, a w dodatku lodowej wersji. Przepis prosto ze strony "Szczęśliwi bez cukru".

3.6
(29 głosów)
Oceń:
d21a0a5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Lodowy blok czekoladowy
www.szczesliwibezcukru.pl
Składniki
  • 1/2 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego (płynnego - jeśli jest stały, należy go ogrzać w kąpieli wodnej),
  • 1 szklanka daktyli,
  • 1/4 szklanki kakao lub karobu w proszku,
  • opcjonalne dodatki: migdały, orzechy, wiórki kokosowe.
Przepis

Daktyle moczymy w wodzie, aż staną się miękkie. Następnie miksujemy je na gładką masę z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Na ile będzie ona faktycznie gładka, zależy od naszego urządzenia.

Zmiksowany "krem" daktylowy łączymy z płynnym olejem kokosowym oraz z kakao lub karobem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy (im dokładniej, tym lepszy efekt). Możemy dodać również orzechy, migdały albo wiórki kokosowe (zarówno do środka, jak i na wierzch).

Nakładamy masę do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Mrozimy przez minimum 30 minut. Jemy po wyjęciu z zamrażalnika.
Zobacz także: ciasto marchewkowe bez pieczenia

Lodowy blok czekoladowy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
27
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d21a0a5
d21a0a5
d21a0a5
d21a0a5
d21a0a5
d21a0a5