WP

Lodowy blok czekoladowy - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.szczesliwibezcukru.pl
Podziel się

Blok czekoladowy to klasyk wśród słodyczy z PRL-u. Można przygotować go jednak w niskokalorycznej, a w dodatku lodowej wersji. Przepis prosto ze strony "Szczęśliwi bez cukru".

Składniki
  • 1/2 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego (płynnego - jeśli jest stały, należy go ogrzać w kąpieli wodnej),
  • 1 szklanka daktyli,
  • 1/4 szklanki kakao lub karobu w proszku,
  • opcjonalne dodatki: migdały, orzechy, wiórki kokosowe.
Przepis

Daktyle moczymy w wodzie, aż staną się miękkie. Następnie miksujemy je na gładką masę z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Na ile będzie ona faktycznie gładka, zależy od naszego urządzenia.

Zmiksowany "krem" daktylowy łączymy z płynnym olejem kokosowym oraz z kakao lub karobem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy (im dokładniej, tym lepszy efekt). Możemy dodać również orzechy, migdały albo wiórki kokosowe (zarówno do środka, jak i na wierzch).

WP

Nakładamy masę do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Mrozimy przez minimum 30 minut. Jemy po wyjęciu z zamrażalnika.
Zobacz także: ciasto marchewkowe bez pieczenia

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP