Lodowy blok czekoladowy

Blok czekoladowy to klasyk wśród słodyczy z PRL-u. Można przygotować go jednak w niskokalorycznej, a w dodatku lodowej wersji. Przepis prosto ze strony "Szczęśliwi bez cukru".

Lodowy blok czekoladowyLodowy blok czekoladowy
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 1/2 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego (płynnego - jeśli jest stały, należy go ogrzać w kąpieli wodnej),
  • 1 szklanka daktyli,
  • 1/4 szklanki kakao lub karobu w proszku,
  • opcjonalne dodatki: migdały, orzechy, wiórki kokosowe.

Przepis

Daktyle moczymy w wodzie, aż staną się miękkie. Następnie miksujemy je na gładką masę z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Na ile będzie ona faktycznie gładka, zależy od naszego urządzenia.

Przepis

Zmiksowany "krem" daktylowy łączymy z płynnym olejem kokosowym oraz z kakao lub karobem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy (im dokładniej, tym lepszy efekt). Możemy dodać również orzechy, migdały albo wiórki kokosowe (zarówno do środka, jak i na wierzch).

Przepis

Nakładamy masę do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Mrozimy przez minimum 30 minut. Jemy po wyjęciu z zamrażalnika.
Zobacz także: ciasto marchewkowe bez pieczenia

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm