Lodowy blok czekoladowy
Blok czekoladowy to klasyk wśród słodyczy z PRL-u. Można przygotować go jednak w niskokalorycznej, a w dodatku lodowej wersji. Przepis prosto ze strony "Szczęśliwi bez cukru".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1/2 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego (płynnego - jeśli jest stały, należy go ogrzać w kąpieli wodnej),
- 1 szklanka daktyli,
- 1/4 szklanki kakao lub karobu w proszku,
- opcjonalne dodatki: migdały, orzechy, wiórki kokosowe.
Daktyle moczymy w wodzie, aż staną się miękkie. Następnie miksujemy je na gładką masę z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Na ile będzie ona faktycznie gładka, zależy od naszego urządzenia.
Zmiksowany "krem" daktylowy łączymy z płynnym olejem kokosowym oraz z kakao lub karobem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy (im dokładniej, tym lepszy efekt). Możemy dodać również orzechy, migdały albo wiórki kokosowe (zarówno do środka, jak i na wierzch).
Nakładamy masę do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Mrozimy przez minimum 30 minut. Jemy po wyjęciu z zamrażalnika.
Zobacz także: ciasto marchewkowe bez pieczenia
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze