Lodowy blok czekoladowy
Blok czekoladowy to klasyk wśród słodyczy z PRL-u. Można przygotować go jednak w niskokalorycznej, a w dodatku lodowej wersji. Przepis prosto ze strony "Szczęśliwi bez cukru".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Desery
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1/2 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego (płynnego - jeśli jest stały, należy go ogrzać w kąpieli wodnej),
 - 1 szklanka daktyli,
 - 1/4 szklanki kakao lub karobu w proszku,
 - opcjonalne dodatki: migdały, orzechy, wiórki kokosowe.
 
Przepis
Daktyle moczymy w wodzie, aż staną się miękkie. Następnie miksujemy je na gładką masę z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Na ile będzie ona faktycznie gładka, zależy od naszego urządzenia.
Przepis
Zmiksowany "krem" daktylowy łączymy z płynnym olejem kokosowym oraz z kakao lub karobem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy (im dokładniej, tym lepszy efekt). Możemy dodać również orzechy, migdały albo wiórki kokosowe (zarówno do środka, jak i na wierzch).
Przepis
Nakładamy masę do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Mrozimy przez minimum 30 minut. Jemy po wyjęciu z zamrażalnika.
Zobacz także: ciasto marchewkowe bez pieczenia