Trwa ładowanie...
d40xhpw
24-11-2021 11:36

Kulki sirtuinowe

Przepis

Kulki czekoladowo-orzechowe to doskonały pomysł na deser lub przekąskę. Kulki dodają energii na długo. Przepis został opracowany przez dietetyków z Uniwersytetu Surrey – Aidana Gogginsa i Glean Mattena, którzy jako pierwsi odkryli dobroczynne działanie produktów z grupy stirfood.

d40xhpw
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©yuliiaholovchenko - stock.adobe.com
Składniki
  • 120 g orzechów włoskich
  • 30 g ciemnej czekolady (85 proc. kakao), połamanej na kawałki, lub nibsów kakaowych
  • 250 g daktyli Madjool, drylowanych
  • 1 łyżka kakao w proszku (100 proc.)
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • nasiona z jednej laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1–2 łyżki wody (opcjonalnie)
Przepis
  • Włóż orzechy i czekoladę do malaksera i zmiksuj na drobny proszek.
  • Dodaj wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem wody i blenduj, aż masa zbije się w kulę. Możesz dodać wodę, jeśli mieszanina wydaje się zbyt sucha, ale uważaj, aby nie zrobiła się za lepka.
  • Uformuj rękami niewielkie kulki i schładzaj w szczelnym pojemniku co najmniej przez godzinę przed spożyciem. Jeśli chcesz uzyskać różne wykończenie, obtocz niektóre kulki w sproszkowanym kakao lub płatkach kokosowych. Kulki można przechowywać w lodówce do jednego tygodnia.

Przepis pochodzi z książki Aidana Gogginsa i Glena Mattena "Dieta SIRT. Przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kulki sirtuinowe
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40xhpw
d40xhpw
d40xhpw
d40xhpw
Więcej tematów
d40xhpw