Kulki sirtuinowe
Kulki czekoladowo-orzechowe to doskonały pomysł na deser lub przekąskę. Kulki dodają energii na długo. Przepis został opracowany przez dietetyków z Uniwersytetu Surrey – Aidana Gogginsa i Glean Mattena, którzy jako pierwsi odkryli dobroczynne działanie produktów z grupy stirfood.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
- 120 g orzechów włoskich
- 30 g ciemnej czekolady (85 proc. kakao), połamanej na kawałki, lub nibsów kakaowych
- 250 g daktyli Madjool, drylowanych
- 1 łyżka kakao w proszku (100 proc.)
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- nasiona z jednej laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1–2 łyżki wody (opcjonalnie)
- Włóż orzechy i czekoladę do malaksera i zmiksuj na drobny proszek.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem wody i blenduj, aż masa zbije się w kulę. Możesz dodać wodę, jeśli mieszanina wydaje się zbyt sucha, ale uważaj, aby nie zrobiła się za lepka.
- Uformuj rękami niewielkie kulki i schładzaj w szczelnym pojemniku co najmniej przez godzinę przed spożyciem. Jeśli chcesz uzyskać różne wykończenie, obtocz niektóre kulki w sproszkowanym kakao lub płatkach kokosowych. Kulki można przechowywać w lodówce do jednego tygodnia.
Przepis pochodzi z książki Aidana Gogginsa i Glena Mattena "Dieta SIRT. Przepisy"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze