Kugelis - baba ziemniaczana
Kugelis to tradycyjna litewska babka ziemniaczana. Danie przygotujecie z łatwo dostępnych składników. Wypróbujcie koniecznie.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 2 kg ziemniaków
 - 20 dag masła lub margaryny
 - 3 jajka
 - szklanka śmietany
 - 50 dag tłustego twarogu
 - liście mięty
 - 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
 - 2 łyżki groszku konserwowego
 - 3 ogórki konserwowe
 - 2 łyżki drobno pokrojonej papryki konserwowej
 - sól
 
Przepis
- Ziemniaki obrać, opłukać, utrzeć na tarce o dużych oczkach i odcedzić na sicie. Następnie przełożyć do miski, zalać roztopionym masłem lub margaryną.
 - Do masy wbić 2 jajka, dodać pieprz i groszek konserwowy, przyprawić solą. Całość dokładnie wymieszać.
 - Do twarogu wbić ostatnie jajko. Dodać posiekaną miętę, paprykę konserwową i pokrojone w drobną kosteczkę ogórki konserwowe. Przyprawić solą, dobrze wymieszać.
 - Do wysmarowanej tłuszczem formy babkowej wlać najpierw połowę masy ziemniaczanej, wyrównać powierzchnię. Na niej rozsmarować masę serową i zalać resztą masy ziemniaczanej.
 - Kugelis z twarogiem piec około 1 godziny w temperaturze 175 st. C. Podawać na gorąco z gęstą kwaśną śmietaną.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl