Która kasza jest najzdrowsza?

Przez lata zapomniane, kasze powoli wracają na nasze stoły. Leczą raka, pomagają schudnąć, oczyszczają organizm z toksyn i są prawdziwymi bombami witaminowymi. Skąd biorą się ich cudowne właściwości?

Obraz

/ 7Kasza gryczana

Obraz
© fot. Thinkstock

Przez lata zapomniane, kasze powoli wracają na nasze stoły. Leczą raka, pomagają schudnąć, oczyszczają organizm z toksyn i są prawdziwymi bombami witaminowymi. Skąd biorą się ich cudowne właściwości? Kasze to całe lub rozdrobnione ziarna zbóż, z których pozbyto się jedynie składników nieprzyswajalnych przez nasz organizm. Pełne są zatem pierwiastków podnoszących odporność organizmu, wspomagających układ krążeniowo- naczyniowy, poprawiających stan skóry, włosów i paznokci.

Kasza gryczana
Wielu osobom kojarzy się z porcją nieciekawego wojskowego dania, polanego burawym sosem. A przecież nie musi tak być. Dobrze przygotowana kasza na sypko jest wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs, zrazów lub nawet pierogów. Nie unikajmy jej, ponieważ spośród wszystkich kasz, właśnie ta jest najbardziej wartościowa, jeżeli chodzi o właściwości odżywcze. Najwięcej w niej witaminy B1 i B2. Biorąc pod uwagę cały zestaw kasz, właśnie gryczana zawiera też najwięcej magnezu. Specjaliści stwierdzili przy tym, że gryka pełna jest witaminy B17, która posiada silne właściwości antynowotworowe.

/ 7Kasza jaglana

Obraz
© fot. Thinkstock

Ugotowana na mleku z dodatkiem rodzynek, śliwek, jabłek i cynamonu, będzie prawdziwym rarytasem. Takiego deseru nie powstydzi się żadna gospodyni. Za smakiem pójdzie zdrowie, bowiem kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, która zbawiennie działa na paznokcie, zęby, włosy oraz skórę. Wytwarza się ją poprzez łuskanie ziarna prosa, jest jedną z najstarszych znanych człowiekowi kasz, a zaraz po gryczanej klasyfikuje się jako najzdrowsza. Pełna jest witaminy B2, PP i lecytyny. I tu nie brakuje pomagającej w walce w rakiem witaminy B17. Zawiera niezwykle dużo białka i węglowodanów w złożonej postaci. Jedząc ją, wzmacniamy nerki i wspomagamy proces mineralizacji kości.

/ 7Pęczak

Obraz
© fot. Thinkstock

Pęczak zalicza się do kasz jęczmiennych, a jęczmień jest najstarszą rośliną uprawną, znaną już w okresie neolitu. Spośród kasz jęczmiennych ma największą wartość, ponieważ jest w minimalnie przetworzona, przez co jej skład i właściwości są nieocenione. Do tego dochodzi wspaniały smak. Wytrawni kucharze twierdzą, że wyjątkowo smakuje przygotowana z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem. Idąc w stronę tradycyjnej polskiej kuchni, można przygotować ją z suszonymi grzybami i oscypkiem. Gospodynie gotują wyśmienite risotto, zastępując ryż zdrowym pęczakiem, wzmacniając przy tym nerki i wspomagając proces mineralizacji kości. Nie tylko my doceniamy jej smak. Mało kto wie, że odpowiednio przygotowany pęczak jest często stosowaną przynętą w połowie ryb na wędkę.

/ 7Kasza perłowa

Obraz
© fot. Thinkstock

W wielu regionach Polski znana jest pod nazwą "kasza mazurska". Jej smak docenia najwięcej osób, decydujących się na jedzenie kasz. Małe, połyskujące cząstki uzyskuje się poprzez pocięcie jęczmiennego pęczaku, które następnie poddaje się obtoczeniu i polerowaniu. Sposób obróbki ziarna pozbawia ją nieco wartości zdrowotnych. Jednak jak wszystkie inne kasze jęczmienne i ta należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.
Kasza perłowa często pojawia się w zupach, choćby popularnym krupniku. Kiedy połączymy ją z suszonymi grzybami lub pieczarkami i zawiniemy w liście kapusty, uzyskamy wspaniałe postne gołąbki.

/ 7Kasza owsiana

Obraz
© fot. Thinkstock

Niezbyt często pojawia się na naszych stołach, a szkoda. Z kaszy owsianej przyrządzić można prawdziwe rarytasy. Przede wszystkim pyszne są zupy mleczne i desery z owocami z jej udziałem. Świetnie sprawdza się też przy zagęszczaniu sosów czy zup. Dobrze smakuje dodana do farszów. Najbardziej znana forma tej kaszy to płatki owsiane. Kasza owsiana to przede wszystkim bogate źródło białka błonnika, który przyczynia się do obniżania cholesterolu we krwi i reguluje pracę przewodu pokarmowego. Podobnie, jak inne kasze, i ta dostarcza nam witamin z grupy B, które to ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wpływają na stan i kondycję włosów. Zawiera wspominaną już i pomocną w walce z rakiem witaminę B17.

/ 7Kasza manna

Obraz
© fot. Thinkstock

Gotowaną na mleku jadają zwykle dzieci. Czasami okraszana jest łyżką syropu lub ulubionego dżemu. Jej przygotowanie jest proste. Przede wszystkim nie trzeba kaszy płukać, co zaoszczędza sporo czasu. Kasza manna (zwana też grysikiem) jest drobniutka. Otrzymuje się ją z ziarna pszenicy. Ze wszystkich kasz manna ma chyba najwięcej zastosowań. W kuchni sprawdza się jako samodzielne danie, czyli zupa lub budyń lub zamiennik bułki tartej, wspaniale zagęszczając mięso na kotlety sosy, zupy. Można z niej tez robić ciasta.
Co z jej właściwościami? Spośród innych kasz wyróżnia się dużą zawartością jodu i skrobi.

/ 7Kuskus

Obraz
© fot. Thinkstock

Gotując ją, postępujemy podobnie jak z kaszą manną ? też nie musimy jej płukać. Można nawet powiedzieć, że jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu ? wystarczy zalać ją wrzącą wodą, odczekać kilka minut i gotowe, choć tam skąd pochodzi przygotowuje się ją w bardziej skomplikowany sposób. Kasza kuskus przybyła do nas z północno-zachodniej Afryki, gdzie otrzymuje się ją ze specjalnego rodzaju pszenicy - durum. Ta drobna kasza wspaniale sprawdza się w sałatkach, zupach i zapiekankach. Jest lekkostrawna i sycąca, co sprawia, że poleca się ją dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym. Zawiera węglowodany i duże ilości białka. Brak w niej jednak błonnika, ma też mniej minerałów i witamin niż inne kasze.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce