Królewskie śniadanie

Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Czy jest tak w rzeczywistości? Czy przykładamy dużo uwagi do tego, co jemy w godzinach porannych? Czy zdarza się nam, że poranny pośpiech i krzątanina odsuwają zjedzenie śniadania na dalszy plan? A może jesteśmy na diecie i nie chcemy nawet myśleć o porannym posiłku?

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Czy jest tak w rzeczywistości? Czy przykładamy dużo uwagi do tego, co jemy w godzinach porannych? Czy zdarza się nam, że poranny pośpiech i krzątanina odsuwają zjedzenie śniadania na dalszy plan? A może jesteśmy na diecie i nie chcemy nawet myśleć o porannym posiłku?

Śniadanie, w zależności od upodobań składa się z różnych potraw. Są to zarówno lekkie i proste posiłki jak i bardziej sycące i skomplikowane dania. Wielu z nas bardzo często wybiera również opcję rozpoczynania dnia bez śniadania. To, jakie śniadanie jemy zależy również od tradycji rodzinnych, w jakich się wychowaliśmy.

Polskie śniadanie to najczęściej kanapki z wędliną z serem, jajecznica albo płatki z mlekiem. Do tego pijemy kawę, herbatę albo sok. Pomijanie śniadania to jeden z najczęstszych błędów żywieniowych. Faktem jest, że rano zazwyczaj nie odczuwamy głodu.

Wczesny początek

Jednakże zadowolenie się jedynie kubkiem kawy prowadzi do obniżenia sprawności umysłowej w ciągu całego dnia. Jeśli jesteśmy na diecie to tym bardziej nie powinnyśmy zapominać o śniadaniu. Rezygnacja z pierwszego posiłku powoduje bowiem to, iż w czasie lunchu spożyjemy za dużo kalorii.

Kiedy najlepiej zjeść śniadanie? Pora zależy tylko i wyłącznie od naszego harmonogramu dnia, stylu życia i obowiązków. W Polsce zaczynamy pracę zazwyczaj o ósmej rano, więc jemy śniadanie dość wcześnie. Stąd tak powszechne u nas „drugie śniadanie” (słowo to nie posiada odpowiednika poza granicami kraju), które jemy około godziny jedenastej. Zagranicą, gdzie pracę zaczyna się na ogół o dziewiątej śniadanie jada się później a następnym posiłkiem jest lunch.

Tuż po przebudzeniu, zanim weźmiemy do ust pierwszy kęs, powinniśmy wypić szklankę niegazowanej wody. Wypłucze ona wszystkie toksyny, jakie zgromadziły się w naszym organizmie przez noc. Podczas śniadania nie zapominajmy o szklance soku, na przykład pomarańczowego czy jabłkowego (najlepiej z sokowirówki), który dostarczy dawkę niezbędnych witamin. Pamiętajmy, że wszystko co zjemy i wypijemy rano wpłynie na naszą aktywność w ciągu całego dnia. Jeśli więc chcemy mieć dobry dzień – zjedzmy dobre śniadanie.

Śniadanie dostarcza naszemu organizmowi energię. To bardzo istotne po nocnej przerwie. Śniadanie powinno być lekkie, ale bogate we wszystkie składniki odżywcze. Powinno dostarczać organizmowi 20% całego dziennego zapotrzebowania kalorycznego (około 400 kcal z dziennej porcji 2000). W godzinach porannych potrzebujemy węglowodanów a najbardziej cukrów złożonych.

Jednakże cukry proste są również niezbędne. Człowiek potrzebuje bowiem nie tylko węglowodanów złożonych, których dostarczają organizmowi na przykład zboża, ale także węglowodanów prostych, które są w cukrze i miodzie. Są one szybciej niż inne produkty zamieniane w energię, szybciej podnoszą poziom glukozy we krwi, co daje ośrodkom łaknienia w mózgu sygnał "jestem syty".

Kontynentalne i angielskie

Węglowodany to nic innego jak związki pochodzenia przede wszystkim roślinnego. Są najłatwiej dostępnym źródłem energii, jednak w przeciwieństwie do tłuszczów bardzo szybko się wyczerpują. Węglowodany to niezbędny składnik pożywienia. Są one potrzebne do prawidłowego przebiegu przemian biochemicznych w ustroju, m.in. przemian kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Węglowodany są niezbędne, aby aktywnie rozpocząć dzień. Tworzą zapas na późniejsze godziny.

Według specjalistów idealnym porannym posiłkiem jest tzw. włoskie śniadanie. Jest ono słodkie i składa się z mleka, jogurtu, pieczywa i owoców. W restauracjach i hotelach zazwyczaj możemy wybierać pomiędzy mającym charakter dietetyczny śniadaniem kontynentalnym (kawa, herbata, sok, pieczywo, dżem, płatki z mlekiem) a angielskim ( jajka na bekonie, kiełbaski, fasolka, tost i dżem).

Na zakończenie warto przytoczyć dwa warte uwagi powiedzenia. Pierwsze, polskie: śniadanie należy zjeść królewskie, obiad książęcy, kolację żebraczą; drugie, chińskie: Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Które z nich przywiesisz dziś na lodówce?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀