Królewskie śniadanie

Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Czy jest tak w rzeczywistości? Czy przykładamy dużo uwagi do tego, co jemy w godzinach porannych? Czy zdarza się nam, że poranny pośpiech i krzątanina odsuwają zjedzenie śniadania na dalszy plan? A może jesteśmy na diecie i nie chcemy nawet myśleć o porannym posiłku?

Królewskie śniadanie
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
7

Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Czy jest tak w rzeczywistości? Czy przykładamy dużo uwagi do tego, co jemy w godzinach porannych? Czy zdarza się nam, że poranny pośpiech i krzątanina odsuwają zjedzenie śniadania na dalszy plan? A może jesteśmy na diecie i nie chcemy nawet myśleć o porannym posiłku?

Śniadanie, w zależności od upodobań składa się z różnych potraw. Są to zarówno lekkie i proste posiłki jak i bardziej sycące i skomplikowane dania. Wielu z nas bardzo często wybiera również opcję rozpoczynania dnia bez śniadania. To, jakie śniadanie jemy zależy również od tradycji rodzinnych, w jakich się wychowaliśmy.

Polskie śniadanie to najczęściej kanapki z wędliną z serem, jajecznica albo płatki z mlekiem. Do tego pijemy kawę, herbatę albo sok. Pomijanie śniadania to jeden z najczęstszych błędów żywieniowych. Faktem jest, że rano zazwyczaj nie odczuwamy głodu.

Wczesny początek

Jednakże zadowolenie się jedynie kubkiem kawy prowadzi do obniżenia sprawności umysłowej w ciągu całego dnia. Jeśli jesteśmy na diecie to tym bardziej nie powinnyśmy zapominać o śniadaniu. Rezygnacja z pierwszego posiłku powoduje bowiem to, iż w czasie lunchu spożyjemy za dużo kalorii.

Kiedy najlepiej zjeść śniadanie? Pora zależy tylko i wyłącznie od naszego harmonogramu dnia, stylu życia i obowiązków. W Polsce zaczynamy pracę zazwyczaj o ósmej rano, więc jemy śniadanie dość wcześnie. Stąd tak powszechne u nas „drugie śniadanie” (słowo to nie posiada odpowiednika poza granicami kraju), które jemy około godziny jedenastej. Zagranicą, gdzie pracę zaczyna się na ogół o dziewiątej śniadanie jada się później a następnym posiłkiem jest lunch.

Tuż po przebudzeniu, zanim weźmiemy do ust pierwszy kęs, powinniśmy wypić szklankę niegazowanej wody. Wypłucze ona wszystkie toksyny, jakie zgromadziły się w naszym organizmie przez noc. Podczas śniadania nie zapominajmy o szklance soku, na przykład pomarańczowego czy jabłkowego (najlepiej z sokowirówki), który dostarczy dawkę niezbędnych witamin. Pamiętajmy, że wszystko co zjemy i wypijemy rano wpłynie na naszą aktywność w ciągu całego dnia. Jeśli więc chcemy mieć dobry dzień – zjedzmy dobre śniadanie.

Śniadanie dostarcza naszemu organizmowi energię. To bardzo istotne po nocnej przerwie. Śniadanie powinno być lekkie, ale bogate we wszystkie składniki odżywcze. Powinno dostarczać organizmowi 20% całego dziennego zapotrzebowania kalorycznego (około 400 kcal z dziennej porcji 2000). W godzinach porannych potrzebujemy węglowodanów a najbardziej cukrów złożonych.

Jednakże cukry proste są również niezbędne. Człowiek potrzebuje bowiem nie tylko węglowodanów złożonych, których dostarczają organizmowi na przykład zboża, ale także węglowodanów prostych, które są w cukrze i miodzie. Są one szybciej niż inne produkty zamieniane w energię, szybciej podnoszą poziom glukozy we krwi, co daje ośrodkom łaknienia w mózgu sygnał "jestem syty".

Kontynentalne i angielskie

Węglowodany to nic innego jak związki pochodzenia przede wszystkim roślinnego. Są najłatwiej dostępnym źródłem energii, jednak w przeciwieństwie do tłuszczów bardzo szybko się wyczerpują. Węglowodany to niezbędny składnik pożywienia. Są one potrzebne do prawidłowego przebiegu przemian biochemicznych w ustroju, m.in. przemian kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Węglowodany są niezbędne, aby aktywnie rozpocząć dzień. Tworzą zapas na późniejsze godziny.

Według specjalistów idealnym porannym posiłkiem jest tzw. włoskie śniadanie. Jest ono słodkie i składa się z mleka, jogurtu, pieczywa i owoców. W restauracjach i hotelach zazwyczaj możemy wybierać pomiędzy mającym charakter dietetyczny śniadaniem kontynentalnym (kawa, herbata, sok, pieczywo, dżem, płatki z mlekiem) a angielskim ( jajka na bekonie, kiełbaski, fasolka, tost i dżem).

Na zakończenie warto przytoczyć dwa warte uwagi powiedzenia. Pierwsze, polskie: śniadanie należy zjeść królewskie, obiad książęcy, kolację żebraczą; drugie, chińskie: Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Które z nich przywiesisz dziś na lodówce?

Źródło artykułu:
7

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć