Krem czosnkowy. Rozgrzewająca zupa od Ewy Wachowicz
Aksamitna zupa czosnkowa to doskonały pomysł na zimowy obiad. Gotowany czosnek ma znacznie delikatniejszy aromat niż surowy. Krem czosnkowy nie tylko świetnie rozgrzewa, ale także pomoże uporać się z infekcjami.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
● 2 główki czosnku
● 1 cebula
● 4 ziemniaki
● 2 łyżki masła klarowanego
● 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
● 1½ l wywaru wołowego
● sól
● pieprz
Składniki
Do podania:
● gęsta śmietana
● świeży tymianek
Przepis
W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Dodać pokrojone ziemniaki. Przyprawić papryką. Gdy się skarmelizuje, wlać wywar. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, przykryć i gotować do miękkości. Zmiksować. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z kleksem śmietany i tymiankiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl