Kotlety schabowe na ostro

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Przygotowując je, łatwo jednak popadamy w rutynę, a przecież kotlety można przygotować na wiele różnych sposobów. Oto przepyszne kotlety schabowe na ostro.

Ostre kotlety schaboweOstre kotlety schabowe
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 2 łyżki soli kuchennej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej roślinny

Marynata:

  • 2 i 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis

  • Mięso pokroić w kwadratowe kotlety (o boku 5 cm), odstawić. W woku lub na głębokiej patelni o grubym dnie smażyć 5 minut sól i pieprz syczuański, aż sól zabarwi się na kolor pieprzu, następnie w moździerzu utłuc je z przyprawą chińską.
  • Wymieszać składniki marynaty. Kotlety obtoczyć w przyprawach i dokładnie zanurzyć w marynacie. Odstawić na 3 godziny lub na całą noc.
  • Odsączyć mięso z marynaty i osypać je mąką. Wok wypełnić do połowy olejem, smażyć kotlety na gorącym tłuszczu, na średnim ogniu ok. 4 minut. Obrócić, smażyć na ciemnozłoty kolor.
  • Odsączyć kotlety z tłuszczu, ułożyć na podgrzewanym półmisku, podawać udekorowane natką pietruszki lub kolendrą.

Wybrane dla Ciebie

Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem