Kotlety schabowe na ostro
Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Przygotowując je, łatwo jednak popadamy w rutynę, a przecież kotlety można przygotować na wiele różnych sposobów. Oto przepyszne kotlety schabowe na ostro.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 1 kg schabu wieprzowego
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 2 łyżki soli kuchennej
- 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
- 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- olej roślinny
Marynata:
- 2 i 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Mięso pokroić w kwadratowe kotlety (o boku 5 cm), odstawić. W woku lub na głębokiej patelni o grubym dnie smażyć 5 minut sól i pieprz syczuański, aż sól zabarwi się na kolor pieprzu, następnie w moździerzu utłuc je z przyprawą chińską.
- Wymieszać składniki marynaty. Kotlety obtoczyć w przyprawach i dokładnie zanurzyć w marynacie. Odstawić na 3 godziny lub na całą noc.
- Odsączyć mięso z marynaty i osypać je mąką. Wok wypełnić do połowy olejem, smażyć kotlety na gorącym tłuszczu, na średnim ogniu ok. 4 minut. Obrócić, smażyć na ciemnozłoty kolor.
- Odsączyć kotlety z tłuszczu, ułożyć na podgrzewanym półmisku, podawać udekorowane natką pietruszki lub kolendrą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze