Trwa ładowanie...
d4beg3v
31-05-2022 09:12

Kotlety schabowe na ostro

Przepis

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Przygotowując je, łatwo jednak popadamy w rutynę, a przecież kotlety można przygotować na wiele różnych sposobów. Oto przepyszne kotlety schabowe na ostro.

d4beg3v
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: brent hofacker
Składniki
  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 2 łyżki soli kuchennej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej roślinny

Marynata:

  • 2 i 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis
  • Mięso pokroić w kwadratowe kotlety (o boku 5 cm), odstawić. W woku lub na głębokiej patelni o grubym dnie smażyć 5 minut sól i pieprz syczuański, aż sól zabarwi się na kolor pieprzu, następnie w moździerzu utłuc je z przyprawą chińską.
  • Wymieszać składniki marynaty. Kotlety obtoczyć w przyprawach i dokładnie zanurzyć w marynacie. Odstawić na 3 godziny lub na całą noc.
  • Odsączyć mięso z marynaty i osypać je mąką. Wok wypełnić do połowy olejem, smażyć kotlety na gorącym tłuszczu, na średnim ogniu ok. 4 minut. Obrócić, smażyć na ciemnozłoty kolor.
  • Odsączyć kotlety z tłuszczu, ułożyć na podgrzewanym półmisku, podawać udekorowane natką pietruszki lub kolendrą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlety schabowe na ostro
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4beg3v
d4beg3v
d4beg3v
d4beg3v
Więcej tematów
d4beg3v