Trwa ładowanie...
kurczak
01-05-2016 11:01

Kotlet de Volaille

Klasyk obiadowy, który często gości "od święta" na polskich stołach. Chrupiąca panierka i soczyste mięso sprawiają, że to danie smakuje naprawdę wybornie. Jako dodatki najlepiej sprawdzą się ziemniaki - w postaci puree lub frytek oraz surówka.

Kotlet de VolailleŹródło: www.justmydelicious.com
d1w40yr
d1w40yr

Klasyk obiadowy, który często gości "od święta" na polskich stołach. Chrupiąca panierka i soczyste mięso sprawiają, że to danie smakuje naprawdę wybornie. Jako dodatki najlepiej sprawdzą się ziemniaki - w postaci puree lub frytek oraz surówka.

Składniki na kotlet de volaille (1 sztuka):

1 filet z kurczaka
sól
pieprz czarny
odrobina koperku
1 łyżka twardego masła
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia

Mięso roztłucz tłuczkiem na cieńszy kawałek. Jego powierzchnię obsyp do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Teraz ułóż kawałek masła i dokładnie zwiń całość. Następnie mięso zanurz w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, po czym obtocz całość w bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony do czasu, aż mięso będzie gotowe, a panierka złocista i chrupiąca.

Sugestie autorki: aby mięso nie rozwijało się podczas smażenia, możesz go spiąć wykałaczkami lub specjalnym kuchennym sznureczkiem. Kotlety po usmażeniu możesz wyłożyć na papierowy ręcznik, który pochłonie nadmiar tłuszczu. Aby zapobiec odpadaniu panierki, przed zanurzeniem mięsa w jajku obtocz je w odrobinie mąki pszennej.

d1w40yr

Więcej inspirujących przepisów na: www.justmydelicious.com.

(fot. www.justmydelicious.com)
Źródło: (fot. www.justmydelicious.com)
d1w40yr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj