WAŻNE
TERAZ

Co z wotum zaufania? Hołownia: przekonałem premiera

Kotlet de Volaille

Klasyk obiadowy, który często gości "od święta" na polskich stołach. Chrupiąca panierka i soczyste mięso sprawiają, że to danie smakuje naprawdę wybornie. Jako dodatki najlepiej sprawdzą się ziemniaki - w postaci puree lub frytek oraz surówka.

Kotlet de Volaille
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com
5

Klasyk obiadowy, który często gości "od święta" na polskich stołach. Chrupiąca panierka i soczyste mięso sprawiają, że to danie smakuje naprawdę wybornie. Jako dodatki najlepiej sprawdzą się ziemniaki - w postaci puree lub frytek oraz surówka.

Składniki na kotlet de volaille (1 sztuka):

1 filet z kurczaka
sól
pieprz czarny
odrobina koperku
1 łyżka twardego masła
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia

Mięso roztłucz tłuczkiem na cieńszy kawałek. Jego powierzchnię obsyp do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Teraz ułóż kawałek masła i dokładnie zwiń całość. Następnie mięso zanurz w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, po czym obtocz całość w bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony do czasu, aż mięso będzie gotowe, a panierka złocista i chrupiąca.

Sugestie autorki: aby mięso nie rozwijało się podczas smażenia, możesz go spiąć wykałaczkami lub specjalnym kuchennym sznureczkiem. Kotlety po usmażeniu możesz wyłożyć na papierowy ręcznik, który pochłonie nadmiar tłuszczu. Aby zapobiec odpadaniu panierki, przed zanurzeniem mięsa w jajku obtocz je w odrobinie mąki pszennej.

Więcej inspirujących przepisów na: www.justmydelicious.com.

Obraz
© (fot. www.justmydelicious.com)

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić