Trwa ładowanie...

Kokosella bez cukru

Kanapki na słodko kojarzą się ze śniadaniem dla dzieci i słodkimi produktami pełnych sztucznych barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Okazuje się jednak, że słodkie smarowidła na pieczywo łatwo zrobić własnoręcznie. Zachęca do tego Patrycja Wnorowska, mama i autorka bloga "Smakołyki Alergika". Kokosella z jej przepisu smakuje nie tylko na kromce chleba, ale również jako farsz do tarty czy tartaletek.

Kokosella bez cukruŹródło: www.smakolykialergika.pl
dj7tg9w
dj7tg9w

Kanapki na słodko kojarzą się ze śniadaniem dla dzieci i produktami pełnymi sztucznych barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Okazuje się jednak, że słodkie smarowidła na pieczywo łatwo zrobić własnoręcznie. Zachęca do tego Patrycja Wnorowska, mama i autorka bloga "Smakołyki Alergika". Kokosella z jej przepisu smakuje nie tylko na kromce chleba, ale również jako farsz do tarty czy tartaletek.

Składniki:
100 g bezmlecznej margaryny lub klarowanego masła
100 g prażonych wiórków kokosowych
50 g syropu z agawy
3-4 łyżki mleka kokosowego
ok. 150 g dozwolonego "mleka" w proszku (np. roślinnego lub mieszanki mlekozastępczej)
opcjonalnie: łyżkę likieru kokosowego

Rozpuścić margarynę, dodać do niej resztę składników i zmiksować. Ewentualnie dodać mleka kokosowego lub w proszku, w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać. Przełożyć do wyprażonego słoiczka. Przechowywać w lodówce.

Uwagi autorki: wiórki nie muszą być prażone, ale nam z takimi bardziej smakuje; można też zmiksować masę bez wiórków i dodać je potem - konsystencja będzie ciekawsza.

dj7tg9w

Zobacz również: Krem z pasternaku* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

dj7tg9w
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dj7tg9w
Więcej tematów