Kokosella bez cukru
Kanapki na słodko kojarzą się ze śniadaniem dla dzieci i słodkimi produktami pełnych sztucznych barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Okazuje się jednak, że słodkie smarowidła na pieczywo łatwo zrobić własnoręcznie. Zachęca do tego Patrycja Wnorowska, mama i autorka bloga "Smakołyki Alergika". Kokosella z jej przepisu smakuje nie tylko na kromce chleba, ale również jako farsz do tarty czy tartaletek.
Kanapki na słodko kojarzą się ze śniadaniem dla dzieci i produktami pełnymi sztucznych barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Okazuje się jednak, że słodkie smarowidła na pieczywo łatwo zrobić własnoręcznie. Zachęca do tego Patrycja Wnorowska, mama i autorka bloga "Smakołyki Alergika". Kokosella z jej przepisu smakuje nie tylko na kromce chleba, ale również jako farsz do tarty czy tartaletek.
Składniki:
100 g bezmlecznej margaryny lub klarowanego masła
100 g prażonych wiórków kokosowych
50 g syropu z agawy
3-4 łyżki mleka kokosowego
ok. 150 g dozwolonego "mleka" w proszku (np. roślinnego lub mieszanki mlekozastępczej)
opcjonalnie: łyżkę likieru kokosowego
Rozpuścić margarynę, dodać do niej resztę składników i zmiksować. Ewentualnie dodać mleka kokosowego lub w proszku, w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać. Przełożyć do wyprażonego słoiczka. Przechowywać w lodówce.
Uwagi autorki: wiórki nie muszą być prażone, ale nam z takimi bardziej smakuje; można też zmiksować masę bez wiórków i dodać je potem - konsystencja będzie ciekawsza.