Knedle z owocami. Przepyszny letni obiad
Knedle ze śliwkami to pyszna potrawa z lat dzieciństwa. Ciasto przygotowuje się z ziemniaków. W czym tkwi sekret knedli idealnych? Odpowiedź jest prosta i na pewno znały ją nasze babcie. Chodzi o ziemniaki. Aby dodać jak najmniej mąki do ciasta, należy wybrać jak najbardziej mączyste ziemniaki, czyli takie, które mają w sobie dużo skrobi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- ok. 600 g ziemniaków
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej jasnej
- 2 jajka
- 400 g śliwek węgierek, truskawek lub małych moreli
- szczypta soli
- szczypta cukru
- Ziemniaki ugotuj w łupinach. Następnie ostudź i obierz. Obranych powinno być około 500 g.
- Owoce umyj, oczyść, osusz. Jeśli używasz śliwek lub moreli – wyjmij pestki.
- Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj rozkłócone jajka, cukier.
- Stopniowo dodając mąkę, zagnieć miękkie ciasto, z którego da się uformować wałek (być może nie cała mąka będzie potrzebna).
- Z ciasta odcinaj nieduże kawałki, rozgniataj na placki i na środku każdego ułóż owoc.
- Zlepiaj placki palcami wokół owocu i formuj kulki.
- Zagotuj w dużym garnku wodę ze szczyptą soli.
- Gotuj około 5 minut i wyjmuj łyżką cedzakową.
- Podawaj np. z jogurtem wymieszanym z odrobiną miodu.
Przepis z książki Agaty Lewandowskiej "Pokonaj nadciśnienie dietą DASH"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze