Knedle z owocami. Przepyszny letni obiad

Knedle ze śliwkami to pyszna potrawa z lat dzieciństwa. Ciasto przygotowuje się z ziemniaków. W czym tkwi sekret knedli idealnych? Odpowiedź jest prosta i na pewno znały ją nasze babcie. Chodzi o ziemniaki. Aby dodać jak najmniej mąki do ciasta, należy wybrać jak najbardziej mączyste ziemniaki, czyli takie, które mają w sobie dużo skrobi.

Knedle z owocamiKnedle z owocami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ok. 600 g ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej jasnej
  • 2 jajka
  • 400 g śliwek węgierek, truskawek lub małych moreli
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Przepis

  • Ziemniaki ugotuj w łupinach. Następnie ostudź i obierz. Obranych powinno być około 500 g.
  • Owoce umyj, oczyść, osusz. Jeśli używasz śliwek lub moreli – wyjmij pestki.
  • Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj rozkłócone jajka, cukier.
  • Stopniowo dodając mąkę, zagnieć miękkie ciasto, z którego da się uformować wałek (być może nie cała mąka będzie potrzebna).
  • Z ciasta odcinaj nieduże kawałki, rozgniataj na placki i na środku każdego ułóż owoc.
  • Zlepiaj placki palcami wokół owocu i formuj kulki.
  • Zagotuj w dużym garnku wodę ze szczyptą soli.
  • Gotuj około 5 minut i wyjmuj łyżką cedzakową.
  • Podawaj np. z jogurtem wymieszanym z odrobiną miodu.
Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato