Kluski śląskie z sosem grzybowym
Do klusek śląskich doskonale pasuje sos grzybowy. Do przygotowania sosu możemy użyć grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: |
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- 2 garście suszonych grzybów
- 1/4 kostki masła
- mąka pszenna
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- papryka słodka i ostra w proszku
- ząbek czosnku
- Grzyby namoczyć (najlepiej na noc). Zmienić wodę, lekko osolić i gotować ok. 1 godz.
- Odcedzić (wywar zachować), pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka z rozpuszczonym masłem i smażyć ok. 5 min. Zalać wywarem, dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu 30 min.
- W zimnej wodzie rozpuścić 1-2 łyżki mąki pszennej i zagęścić sos wg uznania. Doprawić ziołami oraz przyprawami.
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, zmielić. Z wystudzonych ziemniaków uformować kulkę, podzielić ją na 4 części, jedną odłożyć na bok, a wolne miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną, wbić jajo i wyrobić ciasto.
- Zrobić nieduże kluchy i wrzucać do wrzącej lekko osolonej wody z 1 łyżką oliwy. Gdy wypłyną na wierzch wyjąć łyżką cedzakową na durszlak i przelać lekko zimną wodą. Wyłożyć na talerz i polać sosem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze