- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- dwa świeże ogórki zielone
- cztery łyżki śmietany 18%
- czubata łyżeczka cukru
- pół łyżeczki octu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przepis
Ogórki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić octem, cukrem, oraz solą i pieprzem, a następnie ponownie wymieszać i włożyć do lodówki na 15 minut. Po schłodzeniu smakuje idealnie.
Mizeria to jeden z klasyków polskiej kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego obiadu i słusznie, bo ta ogórkowa przystawka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami, koperkiem i dobrze doprawionym, chrupiącym kotletem. Jednak ze względu na dodatek śmietany mizerii nie powinny spożywać osoby na diecie odchudzającej, albo w trakcie przygotowania powinny zastąpić ten produkt gęstym jogurtem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl