Jedz kolorowo
Specjaliście nie mają wątpliwości, że każda grupa kolorystyczna owoców i warzyw zawiera jedyne w swoim rodzaju składniki niezbędne dla naszego zdrowia.
Jedz kolorowo
O tym, że owoce i warzywa wpływają na nasze zdrowie wie nawet dziecko. Niewiele osób przykłada jednak wagę do koloru. On także ma znaczenie. Owoce i warzywa w konkretnej barwie mogą czasem zdziałać dla naszego organizmu więcej niż leki.
Specjaliście nie mają wątpliwości, że każda grupa kolorystyczna owoców i warzyw zawiera jedyne w swoim rodzaju składniki niezbędne dla naszego zdrowia.
Czerwone owoce i warzywa
Mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu oraz ryzyko wystąpienia raka prostaty, a także spowolnić wzrost guza, pozbyć się wolnych rodników i wzmocnić tkankę stawów w przypadkach artretyzmu. Przejdźmy jednak do konkretów... Papryka czerwona korzystnie wpływa na cerę i reguluje pracę jelit. Zawiera też trzykrotnie więcej witaminy C niż cytryna, a do tego ma ogromną ilość beta-karotenu, witaminy E, niacyny i błonnika.
Truskawki i żurawina
Truskawki stosowane są czasem jako środek łagodnie moczopędny oraz lekko przeczyszczający, a zawarte w nich pektyny obniżają poziom cholesterolu. Tymczasem żurawinę już nasze prababcie stosowały jako doskonały środek w chorobach układu moczowego (działają bakteriobójczo). No i oczywiście pomidory, które zaliczają się do czołówki warzyw chroniących przed nowotworami.
Żółte i pomarańczowe
Owoce oraz warzywa tego koloru zawierają składniki odżywcze mogące zmniejszyć starcze zwyrodnienie plamki żółtej oraz ryzyko raka prostaty. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, wspomagają tworzenie kolagenu oraz sprzyjają zdrowym stawom. Oto przykłady...
Marchew, melon, grejpfrut
Marchew obniża poziom cholesterolu, chroni naczynia krwionośne i poprawia pracę jelita grubego, a zawarty w niej betakaroten sprawia, że skóra nabiera ładnego kolorytu. Melon zmniejsza ryzyko zakrzepów krwi. Co więcej w Chinach wykorzystywany był w leczeniu chorób wątroby, a w Indiach jako środek moczopędny. Grejpfrut obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i nowotwory, a cytryna zapobiega krwawieniu z dziąseł i szkorbutowi.
Niebiesko-purpurowe owoce i warzywa
Zawierają składniki pobudzające trawienie, które mają działanie antyrakotwórcze w przewodzie pokarmowym. Co więcej? Śliwki mają działanie przeczyszczające, regulują pracę jelit, uwalniają od zaparć. Czarna porzeczka zalecana jest podczas przeziębień. Poza tym uszczelnia naczynia krwionośne i chroni je przed skutkami nadmiaru cholesterolu. Czarne jagody pomagają zwalczyć biegunkę, działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo, a bakłażan zapobiega miażdżycy i nowotworom.
Białe owoce i warzywa
Obniżają ryzyko wystąpienia raka okrężnicy, raka piersi i prostaty oraz równoważą poziom hormonów, obniżając tym samym ryzyko chorób nowotworowych na tle hormonalnym. Gdzie ich szukać? Cebula obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zakrzepom i działa bakteriobójczo, a do tego oczyszcza drogi oddechowe z drobnoustrojów.
Czosnek
Zapobiega nowotworom, nadciśnieniu i powstawaniu zakrzepów. Obniża też poziom cholesterolu i trójglicerydów. Fasola obniżają poziom "złego" cholesterolu, reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Pracę jelit reguluje też kalafior, który dodatkowo zapobiega powstawaniu nowotworów i polipów jelita grubego.
Zielone owoce i warzywa
Mogą zmniejszyć ryzyko raka, obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, pobudzić trawienie, poprawić stan siatkówki oka oraz wzrok, zwalczać szkodliwe wolne rodniki i wzmocnić działanie układu odpornościowego. Oto fakty... Brokuły i brukselka zabezpieczają przed nowotworami żołądka i jelita grubego i chronią przed wolnymi rodnikami. Jabłka zapobiegają wahaniom poziomu glukozy we krwi, obniżają poziom cholesterolu i pomagają w zaparciach.
qk/kku