Jaką wodę wybrać?

O tym, że należy pić wodę słyszymy codziennie. Często też po nią sięgamy, bo dobrze gasi pragnienie, jest zdrowa i nie powoduje otyłości, jak wiele innych napojów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Jednak pojęcie ?woda mineralna? stało się synonimem każdej wody, którą kupujemy w butelkach. I tak naprawdę mało kto zdaje sobie sprawę co się pod nim kryje. A przecież nie każda woda w butelce jest wodą mineralną.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Sięgając po butelkę tzw. „mineralnej” możemy trafić na wodę, która zamiast pomóc – zaszkodzi. Wybierając wodę trzeba uważnie czytać etykietę, żeby zamiast dobroczynnego płynu nie kupić czegoś, co bardziej przypomina zwykłą „kranówkę”. Lub też nie przesadzić z ilością minerałów, które mogą nam zaszkodzić. Jaką więc powinniśmy wybrać?

Woda mineralna, czyli jaka?

Generalnie woda mineralna to taka, która zawiera we właściwych proporcjach korzystne dla zdrowia człowieka składniki mineralne. Ich zawartość musi wynosić przynajmniej 1000 mg/l. Ponadto woda musi pochodzić z podziemnego źródła izolowanego od zanieczyszczeń zewnętrznych, a taka występuje przede wszystkim na terenach górskich. Wody mineralne mogą zawierać nawet do 70 różnego rodzaju składników, jednak praktyczne znaczenie ma właściwie tylko dziesięć. Są to: magnez, wapń, wodorowęglany, chlorki, sód, siarczany, fluorki, jodki, żelazo i dwutlenek węgla.

Wapń i magnez to zdecydowanie najważniejsze z nich. Ważna jest nie tylko ich ilość, ale także stosunek minerałów. W tym przypadku najlepiej, by wynosił 2:1. Magnez (50 -100 mg/litr) ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie, bardzo trudno go przedawkować, a jego niedobór może być przyczyną poważnych kłopotów zdrowotnych. Szacuje się, że w naszej codziennie diecie brakuje ok. 100 mg tego pierwiastka. Bardzo dobrze jeśli pita przez nas woda zawiera duże ilości wapnia (minimum 150mg/l), bo organizm potrzebuje sporo tego pierwiastka, by sprawnie funkcjonować. To przecież główny budulec kości i zębów, odpowiedzialny też za prawidłową pracę serca i układu nerwowego.
Często pojawiają się informacje o tym, że powinniśmy sięgać po wody niskosodowe, jakoby ten pierwiastek w nadmiarze szkodził. I faktycznie tak jest, tylko że główny problem stanowi tu sól kuchenna, której w naszej diecie jest czterokrotnie więcej niż być powinno, czego efektem jest tak powszechne nadciśnienie tętnicze. W sumie zatem sód występujący w wodzie mineralnej ma znikome znaczenie dla całkowitego bilansu.

Często pomijanym, chociaż istotnym składnikiem są wodorowęglany. Są korzystne dla osób cierpiących na nadkwasotę, bo przynoszą niemal natychmiastową ulgę w tych dolegliwościach. Wody o wysokim poziomie wodorowęglanów wpływają korzystnie na ustrój w początkowych stadiach cukrzycy, obniżają zawartość cukru we krwi i moczu, korzystnie wpływają na działanie insuliny. Natomiast wód zawierających duże ilości wodorowęglanów, (powyżej 600 mg/l) nie powinni pić w dużych ilościach ludzie cierpiący na niedokwasotę. Wodorowęglany mogą zaszkodzić też zdrowym ludziom (ponad 1000 mg/l), ponieważ zaburzają procesy trawienne.

Woda źródlana i stołowa

O wodzie stołowej można powiedzieć, że jest czymś pośrednim między wodą mineralną a źródlaną. Powstaje ona w ten sposób, że do niskozmineralizowanej wody źródlanej dodaje się wodę bogatą w minerały czy też same minerały, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Na polskim rynku nie jest ona zbyt popularna.

Woda źródlana charakteryzuje się tym, że jest niskozmienralizowana (150-500 mg/l), przez co jej picie wpływa na nasz organizm głównie przez nawadnianie. Pochodzi ze złóż izolowanych od zanieczyszczeń, jest więc czysta zarówno pod względem chemicznym, jak i mikrobiologicznym. Właściwie sięgać po nią może każdy, nadaje się także dla niemowląt i kobiet w ciąży, choć trzeba pamiętać, że picie jej w bardzo dużych ilościach może powodować wypłukiwanie z organizmu cennych dla zdrowia składników. Za to doskonale nadaje się do wykorzystania w kuchni, szczególnie tam, gdzie woda wodociągowa pozostawia wiele do życzenia.

Wody lecznicze

Wody lecznicze zazwyczaj pija się w specjalnych pijalniach wód w sanatoriach i uzdrowiskach. Są też butelkowane, ale nie są łatwo dostępne na rynku ze względu na ich ograniczoną ilość, a przez to unikalność. To wody bardzo wyskokozmineralizowane. W zależności od składu stosuje się je w celach leczniczych, co powinno zawsze odbywać się pod kontrolą lekarza.

Aleksandra Dwórznik/mmch

Polecemy także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach