Jaką sól wybrać?

Trudno wyobrazić sobie bez niej kuchnię – wzbogaca smak i konserwuje. Polacy mają do niej słabość, mimo że wiele mówi się o negatywnym wpływie soli na zdrowie. W nadmiarze faktycznie może nam zaszkodzić. By tego uniknąć, należy stosować ją z głową – a najlepiej wybrać sól zawierającą cenne dla zdrowia mikroelementy. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów soli. Po który sięgnąć?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Sól to chyba najstarsza i najbardziej znana przyprawa stosowana przez nas do podniesienia walorów smakowych przygotowywanych potraw, ale także do jako substancja przedłużająca ich trwałość – mówi Beata Prusińska, dietetyczka Naturhouse. Występuje także jako składnik wielu gotowych produktów spożywczych czy mieszanek przypraw – jest bardzo powszechnie stosowana, a można wręcz powiedzieć, że jej nadużywamy.

Liczne badania potwierdziły, że stosowanie dużych ilości soli szkodzi zdrowiu – zaczęto ją nawet nazywać „białą śmiercią”. Udowodniono, że osoby nadużywające tej przyprawy mają wyższe ciśnienie tętnicze. Naukowcy odkryli także, że im mniej jej w diecie, tym niższe ryzyko wystąpienia zawału serca. Nadmiar soli obciąża nerki, a nawet może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu 2, otyłości czy nowotworów. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by dzienne spożycie nie przekraczało 5 g (płaska łyżeczka) – Polacy spożywają jej jednak trzykrotnie więcej.

Oczyszczanie z zanieczyszczeń i… minerałów

Choć z soli najlepiej całkowicie zrezygnować, jej umiarkowane spożycie nie powinno nam zaszkodzić. Warto również wiedzieć, która sól dostępna na rynku jest najlepsza.

– W dzisiejszych czasach jest wiele rodzajów soli. Najbardziej znaną jest sól kuchenna, czyli NaCl – chlorek sodu w czystej postaci. Jest pozyskiwana przez oczyszczanie soli kamiennej z zanieczyszczeń i minerałów, ma typowo słony smak bez gorzkiego posmaku, jakim charakteryzuje się sól kamienna – tłumaczy Beata Prusińska. Jednak sól kuchenna spożywana w dużych ilościach szkodzi zdrowiu, a do tego zmienia smak potraw, szczególnie warzyw.

Sól oczyszczona, rafinowana najczęściej sprzedawana jest jako sól warzona. Zawiera 99,9 proc. chlorku sodu. Nie ma w niej żadnych mikroelementów. Czasami sztucznie wzbogaca się ją związkami jodu.

Morska i himalajska są lepsze

Na rynku dostępne są znacznie lepsze jakościowo sole od kuchennej. – Podstawową różnicą pomiędzy solą kuchenną, najbardziej oczyszczoną, a innymi rodzajami soli jest zawartość dodatkowych minerałów, takich jak jod, magnez, potas i wiele innych. Oczywiście wiele z pierwiastków występujących w soli morskiej czy himalajskiej jest tam w śladowych ilościach, jednak niektóre z nich występują w większych stężeniach – mówi Beata Prusińska. I dodaje, że zawartość minerałów ma wpływ zarówno na kolor soli, jak i na jej smak – np. sól himalajska często ma gorzkawy posmak, a barwę zazwyczaj różową.

Za zdrowszą od soli kuchennej uchodzi sól morska, która zawiera mniej chlorku sodu, za to więcej składników mineralnych – m.in. magnez, mangan, żelazo, cynk, wapń. Uzyskuje się ją po odparowaniu wody morskiej.

Coraz większą popularnością cieszy się także sól himalajska. Znajduje się w niej ponad 80 (!) substancji mineralnych i elektrolitów. To czysta i naturalna sól krystaliczna, poddawana ogromnemu ciśnieniu przez miliony lat. Właśnie to ciśnienie odpowiada za tworzenie się kryształków soli. Dr Barbara Hendel i Peter Ferreira w książce „Water & Salt – The Essence of Life” stwierdzili, że sól himalajska jest najzdrowszą i najczystszą solą dostępną na ziemi. Uważa się, reguluje ona poziom cukru we krwi oraz ciśnienia, korzystnie wpływa na układ nerwowy i oddechowy.

Dietetyczka Beata Prusińska zwraca uwagę na jeszcze jedną rzecz. – Sól himalajska, morska czy kamienna dostępna jest często w postaci dość dużych kryształów, co także może sprawić, że będzie używana w mniejszych ilościach. Dla porównania: sól kuchenna jest często bardzo miałka, drobna, a to sprzyja używaniu jej w większej ilości.

Od pewnego czasu niezwykle ceniona jest sól hawajska. Dzięki nietypowym warunkom klimatycznym i geologicznym istnieje w kilku odmianach - różowej, czerwonej i czarnej. Najpopularniejsza - czerwona zwana Alaea Hawaiian Sea Salt, to sól morska wymieszana z iłowym, czerwonym pyłem wulkanicznym. Charakterystyczna jest nie tylko barwa kryształków, ale także smak, a raczej „faktura” - bąbelkowa, jakby musująca. Z kolei czarna sól hawajska używana jest nie tylko w kuchni, ale też do kąpieli. Zawiera aktywny węgiel.

Szukajmy zdrowszych odmian

– Niezależnie od rodzaju soli, jaki stosujemy, należy pamiętać, aby mocno kontrolować jej spożycie. Możemy się zdecydować na tzw. sól ziołową, która jest mieszanką soli kamiennej i różnorodnych ziół, a te z kolei często wzmacniają słony smak lub nawet samodzielnie nadają lekko słony smak np. lubczyk, czosnek. Sprawi to, że będziemy używać mniejszych ilości soli – twierdzi dietetyczka.

Sól ziołowa pasuje do wielu potraw, a w składzie ma ok. 70 proc. soli kuchennej.

W sklepach znajdziemy też sól o obniżonej zawartości sodu, a niektóre z nich dodatkowo wzbogacone są solą potasową (zawierającą chlorek potasu – KCl). Przykładowo – sól morska o obniżonej zawartości sodu jednego z czołowych polskich producentów ma w składzie 70 proc. soli morskiej jodowanej i 30 proc. soli potasowej.

Za bardzo dobrą sól kuchenną uchodzi również kamienna sól z Kłodawy, która stanowi bogate źródło pierwiastków. Co ciekawe, sól ta powstała ok. 250 mln lat temu przez odparowanie wód morskich. Ma właściwości konserwujące.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości