Jaką deskę do krojenia wybrać?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Sprawdzamy wady i zalety

Obraz
© 123RF

Drewniana, plastikowa, a może szklana? Często zastanawiamy się, który materiał do krojenia będzie najlepszy. Wszystkie rodzaje desek mają zarówno wady, jak i zalety.

Deskę wykorzystujemy w kuchni codziennie - do krojenia warzyw, pieczywa, mięsa, a wieczorem do serwowania przekąsek. Dodatkowo nie służy już tylko do krojenia, ale także spełnia wymagania dekoracyjne. Dostępne w wielu kolorach i kształtach stanowią praktyczną ozdobę kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Drewniana deska do krojenia

Obraz
© 123RF

To chyba rodzaj deski, który najczęściej możemy spotkać w kuchni. Drewno, jako materiał naturalny ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Oznacza to, że bakterie są wciągane do drewna, gdzie nie mogą się już rozmnażać i rozprzestrzeniać. Niestety drewniane deski wymagają też odpowiedniej pielęgnacji. Drewniane deski są trwałe i łatwo dostępne. Wiele zależy od tego, z jakiego drewna została wykonana. Najtrwalsze są z hebanu i kokosa, a najpopularniejsze z dębu, akacji czy jesionu. Co ciekawe, deski drewniane nie tępią noży. Jej wadą z pewnością będzie szybkie wchłanianie zapachów, co przy krojeniu cebuli może być uciążliwe.

/ 6Deska do krojenia plastikowa

Obraz
© 123RF

Plastikowe deski do krojenia są lekkie i tanie. Niestety wykonane z tworzywa sztucznego po pewnym czasie nie prezentują się już tak dobrze, jak na początku. Wbrew pozorom wykonane są z bardzo higienicznego materiału, który nie sprzyja namnażaniu się bakterii. Dopiero gdy stają się nadto zarysowane, w powstałych rowkach mogą rozwijać się bakterie. Nie mają naturalnej ochrony przed nacięciami. Plastikowe deski do krojenia są miękkie i nie mają właściwości zasklepiających. Po pewnym czasie zaczynają chłonąć zapachy, a w rowkach rozwijają się bakterie. Przy stosowaniu plastikowych desek warto zakupić je w kilku kolorach. Dzięki temu możemy używać różnych desek do krojenia różnych produktów spożywczych, co nie będzie powodowało przenoszenia się bakterii z surowego mięsa na inne produkty.

/ 6Deska do krojenia szklana

Obraz
© 123RF

Szklane deski do krojenia są przede wszystkim odporne na działanie bakterii. Nie chłoną wilgoci. Są bardzo higieniczna i można je myć w zmywarce. Popularność zyskują w sumie od niedawna. Dodatkowo są ozdobą kuchni, bo łatwo je utrzymać w czystości. Nie chłoną zapachów, dlatego deski szklane nadają się do krojenia mięsa, ryb, cebuli i czosnku. Niestety twardy materiał, z którego są wykonane, przyspiesza tępienie noży. Lepiej nie używać na nich noży ceramicznych. Dodatkowo szkło jest bardzo delikatnym tworzywem, dlatego z takimi deskami należy obchodzić się ostrożnie. Mogą ulec stłuczeniu lub wyszczerbieniu.

/ 6Deska do krojenia bambusowa

Obraz
© 123RF

Bardzo często deski bambusowe są mylone z drewnianymi. Taki rodzaj wykonany jest z bardzo mocno sprasowanej trawy bambusowej. Trawa ułożona jest w poprzek, dzięki czemu nie ma konieczności używania szkodliwych klejów, a podczas krojenia do wnętrza nie wsiąkają płyny. Bambusowa deska do krojenia jest przyjazna dla środowiska. Mocno sprasowane włókna nie chłoną wilgoci i nie stają się pożywką dla bakterii. Jeżeli chodzi o wady, to należy uważać na większe ilości wody. Woda może osłabić strukturę bambusa, a tym samym obniżyć odporność deski na uszkodzenia. Warto po każdym myciu, wytrzeć bambusową deskę ściereczką do sucha.

/ 6Deska do krojenia marmurowa

Obraz
© 123RF

Marmurowa lub granitowa deska służy nie tylko do krojenia, ale także do eleganckiego serwowania przekąsek. Taka deska jest nie tylko praktyczna, ale i doda wnętrzu charakteru. Jej wady i zalety są podobne do tych, które charakteryzują deski szklane. Jest bardzo higieniczna - odporna na bakterie i pleśń. Łatwo utrzymuje się ją w czystości, a dodatkowo nie chłonie ona wilgoci i zapachów. Jest odporna na zarysowania, ale z powodu ciężkiego materiału, z którego została wykonana, może nie być zbyt praktyczna.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu