Sprawdzamy wady i zalety
Drewniana, plastikowa, a może szklana? Często zastanawiamy się, który materiał do krojenia będzie najlepszy. Wszystkie rodzaje desek mają zarówno wady, jak i zalety.
Deskę wykorzystujemy w kuchni codziennie - do krojenia warzyw, pieczywa, mięsa, a wieczorem do serwowania przekąsek. Dodatkowo nie służy już tylko do krojenia, ale także spełnia wymagania dekoracyjne. Dostępne w wielu kolorach i kształtach stanowią praktyczną ozdobę kuchni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Drewniana deska do krojenia
To chyba rodzaj deski, który najczęściej możemy spotkać w kuchni. Drewno, jako materiał naturalny ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Oznacza to, że bakterie są wciągane do drewna, gdzie nie mogą się już rozmnażać i rozprzestrzeniać. Niestety drewniane deski wymagają też odpowiedniej pielęgnacji. Drewniane deski są trwałe i łatwo dostępne. Wiele zależy od tego, z jakiego drewna została wykonana. Najtrwalsze są z hebanu i kokosa, a najpopularniejsze z dębu, akacji czy jesionu. Co ciekawe, deski drewniane nie tępią noży. Jej wadą z pewnością będzie szybkie wchłanianie zapachów, co przy krojeniu cebuli może być uciążliwe.
Deska do krojenia plastikowa
Plastikowe deski do krojenia są lekkie i tanie. Niestety wykonane z tworzywa sztucznego po pewnym czasie nie prezentują się już tak dobrze, jak na początku. Wbrew pozorom wykonane są z bardzo higienicznego materiału, który nie sprzyja namnażaniu się bakterii. Dopiero gdy stają się nadto zarysowane, w powstałych rowkach mogą rozwijać się bakterie. Nie mają naturalnej ochrony przed nacięciami. Plastikowe deski do krojenia są miękkie i nie mają właściwości zasklepiających. Po pewnym czasie zaczynają chłonąć zapachy, a w rowkach rozwijają się bakterie. Przy stosowaniu plastikowych desek warto zakupić je w kilku kolorach. Dzięki temu możemy używać różnych desek do krojenia różnych produktów spożywczych, co nie będzie powodowało przenoszenia się bakterii z surowego mięsa na inne produkty.
Deska do krojenia szklana
Szklane deski do krojenia są przede wszystkim odporne na działanie bakterii. Nie chłoną wilgoci. Są bardzo higieniczna i można je myć w zmywarce. Popularność zyskują w sumie od niedawna. Dodatkowo są ozdobą kuchni, bo łatwo je utrzymać w czystości. Nie chłoną zapachów, dlatego deski szklane nadają się do krojenia mięsa, ryb, cebuli i czosnku. Niestety twardy materiał, z którego są wykonane, przyspiesza tępienie noży. Lepiej nie używać na nich noży ceramicznych. Dodatkowo szkło jest bardzo delikatnym tworzywem, dlatego z takimi deskami należy obchodzić się ostrożnie. Mogą ulec stłuczeniu lub wyszczerbieniu.
Deska do krojenia bambusowa
Bardzo często deski bambusowe są mylone z drewnianymi. Taki rodzaj wykonany jest z bardzo mocno sprasowanej trawy bambusowej. Trawa ułożona jest w poprzek, dzięki czemu nie ma konieczności używania szkodliwych klejów, a podczas krojenia do wnętrza nie wsiąkają płyny. Bambusowa deska do krojenia jest przyjazna dla środowiska. Mocno sprasowane włókna nie chłoną wilgoci i nie stają się pożywką dla bakterii. Jeżeli chodzi o wady, to należy uważać na większe ilości wody. Woda może osłabić strukturę bambusa, a tym samym obniżyć odporność deski na uszkodzenia. Warto po każdym myciu, wytrzeć bambusową deskę ściereczką do sucha.
Deska do krojenia marmurowa
Marmurowa lub granitowa deska służy nie tylko do krojenia, ale także do eleganckiego serwowania przekąsek. Taka deska jest nie tylko praktyczna, ale i doda wnętrzu charakteru. Jej wady i zalety są podobne do tych, które charakteryzują deski szklane. Jest bardzo higieniczna - odporna na bakterie i pleśń. Łatwo utrzymuje się ją w czystości, a dodatkowo nie chłonie ona wilgoci i zapachów. Jest odporna na zarysowania, ale z powodu ciężkiego materiału, z którego została wykonana, może nie być zbyt praktyczna.