Jaką deskę do krojenia wybrać?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Sprawdzamy wady i zalety

Obraz
© 123RF

Drewniana, plastikowa, a może szklana? Często zastanawiamy się, który materiał do krojenia będzie najlepszy. Wszystkie rodzaje desek mają zarówno wady, jak i zalety.

Deskę wykorzystujemy w kuchni codziennie - do krojenia warzyw, pieczywa, mięsa, a wieczorem do serwowania przekąsek. Dodatkowo nie służy już tylko do krojenia, ale także spełnia wymagania dekoracyjne. Dostępne w wielu kolorach i kształtach stanowią praktyczną ozdobę kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Drewniana deska do krojenia

Obraz
© 123RF

To chyba rodzaj deski, który najczęściej możemy spotkać w kuchni. Drewno, jako materiał naturalny ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Oznacza to, że bakterie są wciągane do drewna, gdzie nie mogą się już rozmnażać i rozprzestrzeniać. Niestety drewniane deski wymagają też odpowiedniej pielęgnacji. Drewniane deski są trwałe i łatwo dostępne. Wiele zależy od tego, z jakiego drewna została wykonana. Najtrwalsze są z hebanu i kokosa, a najpopularniejsze z dębu, akacji czy jesionu. Co ciekawe, deski drewniane nie tępią noży. Jej wadą z pewnością będzie szybkie wchłanianie zapachów, co przy krojeniu cebuli może być uciążliwe.

/ 6Deska do krojenia plastikowa

Obraz
© 123RF

Plastikowe deski do krojenia są lekkie i tanie. Niestety wykonane z tworzywa sztucznego po pewnym czasie nie prezentują się już tak dobrze, jak na początku. Wbrew pozorom wykonane są z bardzo higienicznego materiału, który nie sprzyja namnażaniu się bakterii. Dopiero gdy stają się nadto zarysowane, w powstałych rowkach mogą rozwijać się bakterie. Nie mają naturalnej ochrony przed nacięciami. Plastikowe deski do krojenia są miękkie i nie mają właściwości zasklepiających. Po pewnym czasie zaczynają chłonąć zapachy, a w rowkach rozwijają się bakterie. Przy stosowaniu plastikowych desek warto zakupić je w kilku kolorach. Dzięki temu możemy używać różnych desek do krojenia różnych produktów spożywczych, co nie będzie powodowało przenoszenia się bakterii z surowego mięsa na inne produkty.

/ 6Deska do krojenia szklana

Obraz
© 123RF

Szklane deski do krojenia są przede wszystkim odporne na działanie bakterii. Nie chłoną wilgoci. Są bardzo higieniczna i można je myć w zmywarce. Popularność zyskują w sumie od niedawna. Dodatkowo są ozdobą kuchni, bo łatwo je utrzymać w czystości. Nie chłoną zapachów, dlatego deski szklane nadają się do krojenia mięsa, ryb, cebuli i czosnku. Niestety twardy materiał, z którego są wykonane, przyspiesza tępienie noży. Lepiej nie używać na nich noży ceramicznych. Dodatkowo szkło jest bardzo delikatnym tworzywem, dlatego z takimi deskami należy obchodzić się ostrożnie. Mogą ulec stłuczeniu lub wyszczerbieniu.

/ 6Deska do krojenia bambusowa

Obraz
© 123RF

Bardzo często deski bambusowe są mylone z drewnianymi. Taki rodzaj wykonany jest z bardzo mocno sprasowanej trawy bambusowej. Trawa ułożona jest w poprzek, dzięki czemu nie ma konieczności używania szkodliwych klejów, a podczas krojenia do wnętrza nie wsiąkają płyny. Bambusowa deska do krojenia jest przyjazna dla środowiska. Mocno sprasowane włókna nie chłoną wilgoci i nie stają się pożywką dla bakterii. Jeżeli chodzi o wady, to należy uważać na większe ilości wody. Woda może osłabić strukturę bambusa, a tym samym obniżyć odporność deski na uszkodzenia. Warto po każdym myciu, wytrzeć bambusową deskę ściereczką do sucha.

/ 6Deska do krojenia marmurowa

Obraz
© 123RF

Marmurowa lub granitowa deska służy nie tylko do krojenia, ale także do eleganckiego serwowania przekąsek. Taka deska jest nie tylko praktyczna, ale i doda wnętrzu charakteru. Jej wady i zalety są podobne do tych, które charakteryzują deski szklane. Jest bardzo higieniczna - odporna na bakterie i pleśń. Łatwo utrzymuje się ją w czystości, a dodatkowo nie chłonie ona wilgoci i zapachów. Jest odporna na zarysowania, ale z powodu ciężkiego materiału, z którego została wykonana, może nie być zbyt praktyczna.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem