Katarzyna Gileta

Jak zrobić suflet?

Suflet to deser elegancki i uważany za trudny do zrobienia. Bardzo ważna jest staranność i precyzja w doborze i proporcji składników. Podczas pieczenia jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury. Suflet należy zjeść bezpośrednio po wyjęciu z pieca. Wychłodzenie powoduje szybką utratę smaku i opadnięcie ciasta. Składniki: 3 jajka, 70 g cukru pudru, 125 g czekolady deserowej, 90 g masła i 1 łyżeczka rozpuszczonego masła do posmarowania foremek, 50 g mąki 450. Jajka dokładnie ubić z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. Czekoladę połamać na kawałeczki, dodać pokrojone masło i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ubitych jajek powoli wsypać mąkę, delikatnie wymieszać trzepaczką. Na koniec dodać rozpuszczoną, ciepłą czekoladę. Kokilki wysmarować rozpuszczonym masłem i wypełnić masą czekoladową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez ok. 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią. Upieczone desery delikatnie wyjmujemy z piekarnika. Czekoladowy przysmak przed podaniem można posypać kakao albo cukrem pudrem. Idealny suflet powinien być wilgotny (płynny) w środku. Doskonałym uzupełnieniem będzie gałka waniliowych bądź śmietankowych lodów i listek mięty.

Więcej wideo
Zamiast mrozić, zamykam jej smak w słoikach. Hit na półki do spiżarniZamiast mrozić, zamykam jej smak w słoikach. Hit na półki do spiżarni
Tarciuchy z przepisu gaździny. Jędrek NieNaŻarty i test podhalańskiego specjałuTarciuchy z przepisu gaździny. Jędrek NieNaŻarty i test podhalańskiego specjału
Przepis na ciasto Marysieńka z kremem budyniowym i polewą czekoladowąPrzepis na ciasto Marysieńka z kremem budyniowym i polewą czekoladową
Zrobili jajecznicę z jaja XXL. Zamiast rozbijać, otwierali je wiertarkąZrobili jajecznicę z jaja XXL. Zamiast rozbijać, otwierali je wiertarką
Prosta kuchnia podhalańska od szefa kuchni. Oto sekrety moskoli i kwaśnicyProsta kuchnia podhalańska od szefa kuchni. Oto sekrety moskoli i kwaśnicy
Kebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakościKebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakości
Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitemNajeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Wybrane dla Ciebie

Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej