Katarzyna Gileta

Jak zrobić suflet?

Suflet to deser elegancki i uważany za trudny do zrobienia. Bardzo ważna jest staranność i precyzja w doborze i proporcji składników. Podczas pieczenia jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury. Suflet należy zjeść bezpośrednio po wyjęciu z pieca. Wychłodzenie powoduje szybką utratę smaku i opadnięcie ciasta. Składniki: 3 jajka, 70 g cukru pudru, 125 g czekolady deserowej, 90 g masła i 1 łyżeczka rozpuszczonego masła do posmarowania foremek, 50 g mąki 450. Jajka dokładnie ubić z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. Czekoladę połamać na kawałeczki, dodać pokrojone masło i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ubitych jajek powoli wsypać mąkę, delikatnie wymieszać trzepaczką. Na koniec dodać rozpuszczoną, ciepłą czekoladę. Kokilki wysmarować rozpuszczonym masłem i wypełnić masą czekoladową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez ok. 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią. Upieczone desery delikatnie wyjmujemy z piekarnika. Czekoladowy przysmak przed podaniem można posypać kakao albo cukrem pudrem. Idealny suflet powinien być wilgotny (płynny) w środku. Doskonałym uzupełnieniem będzie gałka waniliowych bądź śmietankowych lodów i listek mięty.

Więcej wideo
Do masy serowej dodaj śliwki i posyp kruszonką. Domowy sernik znika z talerzy do ostatniego okruszkaDo masy serowej dodaj śliwki i posyp kruszonką. Domowy sernik znika z talerzy do ostatniego okruszka
Rozgrzewająca zupa gulaszowa w wersji wegetariańskiej. Podawaj z chrupiącym plackiem ziemniaczanymRozgrzewająca zupa gulaszowa w wersji wegetariańskiej. Podawaj z chrupiącym plackiem ziemniaczanym
Pomidorowe ogóreczki ze słoika. Kluczem do sukcesu jest nietypowa zalewaPomidorowe ogóreczki ze słoika. Kluczem do sukcesu jest nietypowa zalewa
Kiełbaski z Niebieskiej Nyski - sprzedawane w tym samym miejscu od 30 latKiełbaski z Niebieskiej Nyski - sprzedawane w tym samym miejscu od 30 lat
Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebieMarynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie
Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizaćDyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać
Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu okaBitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Wybrane dla Ciebie
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej