Trwa ładowanie...
23-07-2013 15:08

Jak wybrać najlepszą patelnię?

W królestwie każdej perfekcyjnej pani domu powinno być ich kilka. Bez wątpienia dobra patelnia to jeden z najważniejszych kuchennych sprzętów, bez którego nie przygotujemy jajecznicy czy naleśników. Jak wybrać taką, która będzie nam służyła długie lata i nie zaszkodzi naszemu zdrowiu?

Jak wybrać najlepszą patelnię?Źródło: 123RF, fot: 123RF
d2ukpnk
d2ukpnk

Choć różne są preferencje, każda patelnia ma nam służyć do tego samego celu - smażenia czy duszenia. Na sklepowych półkach asortymentu nie brakuje, jednak nie kształt i kolor powinny decydować o tym, jaką patelnię kupimy. Jeśli dobrze wybierzemy naczynie do gotowania, posłuży nam przez lata, a dania będą smakowały wyśmienicie.

Wybierając patelnię, przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonana - od niego w dużej mierze zależy, jak będziemy mogli ją użytkować.
W wielu przypadkach na wybór sprzętu decydujący wpływ ma jego cena. Jednak w tym przypadku lepiej kalkulować z głową. Patelnie aluminiowe należą do najtańszych. Należy bardzo na nie uważać - gdy są z cienkiego materiału, przegrzewają się i zaczyna odkształcać się w nich dno. Można je wykorzystywać do szybkiego obsmażenia potraw. Dużo trwalsze są patelnie żeliwne. Dla niektórych ich wadą jest ciężar, warto się jednak do niego przyzwyczaić. Patelni stalowych nie wolno przegrzewać. W przeciwieństwie do żeliwnych, można je myć w zmywarkach.
- Patelnie należy dobierać pod względem materiału, z którego są wykonane. Do smażenia najlepsze są patelnie żeliwne lub stalowe - tłumaczy Piotr Siebielec, szef kuchni Restauracja COCO, Gdynia.

Poza materiałem, ważna jest też powłoka, na której mamy smażyć. Poza tytanową, stalową i żeliwną, są jeszcze powłoki zapobiegające przywieraniu i ceramiczne. Wadą dwóch ostatnich jest to, że zwykle nie można stosować na nich ostrych sztućców - widelców czy metalowych łyżek. By się nie rysowały, należy na nich raczej korzystać z drewnianych lub silikonowych łopatek. Za to do zalet możemy zaliczyć fakt, iż do smażenia na nich wystarczy tylko odrobina tłuszczu. Potrawy przygotowane na nich są więc zdrowsze, choć uszkodzone patelnie cieszą się złą sławą. Czy słusznie?

- Teflon® - najpopularniejsza marka powłok zapobiegających przywieraniu - jest obojętny chemicznie, a więc bezpieczny dla naszego organizmu. Dzięki tej rzadkiej właściwości Teflon®, w razie np. połknięcia fragmentów oderwanych z patelni, zostaje w naturalny sposób wydalony, nie wchodząc w żadne reakcje. Ponadto DuPont Teflon® posiada certyfikaty niezależnych instytucji badawczych, które uznały, że jest bezpieczny w kontakcie żywnością - tłumaczy Jolanta Michalak z firmy DuPont.

d2ukpnk

Kolejną różnicą jest wielkość patelni - z niskimi ściankami (do 5 cm) przeznaczone są do smażenia, a z wysokimi do duszenia. W każdym domy przyda się kilka patelni o różnej średnicy. - Jeśli chodzi o liczbę patelni w kuchni, preferuję 3 rozmiary: 15, 20 i 35 cm. Z tak przygotowanym stanowiskiem, gotowanie jest dość proste - dodaje szef kuchni.

Patelnia do zadań specjalnych

Jeśli zaopatrzyliśmy naszą kuchnię w patelnię do zadań podstawowych, możemy pokusić się o sprzęt do zdań specjalnych. Patelnie do jajek sadzonych mają w dnie wytłoczone wgłębienia. Dzięki nim jajko nie rozlewa się po całej patelni. Można je też wykorzystać do smażenia placków lub niewielkich, amerykańskich naleśników. Patelnie do naleśników tradycyjnych mają bardzo niską ściankę: 1 - 2 cm, dzięki czemu znacznie wygodniej się je przerzuca. Na patelniach grillowych możemy przygotowywać dania dietetyczne. Potrawy na nich nie potrzebują dużo tłuszczu, a dzięki żeberkom umieszczonym na dnie, nie przypalają się. Patelnie najlepiej kupować w specjalistycznych sklepach ze sprzętem kuchennym, na pewno należy wystrzegać się targów i sklepików, gdzie oferowane są tysiące różnych drobiazgów, często nie najlepszej jakości, w kuszącej cenie.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

d2ukpnk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ukpnk
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj