Jak wybrać dobrą wędlinę?
Wędliny pod lupą
Statystyczny Polak zjada 77 gram rozmaitych wyrobów wędliniarskich na dobę, choć WHO zalecaną dawkę maksymalną ustanowiło na poziomie 50 gram, a eksperci podkreślają, by wszelkiego rodzaju kiełbas, bekonów i szynek jeść jeszcze mniej. Podpowiadamy, jak wybrać najlepsze i najzdrowsze wędliny.
Polacy to mięsożercy. Statystyczny rodak zjada 77 g rozmaitych wyrobów wędliniarskich na dobę, choć WHO zaleca, by jeść ich nie więcej niż 50 g. Z drugiej jednak strony specjaliści, także ci tworzący ostatni raport WHO na temat wpływu jedzenia mięsa i wędlin, są zdania, że w niewielkich ilościach produkty te stanowią cenne uzupełnienie zróżnicowanej diety. Nie można zapominać o ciemnej stronie jedzenia szynek czy kiełbas. A ta niestety istnieje. - Zarówno ostatni raport WHO, jak i liczne badania dowodzą, że wędliny mają silne działanie rakotwórcze. Zakwalifikowane zostały do grupy 1, co oznacza, że istnieją mocne dowody na to, iż są to produkty kancerogenne dla człowieka - wyjaśnia specjalistka ds. żywienia człowieka Barbara Dąbrowska-Górska, prowadząca poradnię dietetyczną Barbaradabrowska.pl. Osoby, które jedzą dużo wszelkiego rodzaju wędlin narażone są przede wszystkim na raka jelita grubego i raka
żołądka.