Grzańce bezalkoholowe

Nie ma nic przyjemniejszego w zimny jesienny czy zimowy wieczór niż kubek pachnącego, smacznego i rozgrzewającego napoju. Grzane wina czy grzane piwa są fantastyczne, jednak nie wszyscy mogą je pić. Dotyczy to szczególnie dzieci. Warto więc przygotować taki grzany napój, którym możemy się raczyć całą rodziną.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 7Dla dzieci i dorosłych

Obraz
© Fotolia

Nie ma nic przyjemniejszego w chłodny jesienny czy zimowy wieczór niż kubek pachnącego, smacznego i rozgrzewającego napoju. Grzane wina czy grzane piwa są fantastyczne, jednak nie wszyscy mogą je pić. Dotyczy to szczególnie dzieci. Warto więc przygotować taki rozgrzewający napój, którym możemy się raczyć całą rodziną.

/ 7Grzaniec imbirowo-cytrusowy

Obraz
© Fotolia

Do przygotowania napoju potrzebujemy: pół szklanki świeżo startego imbiru, cztery łyżki cukru trzcinowego, dwie cytryny, dwie mandarynki, kawałek cynamonu, kilka goździków i litr wody.

Wodę gotujemy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy cukier, sok z cytrusów, imbir i przyprawy. Dodajemy również wyszorowane i pokrojone na kawałki skórki z cytryn i mandarynek. Gotujemy ok. 15 minut, ewentualnie dosładzamy, przecedzamy przez sitko i podajemy.

/ 7Grzaniec wiśniowy

Obraz
© Fotolia

Do przygotowania dobrych napojów z owocami wcale nie potrzebujemy świeżych. Mrożone owoce zachowują wszystkie składniki odżywcze, są już oczyszczone i łatwe w przygotowaniu. Na grzaniec wiśniowy potrzebne nam będą: litr wody, pół kilograma mrożonych wiśni, cztery łyżki cukru, jedna gwiazdka anyżu, kilka ziaren kardamonu, cynamon i goździki. Wiśnie zalewamy wodą, dodajemy cukier i przyprawy. Gotujemy około pół godziny. Podajemy przecedzony.

/ 7Grzaniec jabłkowy

Obraz
© Fotolia

Do przygotowania tego wspaniałego napoju potrzebujemy: pół litra wody, litr soku jabłkowego, dużą pomarańczę, sok z połowy cytryny, kardamon, cynamon, goździki i kawałek imbiru oraz cukier do smaku. Wodę gotujemy. Dolewamy sok jabłkowy, sparzoną pomarańczę kroimy w plasterki i dodajemy do garnka wraz z przyprawami i cukrem. Gotujemy około pół godziny i przecedzamy.

/ 7Grzaniec pomarańczowy

Obraz
© Fotolia

Żeby przygotować pyszny grzaniec pomarańczowy wystarczy kilka składników - litr soku pomarańczowego (nie nektaru!), cztery łyżki cukru trzcinowego, sok z połowy cytryny, pół litra wody, goździki, cynamon, szczypta gałki muszkatołowej i gwiazdka anyżu. Rozpuszczamy cukier w szklance soku. Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i wszystkie pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Nie doprowadzamy do wrzenia, przecedzamy gorący i podajemy.

/ 7Grzaniec żurawinowy

Obraz
© Fotolia

Taki grzaniec jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy i cudownie rozgrzewający. Potrzebujemy: jedną szklankę soku żurawinowego lub pół kilograma mrożonych żurawin, pół szklanki rodzynek, kawałek imbiru, sok z dwóch cytryn, pięć goździków, laskę cynamonu i pół laski wanilii oraz pół litra wody. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia do momentu aż będzie gorące, a w przypadku użycia mrożonych żurawin, gotujemy tak długo, aż się rozpadną. Przecieramy grzaniec przez sitko i gotowe.

/ 7Grzany miód

Obraz
© Fotolia

To fantastyczny napój na jesienne wieczoru. Potrzebne nam będą: pół litra wody, szklanka miodu, wyszorowana cytryna pokrojona w plasterki, trzy ziarna pieprzu, trzy ziarna ziela angielskiego, pięć goździków, laska cynamonu i szczypta gałki muszkatołowej. Wodę z miodem podgrzewamy, dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Odcedzamy i przelewamy do kubków. Smacznego!

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny