Grzańce bezalkoholowe
Nie ma nic przyjemniejszego w zimny jesienny czy zimowy wieczór niż kubek pachnącego, smacznego i rozgrzewającego napoju. Grzane wina czy grzane piwa są fantastyczne, jednak nie wszyscy mogą je pić. Dotyczy to szczególnie dzieci. Warto więc przygotować taki grzany napój, którym możemy się raczyć całą rodziną.
Dla dzieci i dorosłych
Nie ma nic przyjemniejszego w chłodny jesienny czy zimowy wieczór niż kubek pachnącego, smacznego i rozgrzewającego napoju. Grzane wina czy grzane piwa są fantastyczne, jednak nie wszyscy mogą je pić. Dotyczy to szczególnie dzieci. Warto więc przygotować taki rozgrzewający napój, którym możemy się raczyć całą rodziną.
Grzaniec imbirowo-cytrusowy
Do przygotowania napoju potrzebujemy: pół szklanki świeżo startego imbiru, cztery łyżki cukru trzcinowego, dwie cytryny, dwie mandarynki, kawałek cynamonu, kilka goździków i litr wody.
Wodę gotujemy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy cukier, sok z cytrusów, imbir i przyprawy. Dodajemy również wyszorowane i pokrojone na kawałki skórki z cytryn i mandarynek. Gotujemy ok. 15 minut, ewentualnie dosładzamy, przecedzamy przez sitko i podajemy.
Grzaniec wiśniowy
Do przygotowania dobrych napojów z owocami wcale nie potrzebujemy świeżych. Mrożone owoce zachowują wszystkie składniki odżywcze, są już oczyszczone i łatwe w przygotowaniu. Na grzaniec wiśniowy potrzebne nam będą: litr wody, pół kilograma mrożonych wiśni, cztery łyżki cukru, jedna gwiazdka anyżu, kilka ziaren kardamonu, cynamon i goździki. Wiśnie zalewamy wodą, dodajemy cukier i przyprawy. Gotujemy około pół godziny. Podajemy przecedzony.
Grzaniec jabłkowy
Do przygotowania tego wspaniałego napoju potrzebujemy: pół litra wody, litr soku jabłkowego, dużą pomarańczę, sok z połowy cytryny, kardamon, cynamon, goździki i kawałek imbiru oraz cukier do smaku. Wodę gotujemy. Dolewamy sok jabłkowy, sparzoną pomarańczę kroimy w plasterki i dodajemy do garnka wraz z przyprawami i cukrem. Gotujemy około pół godziny i przecedzamy.
Grzaniec pomarańczowy
Żeby przygotować pyszny grzaniec pomarańczowy wystarczy kilka składników - litr soku pomarańczowego (nie nektaru!), cztery łyżki cukru trzcinowego, sok z połowy cytryny, pół litra wody, goździki, cynamon, szczypta gałki muszkatołowej i gwiazdka anyżu. Rozpuszczamy cukier w szklance soku. Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i wszystkie pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Nie doprowadzamy do wrzenia, przecedzamy gorący i podajemy.
Grzaniec żurawinowy
Taki grzaniec jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy i cudownie rozgrzewający. Potrzebujemy: jedną szklankę soku żurawinowego lub pół kilograma mrożonych żurawin, pół szklanki rodzynek, kawałek imbiru, sok z dwóch cytryn, pięć goździków, laskę cynamonu i pół laski wanilii oraz pół litra wody. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia do momentu aż będzie gorące, a w przypadku użycia mrożonych żurawin, gotujemy tak długo, aż się rozpadną. Przecieramy grzaniec przez sitko i gotowe.
Grzany miód
To fantastyczny napój na jesienne wieczoru. Potrzebne nam będą: pół litra wody, szklanka miodu, wyszorowana cytryna pokrojona w plasterki, trzy ziarna pieprzu, trzy ziarna ziela angielskiego, pięć goździków, laska cynamonu i szczypta gałki muszkatołowej. Wodę z miodem podgrzewamy, dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Odcedzamy i przelewamy do kubków. Smacznego!
AD/mp/WP Kuchnia