Grzańce bezalkoholowe

Nie ma nic przyjemniejszego w zimny jesienny czy zimowy wieczór niż kubek pachnącego, smacznego i rozgrzewającego napoju. Grzane wina czy grzane piwa są fantastyczne, jednak nie wszyscy mogą je pić. Dotyczy to szczególnie dzieci. Warto więc przygotować taki grzany napój, którym możemy się raczyć całą rodziną.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 7Dla dzieci i dorosłych

Obraz
© Fotolia

Nie ma nic przyjemniejszego w chłodny jesienny czy zimowy wieczór niż kubek pachnącego, smacznego i rozgrzewającego napoju. Grzane wina czy grzane piwa są fantastyczne, jednak nie wszyscy mogą je pić. Dotyczy to szczególnie dzieci. Warto więc przygotować taki rozgrzewający napój, którym możemy się raczyć całą rodziną.

/ 7Grzaniec imbirowo-cytrusowy

Obraz
© Fotolia

Do przygotowania napoju potrzebujemy: pół szklanki świeżo startego imbiru, cztery łyżki cukru trzcinowego, dwie cytryny, dwie mandarynki, kawałek cynamonu, kilka goździków i litr wody.

Wodę gotujemy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy cukier, sok z cytrusów, imbir i przyprawy. Dodajemy również wyszorowane i pokrojone na kawałki skórki z cytryn i mandarynek. Gotujemy ok. 15 minut, ewentualnie dosładzamy, przecedzamy przez sitko i podajemy.

/ 7Grzaniec wiśniowy

Obraz
© Fotolia

Do przygotowania dobrych napojów z owocami wcale nie potrzebujemy świeżych. Mrożone owoce zachowują wszystkie składniki odżywcze, są już oczyszczone i łatwe w przygotowaniu. Na grzaniec wiśniowy potrzebne nam będą: litr wody, pół kilograma mrożonych wiśni, cztery łyżki cukru, jedna gwiazdka anyżu, kilka ziaren kardamonu, cynamon i goździki. Wiśnie zalewamy wodą, dodajemy cukier i przyprawy. Gotujemy około pół godziny. Podajemy przecedzony.

/ 7Grzaniec jabłkowy

Obraz
© Fotolia

Do przygotowania tego wspaniałego napoju potrzebujemy: pół litra wody, litr soku jabłkowego, dużą pomarańczę, sok z połowy cytryny, kardamon, cynamon, goździki i kawałek imbiru oraz cukier do smaku. Wodę gotujemy. Dolewamy sok jabłkowy, sparzoną pomarańczę kroimy w plasterki i dodajemy do garnka wraz z przyprawami i cukrem. Gotujemy około pół godziny i przecedzamy.

/ 7Grzaniec pomarańczowy

Obraz
© Fotolia

Żeby przygotować pyszny grzaniec pomarańczowy wystarczy kilka składników - litr soku pomarańczowego (nie nektaru!), cztery łyżki cukru trzcinowego, sok z połowy cytryny, pół litra wody, goździki, cynamon, szczypta gałki muszkatołowej i gwiazdka anyżu. Rozpuszczamy cukier w szklance soku. Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i wszystkie pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Nie doprowadzamy do wrzenia, przecedzamy gorący i podajemy.

/ 7Grzaniec żurawinowy

Obraz
© Fotolia

Taki grzaniec jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy i cudownie rozgrzewający. Potrzebujemy: jedną szklankę soku żurawinowego lub pół kilograma mrożonych żurawin, pół szklanki rodzynek, kawałek imbiru, sok z dwóch cytryn, pięć goździków, laskę cynamonu i pół laski wanilii oraz pół litra wody. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia do momentu aż będzie gorące, a w przypadku użycia mrożonych żurawin, gotujemy tak długo, aż się rozpadną. Przecieramy grzaniec przez sitko i gotowe.

/ 7Grzany miód

Obraz
© Fotolia

To fantastyczny napój na jesienne wieczoru. Potrzebne nam będą: pół litra wody, szklanka miodu, wyszorowana cytryna pokrojona w plasterki, trzy ziarna pieprzu, trzy ziarna ziela angielskiego, pięć goździków, laska cynamonu i szczypta gałki muszkatołowej. Wodę z miodem podgrzewamy, dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Odcedzamy i przelewamy do kubków. Smacznego!

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę