Gratin ziemniaczane. Przepyszna francuska zapiekanka
Słowo "gratin" oznacza sposób przyrządzania potraw, polegający na zapiekaniu głównych składników – np. plastrów warzyw – pod chrupiącą, złocistą skórką. My lubimy tak szczególnie przyrządzać pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki zanurzone w kremowym, tłustym sosie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 6 ziemniaków (najlepiej o woskowej konsystencji, takich jak na sałatkę lub frytki)
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane 1 mała szalotka, obrana i posiekana 1 gałązka tymianku
- 1 szklanka śmietanki 36 proc.
- 1 szklanka mleka 3,2 proc.
- 1 szklanka sera gryuère 1 łyżeczka soli
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- Ziemniaki obierz, pokrój w bardzo cienkie plasterki (najlepiej na mandolinie lub korzystając ze specjalnej przystawki malaksera), włóż do miski z zimną wodą, by nie ciemniały.
- Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Dodaj szalotkę, czosnek oraz tymianek. Podgrzewaj na małym ogniu, aż płyn zacznie się podnosić i gotować. Natychmiast wyłącz ogień, zestaw garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Lekko chłodne przecedź przez sitko, usuwając przyprawy.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Ziemniaki odcedź i osusz na papierowym ręczniku.
- Na dnie naczynia ułóż ¼ porcji ziemniaków, zalej śmietaną z mlekiem, posyp ¼ porcji sera, dopraw solą i pieprzem. Powtarzaj, układając kolejne warstwy, aż do wykorzystania wszystkich składników.
- Ostatnią warstwę powinien stanowić ser. Wstaw do piekarnika i piecz 45–50 minut, aż wierzch zapiekanki będzie złocisto--rumiany. Podawaj na ciepło, jako dodatek do pieczonych mięs.
Przepis pochodzi z książki Ewy Dobak i Justyny Kosmali "Francuskie przepisy z bistro Charlotte"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze