Gratin ziemniaczane. Przepyszna francuska zapiekanka

Słowo "gratin" oznacza sposób przyrządzania potraw, polegający na zapiekaniu głównych składników – np. plastrów warzyw – pod chrupiącą, złocistą skórką. My lubimy tak szczególnie przyrządzać pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki zanurzone w kremowym, tłustym sosie.

Gratin ziemniaczaneGratin ziemniaczane
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 ziemniaków (najlepiej o woskowej konsystencji, takich jak na sałatkę lub frytki)
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane 1 mała szalotka, obrana i posiekana 1 gałązka tymianku
  • 1 szklanka śmietanki 36 proc.
  • 1 szklanka mleka 3,2 proc.
  • 1 szklanka sera gryuère 1 łyżeczka soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu

Przepis

  • Ziemniaki obierz, pokrój w bardzo cienkie plasterki (najlepiej na mandolinie lub korzystając ze specjalnej przystawki malaksera), włóż do miski z zimną wodą, by nie ciemniały.
  • Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Dodaj szalotkę, czosnek oraz tymianek. Podgrzewaj na małym ogniu, aż płyn zacznie się podnosić i gotować. Natychmiast wyłącz ogień, zestaw garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.
  • Lekko chłodne przecedź przez sitko, usuwając przyprawy.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Ziemniaki odcedź i osusz na papierowym ręczniku.
  • Na dnie naczynia ułóż ¼ porcji ziemniaków, zalej śmietaną z mlekiem, posyp ¼ porcji sera, dopraw solą i pieprzem. Powtarzaj, układając kolejne warstwy, aż do wykorzystania wszystkich składników.
  • Ostatnią warstwę powinien stanowić ser. Wstaw do piekarnika i piecz 45–50 minut, aż wierzch zapiekanki będzie złocisto--rumiany. Podawaj na ciepło, jako dodatek do pieczonych mięs.
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀