Gratin ziemniaczane. Przepyszna francuska zapiekanka

Słowo "gratin" oznacza sposób przyrządzania potraw, polegający na zapiekaniu głównych składników – np. plastrów warzyw – pod chrupiącą, złocistą skórką. My lubimy tak szczególnie przyrządzać pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki zanurzone w kremowym, tłustym sosie.

Gratin ziemniaczaneGratin ziemniaczane
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 ziemniaków (najlepiej o woskowej konsystencji, takich jak na sałatkę lub frytki)
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane 1 mała szalotka, obrana i posiekana 1 gałązka tymianku
  • 1 szklanka śmietanki 36 proc.
  • 1 szklanka mleka 3,2 proc.
  • 1 szklanka sera gryuère 1 łyżeczka soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu

Przepis

  • Ziemniaki obierz, pokrój w bardzo cienkie plasterki (najlepiej na mandolinie lub korzystając ze specjalnej przystawki malaksera), włóż do miski z zimną wodą, by nie ciemniały.
  • Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Dodaj szalotkę, czosnek oraz tymianek. Podgrzewaj na małym ogniu, aż płyn zacznie się podnosić i gotować. Natychmiast wyłącz ogień, zestaw garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.
  • Lekko chłodne przecedź przez sitko, usuwając przyprawy.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Ziemniaki odcedź i osusz na papierowym ręczniku.
  • Na dnie naczynia ułóż ¼ porcji ziemniaków, zalej śmietaną z mlekiem, posyp ¼ porcji sera, dopraw solą i pieprzem. Powtarzaj, układając kolejne warstwy, aż do wykorzystania wszystkich składników.
  • Ostatnią warstwę powinien stanowić ser. Wstaw do piekarnika i piecz 45–50 minut, aż wierzch zapiekanki będzie złocisto--rumiany. Podawaj na ciepło, jako dodatek do pieczonych mięs.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu