Focaccia z cebulą. Włoski klasyk w nowej odsłonie

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Jest puszysta i miękka. Przygotowuje się ją z dodatkiem ziół pomidorków, oliwek czy cebuli. Zazwyczaj jest podawana jako przystawka. Zachęcamy do wypróbowania przepisu Agnieszki bednarskiej na smaczną bezglutenową focaccię z cebulą.

Focaccia z cebuląFocaccia z cebulą
oprac. Katarzyna Gileta

Zaczyn:

  • 150 ml wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:

  • 30 g mąki z sorgo
  • 30 g tapioki
  • 25 g skrobi ryżowej
  • 10 g mąki z ciecierzycy
  • 5 g łupiny babki jajowatej
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki soli

Dodatki:

  • woda
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 cebula czerwona lub biała
  • 2 łyżki oliwy

Przepis

  • Składniki zaczynu mieszamy ze sobą, odstawiamy.
  • W misce umieszczamy przesiane mąki, łupinę babki jajowatej. Stopniowo wlewając zaczyn, wyrabiamy łyżką ciasto przez ok. 5 minut. Pod koniec dodajemy sól i oliwę, zagniatamy ok. 1 minuty. Przykrywamy ścierką, odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Cebulę kroimy w cienkie piórka, umieszczamy w miseczce wraz z solą, zalewamy wodą i moczymy od 30 minut do 2 godzin. Po tym czasie odsączamy na sitku.
  • Wyrośnięte ciasto umieszczamy na stolnicy posypanej dowolną mąką, składamy, formujemy focaccię. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Na cieście umieszczamy wymoczoną i osuszoną cebulkę, polewamy oliwą, spryskujemy wodą.
  • Pieczemy w rozgrzanym wraz z sauną piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni C, następnie wyjmujemy saunę, zmniejszamy temperaturę do ok. 200 stopni C, kontynuujemy pieczenie przez kolejnych 10 minut.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia