Trwa ładowanie...
d3o84xv
25-11-2017 18:50

Faszerowane udka kurczaka. Pyszny pomysł na obiad

Przepis

Pyszna propozycja obiadowa lub imprezowa. Faszerowane pałki kurczaka będą cieszyć się zainteresowaniem na stole. Początkowo ich przygotowanie wymaga nabrania wprawy, ale z każdym kolejnym razem będzie prościej i smaczniej. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Pieguskowa kuchnia".

d3o84xv
4.4
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.pieguskowakuchnia.pl
Źródło: www.pieguskowakuchnia.pl
Składniki
  • 8 pałek z kurczaka
  • grzyby suszone (mogą być pieczarki)
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • przyprawy
  • 50 g masła
Przepis

Pałki kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Za pomocą noża z cienkim ostrzem obkroić mięso przy kości i delikatnie usunąć kość, pozostawiając chrząstkę. Doprawić mięso ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra oraz czosnek granulowany). Używając grzybów suszonych, należy je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i pokroić w drobną kostkę. W przypadku pieczarek proces namaczania i gotowania pominąć. Cebulkę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulkę, dodać grzyby a na końcu paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewać pałki kurczaka i ułożyć je na blaszce. Piec w temperaturze 175 stopni do zrumienienia (około 45 minut w zależności od wielkości mięsa). W połowie pieczenia można obrócić.
Zobacz także: klopsiki z białej kiełbasy w pomidorowym sosie

Polecamy wideo: tort jak gofry z kurczakiem

Faszerowane udka kurczaka. Pyszny pomysł na obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3o84xv
d3o84xv
d3o84xv
d3o84xv
Więcej tematów
d3o84xv