Faszerowane udka kurczaka. Pyszny pomysł na obiad
Pyszna propozycja obiadowa lub imprezowa. Faszerowane pałki kurczaka będą cieszyć się zainteresowaniem na stole. Początkowo ich przygotowanie wymaga nabrania wprawy, ale z każdym kolejnym razem będzie prościej i smaczniej. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Pieguskowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 8 pałek z kurczaka
- grzyby suszone (mogą być pieczarki)
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- przyprawy
- 50 g masła
Pałki kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Za pomocą noża z cienkim ostrzem obkroić mięso przy kości i delikatnie usunąć kość, pozostawiając chrząstkę. Doprawić mięso ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra oraz czosnek granulowany). Używając grzybów suszonych, należy je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i pokroić w drobną kostkę. W przypadku pieczarek proces namaczania i gotowania pominąć. Cebulkę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulkę, dodać grzyby a na końcu paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewać pałki kurczaka i ułożyć je na blaszce. Piec w temperaturze 175 stopni do zrumienienia (około 45 minut w zależności od wielkości mięsa). W połowie pieczenia można obrócić.
Zobacz także: klopsiki z białej kiełbasy w pomidorowym sosie
src="https://d.wpimg.pl/1804217777-976358242/ss.jpg"/>
Polecamy wideo: tort jak gofry z kurczakiem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze