Faszerowana dynia poleca się na jesienny obiad

Bardzo dobrym pomysłem na szybki, jesienny obiad są faszerowane warzywa. Do faszerowania doskonale nadaje się papryka. Dobrze komponuje się z mięsnymi lub mięsno-ryżowymi farszami. Niebanalne połączenie smaków, które z pewnością zachwyci ciebie i twoich najbliższych.

Faszerowana dynia poleca się na jesienny obiadFaszerowana dynia poleca się na jesienny obiad
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 dynie hokkaido lub inne małe dynie
  • 400 g mięsa mielonego (wołowego)
  • 400 g ryżu paraboiled lub jaśminowego
  • 200 g marchewki
  • 3 dymki
  • 70 ml wytrawnego, białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2 jajka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • mała natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

  • Dynię myjemy, osuszamy i odkrawamy wierzch, mniej więcej w 3/4 wysokości.
  • Za pomocą łyżki stołowej lub łyżki do lodów usuwamy pestki. Miąższ wewnątrz dyni skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy solą oraz pieprzem.
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Imbir obieramy i siekamy na małe kawałki, podobnie umytą natkę pietruszki. Jajka mieszamy i dodajemy szczyptę soli.
  • Posiekane warzywa oraz podgotowaną marchewkę mieszamy z mięsem, wlewamy wino, jajka i mieszamy dopóki składniki się nie połączą.
  • Do masy dodajemy ryż i żurawinę. Doprawiamy solą, pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy.
  • Farszem napełniamy dynie, przykrywamy odciętymi wierzchami i wkładamy do brytfanny.
  • Podlewamy szklanką wody i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach C.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca