Farsz do krokietów – przepisy

Krokiety to wspaniały pomysł na obiad, szczególnie, jeśli chcemy pozbyć się z lodówki składników, na które nie mamy pomysłu. Z czego można zrobić farsz do krokietów? Które mięso i jakie warzywa wybrać? Sprawdź!

Przepisy na pyszne krokiety
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak zrobić idealny farsz do krokietów?

Krokiety to danie, które można podawać w wielu wersjach. Ich smak zależny jest od farszu, na który się zdecydujemy. Farsz do krokietów może być z mięsem, z kapustą i grzybami, ale nie tylko. Zamiast tego możemy wypełnić krokiety dowolnym farszem, np. warzywnym, kaszą, orzechami, serem czy kiszoną kapustą.

Poniżej kilka naszych propozycji na farsz do krokietów, które możesz wykorzystać w swojej kuchni.

Farsz do krokietów z kapustą i grzybami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej;
  • 1 cebula;
  • 5 g grzybów suszonych;
  • pieprz;
  • sól.

Sposób przygotowania:

1. Dzień wcześniej gotujemy kapustę kiszoną i moczymy grzyby.
2. Grzyby odcedzamy i gotujemy przez około 40 minut (do miękkości). Znów je cedzimy i drobno kroimy.
3. Obieramy cebulę, kroimy ją w drobną kostkę i smażymy na oleju.
4. Dodajemy pokrojone grzyby i chwilę smażymy.
5. Dodajemy cebulę razem z grzybami do kapusty, wcześniej odciśniętej z wody i drobno kroimy. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz jest gotowy.

Farsz do krokietów ze szpinakiem i łososiem -przepis

Potrzebne składniki:

  • 5 plastrów łososia wędzonego;
  • 200 g szpinaku mrożonego;
  • 1 kostka przyprawy czosnkowej w kostkach;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka bułki tartej;
  • 1 szczypta pieprzu cayenne.

Sposób przygotowania:

1. Łososia kroimy w paski, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
2. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy cebulę, dodajemy łososia i szpinak.
3. Całość przyprawiamy kostką czosnkową oraz pieprzem.
4. Gotujemy do czasu, aż odparuje płyn. Pod koniec dodajemy bułkę tartą i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Farsz jest gotowy.

Obraz
© 123RF

Farsz do krokietów mięsno – pieczarkowy - przepis

Potrzebne składniki:

  • 2 cebule;
  • 500 g pieczarek;
  • 500 g mięsa z rosołu;
  • 2 łyżeczki masła klarowanego;
  • ugotowane warzywa z rosołu (0,5 pietruszki, 1 marchewka);
  • 1 jajko;
  • 0,5 szklanki rosołu.

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki oczyszczamy gąbką lub szczoteczką, kroimy na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Razem z pieczarkami wrzucamy ją na dobrze rozgrzaną patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy do zarumienienia. Co jakiś czas mieszamy.
3. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.
4. Pieczarki, cebulę, mięso i włoszczyznę z rosołu mielimy w maszynce do mięsa, wykładamy na patelnię. Dodajemy rosół, pieprz, sól i wszystko ze sobą mieszamy. Po wystudzeniu dodajemy jajko i raz jeszcze mieszamy. Gotowe.

Farsz ryżowo – kurkowy – przepis

Potrzebne składniki:

  • 50 g żółtego sera;
  • 2 łyżki posiekanej natki selera;
  • 200 g blanszowanych kurek;
  • 0,5 czerwonej papryki;
  • 250 g kiełbasy cienkiej;
  • sól czosnkowa;
  • pieprz cayenne;
  • pieprz kolorowy;
  • 1 saszetka ryżu parabolicznego z dzikim;
  • olej.

Sposób przygotowania:

1. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy woreczek ryżu, gotujemy według zaleceń. Po ugotowaniu odsączamy, rozcinamy woreczek i przesypujemy ryż do garnka.
2. Na rozgrzany olej w szerokim rondlu wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i przez chwilę smażymy.
3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę i dalej smażymy, po czym dodajemy kurki. Jeszcze przez chwilę smażymy całość, po czym dodajemy ryż, seler i przyprawy.
4. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Na koniec dodajemy starty żółty ser i ponownie mieszamy. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam