Trwa ładowanie...

Farsz do krokietów – przepisy

Krokiety to wspaniały pomysł na obiad, szczególnie, jeśli chcemy pozbyć się z lodówki składników, na które nie mamy pomysłu. Z czego można zrobić farsz do krokietów? Które mięso i jakie warzywa wybrać? Sprawdź!

Farsz do krokietów – przepisyŹródło: 123RF
dv0nxor
dv0nxor

Jak zrobić idealny farsz do krokietów?

Krokiety to danie, które można podawać w wielu wersjach. Ich smak zależny jest od farszu, na który się zdecydujemy. Farsz do krokietów może być z mięsem, z kapustą i grzybami, ale nie tylko. Zamiast tego możemy wypełnić krokiety dowolnym farszem, np. warzywnym, kaszą, orzechami, serem czy kiszoną kapustą.

Poniżej kilka naszych propozycji na farsz do krokietów, które możesz wykorzystać w swojej kuchni.

Farsz do krokietów z kapustą i grzybami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej;
  • 1 cebula;
  • 5 g grzybów suszonych;
  • pieprz;
  • sól.
dv0nxor

Sposób przygotowania:

1. Dzień wcześniej gotujemy kapustę kiszoną i moczymy grzyby.
2. Grzyby odcedzamy i gotujemy przez około 40 minut (do miękkości). Znów je cedzimy i drobno kroimy.
3. Obieramy cebulę, kroimy ją w drobną kostkę i smażymy na oleju.
4. Dodajemy pokrojone grzyby i chwilę smażymy.
5. Dodajemy cebulę razem z grzybami do kapusty, wcześniej odciśniętej z wody i drobno kroimy. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz jest gotowy.

Farsz do krokietów ze szpinakiem i łososiem -przepis

Potrzebne składniki:

  • 5 plastrów łososia wędzonego;
  • 200 g szpinaku mrożonego;
  • 1 kostka przyprawy czosnkowej w kostkach;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka bułki tartej;
  • 1 szczypta pieprzu cayenne.

Sposób przygotowania:

1. Łososia kroimy w paski, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
2. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy cebulę, dodajemy łososia i szpinak.
3. Całość przyprawiamy kostką czosnkową oraz pieprzem.
4. Gotujemy do czasu, aż odparuje płyn. Pod koniec dodajemy bułkę tartą i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Farsz jest gotowy.

123RF
Źródło: 123RF

Farsz do krokietów mięsno – pieczarkowy - przepis

Potrzebne składniki:

  • 2 cebule;
  • 500 g pieczarek;
  • 500 g mięsa z rosołu;
  • 2 łyżeczki masła klarowanego;
  • ugotowane warzywa z rosołu (0,5 pietruszki, 1 marchewka);
  • 1 jajko;
  • 0,5 szklanki rosołu.
dv0nxor

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki oczyszczamy gąbką lub szczoteczką, kroimy na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Razem z pieczarkami wrzucamy ją na dobrze rozgrzaną patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy do zarumienienia. Co jakiś czas mieszamy.
3. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.
4. Pieczarki, cebulę, mięso i włoszczyznę z rosołu mielimy w maszynce do mięsa, wykładamy na patelnię. Dodajemy rosół, pieprz, sól i wszystko ze sobą mieszamy. Po wystudzeniu dodajemy jajko i raz jeszcze mieszamy. Gotowe.

Farsz ryżowo – kurkowy – przepis

Potrzebne składniki:

  • 50 g żółtego sera;
  • 2 łyżki posiekanej natki selera;
  • 200 g blanszowanych kurek;
  • 0,5 czerwonej papryki;
  • 250 g kiełbasy cienkiej;
  • sól czosnkowa;
  • pieprz cayenne;
  • pieprz kolorowy;
  • 1 saszetka ryżu parabolicznego z dzikim;
  • olej.
dv0nxor

Sposób przygotowania:

1. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy woreczek ryżu, gotujemy według zaleceń. Po ugotowaniu odsączamy, rozcinamy woreczek i przesypujemy ryż do garnka.
2. Na rozgrzany olej w szerokim rondlu wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i przez chwilę smażymy.
3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę i dalej smażymy, po czym dodajemy kurki. Jeszcze przez chwilę smażymy całość, po czym dodajemy ryż, seler i przyprawy.
4. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Na koniec dodajemy starty żółty ser i ponownie mieszamy. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dv0nxor
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dv0nxor
Więcej tematów