Farsz do krokietów – przepisy

Krokiety to wspaniały pomysł na obiad, szczególnie, jeśli chcemy pozbyć się z lodówki składników, na które nie mamy pomysłu. Z czego można zrobić farsz do krokietów? Które mięso i jakie warzywa wybrać? Sprawdź!

Przepisy na pyszne krokiety
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak zrobić idealny farsz do krokietów?

Krokiety to danie, które można podawać w wielu wersjach. Ich smak zależny jest od farszu, na który się zdecydujemy. Farsz do krokietów może być z mięsem, z kapustą i grzybami, ale nie tylko. Zamiast tego możemy wypełnić krokiety dowolnym farszem, np. warzywnym, kaszą, orzechami, serem czy kiszoną kapustą.

Poniżej kilka naszych propozycji na farsz do krokietów, które możesz wykorzystać w swojej kuchni.

Farsz do krokietów z kapustą i grzybami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej;
  • 1 cebula;
  • 5 g grzybów suszonych;
  • pieprz;
  • sól.

Sposób przygotowania:

1. Dzień wcześniej gotujemy kapustę kiszoną i moczymy grzyby.
2. Grzyby odcedzamy i gotujemy przez około 40 minut (do miękkości). Znów je cedzimy i drobno kroimy.
3. Obieramy cebulę, kroimy ją w drobną kostkę i smażymy na oleju.
4. Dodajemy pokrojone grzyby i chwilę smażymy.
5. Dodajemy cebulę razem z grzybami do kapusty, wcześniej odciśniętej z wody i drobno kroimy. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz jest gotowy.

Farsz do krokietów ze szpinakiem i łososiem -przepis

Potrzebne składniki:

  • 5 plastrów łososia wędzonego;
  • 200 g szpinaku mrożonego;
  • 1 kostka przyprawy czosnkowej w kostkach;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka bułki tartej;
  • 1 szczypta pieprzu cayenne.

Sposób przygotowania:

1. Łososia kroimy w paski, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
2. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy cebulę, dodajemy łososia i szpinak.
3. Całość przyprawiamy kostką czosnkową oraz pieprzem.
4. Gotujemy do czasu, aż odparuje płyn. Pod koniec dodajemy bułkę tartą i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Farsz jest gotowy.

Obraz
© 123RF

Farsz do krokietów mięsno – pieczarkowy - przepis

Potrzebne składniki:

  • 2 cebule;
  • 500 g pieczarek;
  • 500 g mięsa z rosołu;
  • 2 łyżeczki masła klarowanego;
  • ugotowane warzywa z rosołu (0,5 pietruszki, 1 marchewka);
  • 1 jajko;
  • 0,5 szklanki rosołu.

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki oczyszczamy gąbką lub szczoteczką, kroimy na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Razem z pieczarkami wrzucamy ją na dobrze rozgrzaną patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy do zarumienienia. Co jakiś czas mieszamy.
3. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.
4. Pieczarki, cebulę, mięso i włoszczyznę z rosołu mielimy w maszynce do mięsa, wykładamy na patelnię. Dodajemy rosół, pieprz, sól i wszystko ze sobą mieszamy. Po wystudzeniu dodajemy jajko i raz jeszcze mieszamy. Gotowe.

Farsz ryżowo – kurkowy – przepis

Potrzebne składniki:

  • 50 g żółtego sera;
  • 2 łyżki posiekanej natki selera;
  • 200 g blanszowanych kurek;
  • 0,5 czerwonej papryki;
  • 250 g kiełbasy cienkiej;
  • sól czosnkowa;
  • pieprz cayenne;
  • pieprz kolorowy;
  • 1 saszetka ryżu parabolicznego z dzikim;
  • olej.

Sposób przygotowania:

1. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy woreczek ryżu, gotujemy według zaleceń. Po ugotowaniu odsączamy, rozcinamy woreczek i przesypujemy ryż do garnka.
2. Na rozgrzany olej w szerokim rondlu wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i przez chwilę smażymy.
3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę i dalej smażymy, po czym dodajemy kurki. Jeszcze przez chwilę smażymy całość, po czym dodajemy ryż, seler i przyprawy.
4. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Na koniec dodajemy starty żółty ser i ponownie mieszamy. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟