Farsz do krokietów – przepisy
Krokiety to wspaniały pomysł na obiad, szczególnie, jeśli chcemy pozbyć się z lodówki składników, na które nie mamy pomysłu. Z czego można zrobić farsz do krokietów? Które mięso i jakie warzywa wybrać? Sprawdź!
Jak zrobić idealny farsz do krokietów?
Krokiety to danie, które można podawać w wielu wersjach. Ich smak zależny jest od farszu, na który się zdecydujemy. Farsz do krokietów może być z mięsem, z kapustą i grzybami, ale nie tylko. Zamiast tego możemy wypełnić krokiety dowolnym farszem, np. warzywnym, kaszą, orzechami, serem czy kiszoną kapustą.
Poniżej kilka naszych propozycji na farsz do krokietów, które możesz wykorzystać w swojej kuchni.
Farsz do krokietów z kapustą i grzybami - przepis
Potrzebne składniki:
- 500 g kapusty kiszonej;
- 1 cebula;
- 5 g grzybów suszonych;
- pieprz;
- sól.
Sposób przygotowania:
1. Dzień wcześniej gotujemy kapustę kiszoną i moczymy grzyby.
2. Grzyby odcedzamy i gotujemy przez około 40 minut (do miękkości). Znów je cedzimy i drobno kroimy.
3. Obieramy cebulę, kroimy ją w drobną kostkę i smażymy na oleju.
4. Dodajemy pokrojone grzyby i chwilę smażymy.
5. Dodajemy cebulę razem z grzybami do kapusty, wcześniej odciśniętej z wody i drobno kroimy. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz jest gotowy.
Potrzebne składniki:
- 5 plastrów łososia wędzonego;
- 200 g szpinaku mrożonego;
- 1 kostka przyprawy czosnkowej w kostkach;
- 1 cebula;
- 1 łyżka bułki tartej;
- 1 szczypta pieprzu cayenne.
Sposób przygotowania:
1. Łososia kroimy w paski, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
2. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy cebulę, dodajemy łososia i szpinak.
3. Całość przyprawiamy kostką czosnkową oraz pieprzem.
4. Gotujemy do czasu, aż odparuje płyn. Pod koniec dodajemy bułkę tartą i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Farsz jest gotowy.
Farsz do krokietów mięsno – pieczarkowy - przepis
Potrzebne składniki:
- 2 cebule;
- 500 g pieczarek;
- 500 g mięsa z rosołu;
- 2 łyżeczki masła klarowanego;
- ugotowane warzywa z rosołu (0,5 pietruszki, 1 marchewka);
- 1 jajko;
- 0,5 szklanki rosołu.
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyszczamy gąbką lub szczoteczką, kroimy na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Razem z pieczarkami wrzucamy ją na dobrze rozgrzaną patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy do zarumienienia. Co jakiś czas mieszamy.
3. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.
4. Pieczarki, cebulę, mięso i włoszczyznę z rosołu mielimy w maszynce do mięsa, wykładamy na patelnię. Dodajemy rosół, pieprz, sól i wszystko ze sobą mieszamy. Po wystudzeniu dodajemy jajko i raz jeszcze mieszamy. Gotowe.
Potrzebne składniki:
- 50 g żółtego sera;
- 2 łyżki posiekanej natki selera;
- 200 g blanszowanych kurek;
- 0,5 czerwonej papryki;
- 250 g kiełbasy cienkiej;
- sól czosnkowa;
- pieprz cayenne;
- pieprz kolorowy;
- 1 saszetka ryżu parabolicznego z dzikim;
- olej.
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy woreczek ryżu, gotujemy według zaleceń. Po ugotowaniu odsączamy, rozcinamy woreczek i przesypujemy ryż do garnka.
2. Na rozgrzany olej w szerokim rondlu wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i przez chwilę smażymy.
3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę i dalej smażymy, po czym dodajemy kurki. Jeszcze przez chwilę smażymy całość, po czym dodajemy ryż, seler i przyprawy.
4. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Na koniec dodajemy starty żółty ser i ponownie mieszamy. Gotowe.
Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl