Drinki z bąbelkami
Sylwestrowa noc wszystkim kojarzy się bez wątpienia z szampanem lub, dla ścisłości, w większości wypadków z winem musującym. Nawet ci, którzy na co dzień za tym trunkiem nie przepadają, wzniosą toast "napojem z bąbelkami" za powodzenie w nadchodzącym roku.
Sylwestrowa noc wszystkim kojarzy się bez wątpienia z szampanem lub, dla ścisłości, w większości wypadków z winem musującym. Nawet ci, którzy na co dzień za tym trunkiem nie przepadają, wzniosą toast „napojem z bąbelkami" za powodzenie w nadchodzącym roku.
A może szampana warto poznać od innej strony? Może w tym roku dać mu szansę na to, by gościł na stołach dłużej niż przez kilka minut w okolicach północy? Jak to zrobić? Przygotować lekką kolację i pyszne drinki z winem musującym, korzystając z zamieszczonych poniżej przepisów.
Jeśli już zdecydujemy się na takie rozwiązanie, pamiętać należy o tym, że wszystkie płynne składniki, z których przygotowywać będziemy drinki, powinny być schłodzone, trunki podawać można w wysokich szklankach lub kieliszkach (szampankach lub do martini), z lodem, plastrem cytryny lub limetki.
Kruszon
Składniki:
4 pomarańcze, 5 dag cukru, 1 butelka wina musującego, lód w kostkach.
Pomarańcze dokładnie umyć i obrać ze skórki, zwracając uwagę, by pozbyć się białych części, po czym pokroić je w półplasterki. Następnie układamy pomarańcze w głębokim naczyniu, najlepiej szklanej wazie, posypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin.
Bezpośrednio przed podaniem do owoców dodajemy lód i wlewamy wino musujące, delikatnie mieszamy. Tak przyrządzony napój serwujemy w wysokich szklankach, najlepiej ze słomką.
Ritz
Składniki:
90 ml szampana, 30 ml koniaku, 30 ml likieru malinowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, maliny.
Wszystkie składniki (oprócz szampana) mieszamy w shakerze, dodajemy schłodzonego szampana i wlewamy do kieliszków. Podajemy z lodem.
Fizzy pineapple
Składniki:
Wódka, szampan, sok ananasowy, sok grejpfrutowy, kostki lodu.
Wszystkie składniki (oprócz szampana) wymieszać w shakerze. Powinny być bardzo dobrze schłodzone. Płyn przelać do kieliszka lub szklanki i uzupełnić szampanem. Proporcje można łączyć dowolnie, jednak należy pamiętać, że smak ananasa powinien być wyraźnie wyczuwalny (na co wskazuje sama nazwa drinka).
Rita
Składniki:
45 ml tequili, 1,5 łyżeczki Blue Curacao lub innego likieru pomarańczowego, 90 ml szampana, sok z połówki limetki.
Wlej tequile i likier do shakera wypełnionego do połowy kostkami lodu, dobrze wstrząśnij. Przelej do kieliszka, dodaj schłodzonego szampana i sok z limetki, wymieszaj.
Sorbet brzoskwiniowy
Składniki:
0,5 puszki brzoskwiń, wino musujące, kostki lodu.
Brzoskwinie wyjąć z puszki, odcedzić i zamrozić (to, jak mocno je zmrozimy, jest zależne od tego, jakim sprzętem dysponujemy, by je później rozdrobnić), następnie zmiksować i przełożyć do szklanek. Na koniec dodać lód i szampana.
Blue night
Składniki:
30ml schłodzonego wina musującego, 20 ml ginu, 15ml niebieskiego curacao, pokruszony lód, listki mięty.
W pierwszej kolejności do kieliszka wlewamy niebieskie curacao i gin, potem dodajemy lód i na koniec powoli nalewamy schłodzone wino musujące, dekorujemy listkiem mięty.
Aleksandra Dwórznik
fot. Jupiter