Czy można przedawkować owoce?
Czy można przedawkować owoce lub warzywa? Ostatnio nie czuje potrzeby na jedzenie czegokolwiek więcej, ale nie wiem, czy to się aby nie skończy źle.
Owoce i warzywa są cennym źródłem witamin i składników mineralnych i dziennie powinniśmy ich zjadać 5 porcji. Ich łączna waga powinna wynosić około 400-500g (już po obraniu i oczyszczeniu z części niejadalnych). W Pani przypadku rozumiem, że jest ich znacznie więcej. Nie słyszałam o „przedawkowaniu owoców lub warzyw” ale mimo ich cennych wartości odżywczych te produkty nie zapewnią nam zdrowej i zbilansowanej diety. Warzywa i owoce to głównie źródło węglowodanów a do życia potrzebujemy także białka i tłuszczu.
Smaki często ulegają zmianie i wyostrzeniu. Jeśli aktualnie lubi Pani w większości warzywa i owoce proszę je łączyć z produktami dostarczającymi białka i odrobiny tłuszczu. Do warzyw na śniadanie znakomitym dodatkiem będzie chudy nabiał, żółty ser lub plaster pieczonego mięsa (ewentualnie wędliny) lub wędzona ryba np. łosoś lub makrela. Do tego pieczywo pełnoziarniste. Na drugie śniadanie może Pani przygotować sałatkę owocową z jogurtem naturalnym lub sałatkę warzywną z serem feta, mozzarellą lub pieczonym mięsem drobiowym. Sałatki warzywne proponuję skropić olejem z pestek winogron, olejem lnianym lub oliwą z oliwek.
Na obiad warzywa może Pani połączyć z produktami mięsnymi w formie gulaszu lub zapiekanki. Poza mięsem drobiowym lub chudym wołowym warto rozszerzyć menu o ryby, bogate źródło cennego białka. Jako dodatek proponuję ciemne kasze, brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron. W naszej codziennej diecie bardzo ważne jest urozmaicenie spożywanych produktów, ponieważ nie istnieje jeden produkt, który zawierałby wszystkie, niezbędne składniki odżywcze.