Czekoladowe miseczki do lodów
W upalne lato często mamy ochotę na lody. Aby urozmaicić deser i jednocześnie mieć wiele radości z jego przygotowywania, proponujemy własnoręcznie zrobić jadalne miseczki do podania lodów. Wystarczy tylko odrobina chęci, parę balonów i roztopiona czekolada, aby zapewnić sobie lub dzieciom świetną zabawę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 tabliczka gorzkiej, mlecznej i białej czekolady
- 3 opakowania kolorowego smakowego cukru lub posypek do zdobienia ciast
- kilka balonów średniej wielkości
Do podania:
- lody dowolnego smaku
- dowolne owoce (wykorzystane truskawki, jeżyny, borówki amerykańskie)
- bita śmietana (wykorzystane 500 ml zimnej śmietanki 36 proc ubitej z łyżką cukru pudru)
Każdą z czekolad roztapiamy osobno w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia. W tym czasie dmuchamy i zawiązujemy balony. W osobnych miseczkach przygotowujemy kolorowe lub czekoladowe posypki do ciast albo kolorowy cukier. Każdy z balonów (wcześniej umytych i wysuszonych) zanurzamy w roztopionej i wystudzonej czekoladzie, a następnie w dowolnej posypce. Całość odkładamy na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę. Powtarzamy sekwencję, dopóki nie skończą się czekolady. Możemy umieścić balon w szklance i wylać na niego rozpuszczoną czekoladę tak, aby powstały fantazyjne zacieki. Oblane czekoladą balony wkładamy na 15 minut do zamrażalnika, aby czekolada się zestaliła. W tym czasie myjemy i kroimy owoce i ubijamy bitą śmietanę. Na 5 minut przed wyjęciem miseczek wyjmujemy lody z zamrażalnika. Po wyjęciu balonów z lodówki przekłuwamy je i wyjmujemy. Do miseczek nakładamy lody, owoce i bitą śmietanę.
Zobacz także: bazyliowe lody z 4 składników
Polecamy wideo: czy lody odchudzają? Poznaj fakty o lodach
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze