Czego lepiej nie jeść?
Bardzo dobrą i naprawdę uniwersalną zasadą, także w odniesieniu do diety jest podchodzenie do wszystkiego z umiarem.
Czego nie powinniśmy jeść?
Istnieją produkty, których nie powinniśmy jeść, a jeśli już, to sięgać po nie naprawdę sporadycznie. Czy któreś z nich znajdują się właśnie w twojej lodówce?
Parówki - podejrzany skład
Na rynku można znaleźć takie parówki, które mają w składzie zaledwie 30% mięsa. Tu pytanie nasuwa się samo - jakie w takim razie są pozostałe składniki? Zwykle są to znaczne ilości wody, tłuszczu, szpiku i chrząstek, soli i konserwantów. Wszystko jest dokładnie zmielone, tak że masa ta jest jednolita i właściwie wydaje się "chuda".
Produkty z tłuszczami trans
Tłuszcze trans są stosowane przy produkcji żywności, ponieważ są niedrogie i mają długi termin przydatności. Niestety nie są one dobre dla naszego zdrowia - zwiększają ilość złego (LDL) cholesterolu i obniżają poziom dobrego (HDL) cholesterolu. Ponadto spożywanie trans tłuszczów zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca i udaru mózgu. W jakich produktach występują?
Tłuszcze trans - niezdrowa przyjemność
Tłuszcze trans są obecne w przekąskach takich jak frytki i pączki. Aby tłuszcze te nam nie szkodziły, powinny stanowić mniej niż 1 procent całkowitego dziennego spożycia kalorii. Oznacza to, że jeśli potrzebujesz 2000 kalorii każdego dnia, to nie więcej niż 20 z nich powinno pochodzić z tłuszczów trans.
Szkodliwe pączki
Niezdrowe, ze względu na obecność tłuszczów trans, są również wszelkiego rodzaju ciastka i pączki oraz margaryny do pieczenia i smarowania pieczywa.
Napoje gazowane - "płynne cukierki"
Przeciętnie szklanka takiego płynu zawiera 10 łyżeczek cukru, 150 kalorii, od 30 do 55 mg kofeiny, sztuczne barwniki i konserwanty. W wersji light są jeszcze bardziej niezdrowe, bo zawierają dodatkowo sztuczne substancje słodzące. W sumie poza smakiem, nie mają one w sobie nic dobrego czy wartościowego.
Napoje gazowane - kaloryczna nieprzyjemność!
Po te "płynne cukierki" bardzo często sięgają dzieci, co jest szczególnie niebezpieczne, bo pite w dużych ilościach mogą powodować otyłość, cukrzycę oraz próchnicę zębów.
Jedzenie typu fast food
Najczęściej jest wysoko przetworzone, naładowane tłuszczem, cukrem, solą i sztucznymi dodatkami. Brakuje w nim tych najważniejszych wartości odżywczych - błonnika, witamin i minerałów.
Zastanów się!
Oczywiście nic się nie stanie, jeśli sięgniesz po tego typu jedzenie okazjonalnie, ale gdy stanowi ono dużą część twojej diety, narażasz siebie na ryzyko zachorowania na poważne choroby, takie jak rak, choroba niedokrwienna serca, czy cukrzyca. Gotowa, a co za tym idzie - przetworzona żywność jest też niebezpieczna dla dzieci, które zwykle za takim jedzeniem przepadają. I tu rola nas dorosłych, by nauczyć dzieci dobrego smaku - zamiłowania do świeżych warzyw, owoców, nabiału, a nie sztucznych aromatów, barwników i glutaminianu sodu.