Czas na truskawki!

Pojawiają się na początku czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Czerwone, soczyste owoce są zapowiedzią lata i ekstraktem zdrowia. Truskawki mają wielu wielbicieli. Nic dziwnego. Nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują. Przede wszystkim są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm.

Czas na truskawki!
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
4

Truskawki to efekt skrzyżowania pochodzącej ze wschodniej Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej (F. virginiana Duch.) z chilijską (F. chiloensis Ehrh.). Niewątpliwą ich zaletą jest to, że delektując się ich wybornym smakiem, dostarczamy organizmowi cennych składników. Owoce zawierają więcej witaminy C niż cytryny i grejpfruty. W dziesięciu dekagramach owoców jest aż 60 miligramów witaminy C. Taka porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę, która podnosi odporność na zakażenia, ma działanie antywirusowe, reguluje i obniża poziom cholesterolu we krwi. Dzięki truskawkom dostarczamy naszemu ciału witaminy A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi zapobiegając łączeniu się ciałek czerwonych.

Występuje w nich nawet wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem, który również jest w truskawkach - odkwaszają organizm. Nie brakuje też, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, żelaza. To z tego powodu truskawki są istotne w diecie kobiet. Chronią przed anemią i są krwiotwórcze.

Ponadto truskawki są źródłem bromeliny – enzymu, który ułatwia trawienie. Poleca się więc osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Tym, którzy cierpią na bezsenność, dobrze zrobi przed snem niewielka porcja tych małych czerwonych owoców, gdyż zawierają one brom, który w doskonały sposób ułatwia zasypianie.

Nie zapominajmy, że w tych niewielkich owocach znajduje się bogactwo soli organicznych, które poprawiają przemianę materii. Są też pektyny oczyszczające jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływające na naturalną florę bakteryjną. Ta skarbnica witamin potrzebnych dla zdrowia i urody zawiera tylko 40 kalorii w 10 dekagramach. To dobra wiadomość dla dbających o linię.

Jedzenie truskawek można polecać wszystkim, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Nawet cukrzycy świetnie je znoszą, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry - glukozę i fruktozę. Jest jednak mały wyjątek. Zdarza się, że owoce uczulają. U alergików mogą wystąpić różnego rodzaju pokrzywki, a nawet bolesne biegunki.

Pamiętajmy, że truskawki należy myć pod bieżącą wodą. Jest to bardzo ważne, ponieważ mogą się na nich znajdować bakterie chorobotwórcze pochodzące z nawozów naturalnych. Szypułki usuwajmy dopiero po umyciu. Jeżeli zrobimy to wcześniej, owoce szybciej się zepsują. Poza tym truskawek nie moczymy w wodzie – mogą wówczas zmienić smak. Tak przynajmniej twierdzą Francuzi.

ml/mmch

Źródło artykułu:
4

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki