Czas na truskawki!
Pojawiają się na początku czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Czerwone, soczyste owoce są zapowiedzią lata i ekstraktem zdrowia. Truskawki mają wielu wielbicieli. Nic dziwnego. Nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują. Przede wszystkim są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm.
Truskawki to efekt skrzyżowania pochodzącej ze wschodniej Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej (F. virginiana Duch.) z chilijską (F. chiloensis Ehrh.). Niewątpliwą ich zaletą jest to, że delektując się ich wybornym smakiem, dostarczamy organizmowi cennych składników. Owoce zawierają więcej witaminy C niż cytryny i grejpfruty. W dziesięciu dekagramach owoców jest aż 60 miligramów witaminy C. Taka porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę, która podnosi odporność na zakażenia, ma działanie antywirusowe, reguluje i obniża poziom cholesterolu we krwi. Dzięki truskawkom dostarczamy naszemu ciału witaminy A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi zapobiegając łączeniu się ciałek czerwonych.
Występuje w nich nawet wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem, który również jest w truskawkach - odkwaszają organizm. Nie brakuje też, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, żelaza. To z tego powodu truskawki są istotne w diecie kobiet. Chronią przed anemią i są krwiotwórcze.
Ponadto truskawki są źródłem bromeliny – enzymu, który ułatwia trawienie. Poleca się więc osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Tym, którzy cierpią na bezsenność, dobrze zrobi przed snem niewielka porcja tych małych czerwonych owoców, gdyż zawierają one brom, który w doskonały sposób ułatwia zasypianie.
Nie zapominajmy, że w tych niewielkich owocach znajduje się bogactwo soli organicznych, które poprawiają przemianę materii. Są też pektyny oczyszczające jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływające na naturalną florę bakteryjną. Ta skarbnica witamin potrzebnych dla zdrowia i urody zawiera tylko 40 kalorii w 10 dekagramach. To dobra wiadomość dla dbających o linię.
Jedzenie truskawek można polecać wszystkim, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Nawet cukrzycy świetnie je znoszą, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry - glukozę i fruktozę. Jest jednak mały wyjątek. Zdarza się, że owoce uczulają. U alergików mogą wystąpić różnego rodzaju pokrzywki, a nawet bolesne biegunki.
Pamiętajmy, że truskawki należy myć pod bieżącą wodą. Jest to bardzo ważne, ponieważ mogą się na nich znajdować bakterie chorobotwórcze pochodzące z nawozów naturalnych. Szypułki usuwajmy dopiero po umyciu. Jeżeli zrobimy to wcześniej, owoce szybciej się zepsują. Poza tym truskawek nie moczymy w wodzie – mogą wówczas zmienić smak. Tak przynajmniej twierdzą Francuzi.
ml/mmch