Czas na truskawkę

Nie ma dowodów na to, że truskawkę odkrył Krzysztof Kolumb u wybrzeży San Salvador. Z dużo większym prawdopodobieństwem możemy przyjąć, że istnienie tego smakowitego owocu zawdzięczamy amerykańskim ogrodnikom. W XVII wieku rozpoczęli oni krzyżowanie poziomki wirginijskiej z olbrzymią poziomką chilijską i tak powstała truskawka.

Czas na truskawkę
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Nie ma dowodów na to, że truskawkę odkrył Krzysztof Kolumb u wybrzeży San Salvador. Z dużo większym prawdopodobieństwem możemy przyjąć, że istnienie tego smakowitego owocu zawdzięczamy amerykańskim ogrodnikom. W XVII wieku rozpoczęli oni krzyżowanie poziomki wirginijskiej z olbrzymią poziomką chilijską i tak powstała truskawka.

Pomimo że jest to obecnie jeden z najpopularniejszych owoców - początkowo był wykwintnym rarytasem europejskich dworów. Doceniano kunszt truskawki; wspaniały zapach, smak oraz niezwykłą urodę. Podawano ją na miniaturowych, porcelanowych talerzykach wraz z szampanem. Owoce te były bardzo drogie i przeznaczone tylko dla nielicznych. Dziś również można dostrzec pachnące truskawki z bitą śmietaną na uroczystych, elitarnych spotkaniach. Jednak ponieważ w jedzeniu nie ogranicza nas jak to było przed wiekami pora roku, ani trudność dostępu to jedzą je wszyscy. W sklepach wystawionych jest mnóstwo artykułów wyprodukowanych z truskawek. Już nie musimy martwić się, że sezon na te specjały jest taki krótki gdyż nawet w środku zimy możemy sięgnąć po truskawkowy koktajl, dżem lub jogurt. I chociaż większości z nas najbardziej smakują owoce zerwane prosto z krzaka lub kupione na straganie to w każdej postaci jeść ich możemy do woli, bo są zdrowe, a łatwo przyswajalny cukier nie szkodzi nawet cukrzykom. Oczywiście zdarzają
się osoby uczulone, ale na szczęście nie jest to częste zjawisko.

To najbardziej znane potomstwo poziomek ma bardzo wiele zalet. W dziesięciu dekagramach jest aż 60 miligramów witaminy C, witamina B?, B2 oraz A. Zawierają również prawie wszystkie makro i mikroelementy jakie znamy, a oprócz tego żelazo, fosfor, magnez i mangan. Ta skarbnica witamin potrzebnych dla zdrowia i urody zawiera tylko 40 kalorii.

Główną ich zaletą jest sposób na obniżenie cholesterolu i neutralizowanie substancji toksycznych. Co ciekawe podobnie jak czosnek zawierają substancje bakteriobójcze - fitocyny. Dlatego zaleca się je artretykom, cukrzykom oraz osobom cierpiącym na niewydolność nerek.

Panie i panowie uważający, że troszkę kilogramów zrzucić nie zaszkodzi mogą zafundować sobie po pół kilograma truskawek przez trzy dni do pięciu razy dziennie.

Tym, którzy cierpią na bezsenność dobrze zrobi przed snem niewielka porcja tych małych „poziomkowych" gdyż zawierają one brom, który w doskonały sposób ułatwia zasypianie.

Truskawki stanowią dobry kosmetyk dla naszej skóry, która rozjaśnia się i uelastycznia po zastosowaniu maseczki. A i sam organizm nie obrazi się, gdy dostarczymy mu trochę więcej witamin.

Pamiętajmy jednak żeby opłukać je zanim oskubiemy ogonki i nie moczyć w wodzie, która jak twierdzą Francuzi zabija ich smak.

MWM

Zobacz w innych serwisach:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm