Cytrynowe babeczki/muffinki
- (6 sztuk)
- 150 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- skórka z jednej cytryny (niewoskowanej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 jajko
- pół szklanki jogurtu (może być też kefir albo maślanka)
- 60 g roztopionego masła
[list=1]
[]Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
[]W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem zwykłym i wanilinowym. Dodać startą skórkę z cytryny.
[]W drugiej misce wymieszać jogurt z jajkiem i roztopionym masłem. Dodać do mieszaniny z mąką. Wymieszać trzepaczką.
[]Ciasto przełożyć do papilotek i formy na muffinki. Piec około 20-25 minut do suchego patyczka.
[/list]
Przepis dodał użytkownik GoldenBerries
Podziel się opinią
Komentarze